URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Octombrie 2014, 17:55

Orădeni, cu ochii pe constructor! Şase blocuri din zona Sovata vor fi reabilitate termic cu cofinanţare din bani europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şase blocuri din zona străzii Sovata vor fi reabilitate termic din fonduri europene. Firma Conpila a început montarea schelelor, iar lucrările de anvelopare a acestor construcţii se vor derula inclusiv peste iarnă. Lucrările, în valoare totală de 2,3 milioane lei, sunt cofinanţate din fonduri europene şi vor trebui finalizate până în iunie 2015.

Cele şase blocuri care vor fi transformate în şantier sunt X 13 şi X14 din strada Cazaban 20/A (Asociaţia de proprietari 220), P5 din strada Cazaban 4 (Asociaţia de proprietari Cazaban 4), P3 din strada Cazaban 8 (Asociaţia de proprietari Cazaban 8), P64 din strada Cazaban 3 (Asociaţia de Proprietari Oneşti) şi PB9 din strada Apostol Andrei 105 (Asociaţia de Proprietari Constantin Brâncuşi 144).

"Se vor face lucrări de reabilitare termică a anvelopei clădirilor. Acestea vor cuprinde: izolarea termică a faţadelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie termoizolantă, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, termo-hidroizolarea acoperişului tip terasă, respectiv izolarea termică a planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei şi izolarea termică a planşeului peste subsol", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cam 2.500 lei pe apartament...

Potrivit viceprimarului, costurile lucrărilor vor fi suportate în proporţie de 50% din fonduri europene şi 10% din alocări de la bugetul central, diferenţa de 40% urmând a fi suportată de municipalitate şi de proprietarii apartamentelor.

Contribuţia la proiect a fiecărei familii în parte se calculează raportat la suprafaţa apartamentului în cazul cheltuielilor cu reabilitarea suprafeţelor comune, precum casa scărilor şi acoperişul, respectiv în funcţie de lucrările efectuate la apartamentul pe care îl deţine, costurile acestora fiind influenţate de faptul că apartamentul are sau nu balconul închis, iar geamurile au fost sau nu înlocuite cu tâmplărie PVC.

"În medie, costurile pentru un apartament cu două camere sunt undeva la 2.500 lei. Există însă şi blocuri unde cota este mai mare. Spre exemplu la blocul cu zece nivele din strada Sovata, unde casa scării este din sticlă şi au balcoane foarte mari, iar subsolul este, la rândul său, foarte mare, costurile pot ajunge şi la 40.000 lei", a declarat viceprimarul.

Cu CTC-ul orădenilor

Mircea Mălan este de părere că la finalul lucrărilor valoarea fiecărui apartament va creşte cu mult peste valoarea investiţiei făcute de fiecare proprietar în parte. De altfel, având în vedere implicarea financiară a orădenilor, municipalitatea le va cere să fie atenţi inclusiv la derularea lucrărilor.

"În cursul după amiezii de marţi vom avea o întâlnire cu proprietarii din cele şase blocuri pentru a-i ruga să devină diriginţi de şantier şi să fie atenţi la derularea lucrărilor. De altfel, la fiecare bloc în parte a fost desemnat un reprezentant al proprietarilor de apartamente, iar lucrările nu vor fi recepţionate şi plătite fără semnătura acestuia", a spus Mălan.

În ciuda demarării lucrărilor, viceprimarul s-a declarat nemulţumit de ritmul reabilitării termice a imobilelor. Raportat la cele circa 2.000 de blocuri orădene, municipalitatea a reuşit să comande până acum doar 120 de proiecte tehnice pentru tot atâtea imobile. Dintre acestea, doar pentru 68 de blocuri au fost depuse efectiv cereri de finanţare din bani europeni, abia 22 de clădiri au contractele de reabilitare semnate şi la doar şase au început lucrările pentru că alte 16 sunt în faza de licitaţie.

În ritmul acesta va mai trece mult şi bine până când toate blocurile din Oradea vor fi reabilitate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ce si cum ?
Intrebarea mea ar fi : cei 2500 lei sunt cota proprietarilor ?? Adica un sfert din pret ? Ca atunci ar fi vorba da 10000 de lei de apartament ? Ce inseamna acesti bani? 2300 Eu ! Tamplaria (care este cea mai scumpa ar fi in in jur de 800 Eu. Sistem fatada cam 520 eu. Izolatia la terasa sa tot fie pe apartament ( de 3 camere si boc P+4 , 14mp/apartament) 170 eu si la subsol inca vreo 80 . In total 1570-1600 eu.... pana la 2300 este parandalatul?
Postat 28 Octombrie 2014, 21:55 de curios
La asa caldura asa reabilitare!
Ar trebui asa reabilitate incat sa nu fie nevoie de caldura decat suflarea locatarilor!
Postat 28 Octombrie 2014, 18:41 de UDMR
RRRomania
Mi se pare ABSOLUT NORMAL...Cand sa inceapa montarea schelelor/lucrarilor decat in 28 Octombrie,in prag de iarna/inghet...
Postat 28 Octombrie 2014, 18:11 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON