URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2021, 08:00

Orădeancă trimisă la închisoare pentru credit obţinut cu acte false. Împreună cu alţi 12 orădeni, femeia a "ţepuit" BCR cu aproape 150.000 lei

Orădeancă trimisă la închisoare pentru credit obţinut cu acte false. Împreună cu alţi 12 orădeni, femeia a 'ţepuit' BCR cu aproape 150.000 lei foto: arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O orădeancă a fost condamnată definitiv la 1 an şi o lună de închisoare, în regim de detenţie, sub acuza de înşelăciune şi uz de fals, după ce, în cârdăşie cu alte 12 persoane, a ţepuit BCR, folosindu-se de acte false ca să obţină un credit de nevoi personale. În total, cele 13 persoane au beneficiat de împrumuturi de aproape 150.000 lei pe care nu le-au mai returnat. 

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Poliţia Bihor, femeia în vârstă de 57 ani era urmărită naţional din 24 martie şi a fost depistată, marţi, pe raza municipiului Oradea de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale - Compartimentul Urmăriri, care au şi încarcerat-o. 

Orădeanca, Rodica Dancea, a fost judecată într-un dosar trimis în faţa instanţei de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, care privea înşelăciuni comise în dauna BCR de o grupare de 13 persoane, prin credite obţine pe adeverinţe de venit măsluite.

Escrocheria a fost pusă la cale de Angela Babo, 31 ani, o escroacă notorie, încarcerată deja şi judecată şi în alte cauze pentru înşelăciuni ce au părţi vătămate atât persoane fizice cât şi instituţii bancare.

În dosarul BCR, Babo e acuzată că a racolat 11 persoane cărora complicele ei, Gheorghe Rusu, le-a fabricat adeverinţe de venit false. Cu documentele măsluite, oamenii au ridicat diverse împrumuturi, cea mai mare parte a banilor fiind predaţi Angelei Babo, care le lăsa "împrumutaţilor" doar un comision din sumele ridicate. 

În total, procurorii au trimis în judecată 13 persoane: Rodica Dancea, Romulus Varga, Farkas Sandor, Solyom Melinda, Tinka Margit, Ioan Varga, Claudiu Liviu Varadi, Ovidiu Radu Zoica, Adrian Gabriel Hodişan, Claudia Barbonţa, Mihai Barburaş, Angela Babo și Gheorghe Rusu.

Pentru 3 dintre persoane - Romulus Varga, Solyom Melinda și Tinka Margit - instanţa a dispus amânarea aplicării pedepselor pe un termen de supraveghere de 2 ani, timp în care trebuie să se prezinte periodic la Serviciul de Probaţiune Bihor, să primească vizitele consilierului de probaţiune, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei, deplasările, schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Ceilalţi 10 inculpați au primit condamnări la pedepse în regim de detenţie: Ioan Varga a încasat 1 an 6 luni închisoare, Claudiu Varadi, Claudia Barbonţa, Rodica Dancea, Farkas Sandor, Mihai Barburaş şi Ovidiu Zaica au primit câte 1 an şi 1 lună închisoare, Adrian Hodişan va executa o pedeapsă de 3 ani 2 luni închisoare, în regim de detenţie, Gheorghe Rusu a primit 1 an de închisoare, cea mai mare pedeapsă de 4 ani 3 luni 20 zile închisoare, fiind încasată de Angela Babo, sentinţă la care s-a avut în vedere şi faptul că este recidivistă.

Instanţa a dispus, totodată, desfiinţarea adeverinţelor de salariu folosite pentru obţinerea creditelor şi i-a obligat pe toţi cei implicaţi în escrocherie să plătească în solidar daunele provocate, adică împrumuturile nereturnate, plus câte 1000 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON