URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Noiembrie 2017, 09:54

Oradea şi America

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima leafă de reporter la un ziar din Cluj am dat-o, în 1993, pe o pereche de blugi şi un tricou Stars and Stripes. Învăţam Filologie Franceză, dar devenisem filo-american graţie unor romancieri ca Hemingway, Dos Passos şi Faulkner, unor filme precum "Cetăţeanul Kane", "America, America", "Apocalypse Now", plus cărţilor de istorie din care descopeream cât datora Europa Americii, care a salvat-o şi în Primul, şi în al Doilea Mondial, şi în cel Rece, recent (credeam mulţi) încheiat.

În 1995, un camion cu explozibili detonat lângă Tribunalul Federal din Oklahoma City a omorât 168 de oameni, rănind 680 şi avariind 300 de clădiri. Mi s-a strâns inima la gândul că America, America, cea spre care mii de ardeleni plecaseră la începutul secolului trecut pentru a câştiga bani să-şi cumpere pământuri (luate de comunişti câteva decenii mai târziu), acea Americă pe care visam s-o cunosc şi eu cândva, era rănită adânc. În 2001, când 19 terorişti Al Qaeda au deturnat cele patru avioane, omorând 2.933 de oameni, am simţit că şi dacă ar fi să ajung vreodată acolo, America va fi, ca toată lumea, schimbată. Şi nu în bine.

Până în 2007, când visul a devenit realitate (aşa încât, pe lângă o natură extraordinară, oraşe incredibil de ordonate şi oameni remarcabili, am văzut inclusiv Memorialul din Oklahoma), am mai avut diverse contacte, toate indirecte, cu America. Un prieten ofiţer, care fusese în misiuni în Bosnia, Afganistan şi Irak, îmi spunea, de exemplu, că dintre toţi aliaţii, nu verii de gintă latină, francezi ori italieni, ci americanii îi apreciau cel mai mult şi cel mai deschis pe militarii români, socotindu-i cei mai buni camarazi, pe aceeaşi treaptă cu verii lor britanici.

Am urmărit prezidenţialele din SUA 2016 încercând să mă pun în pielea unui american care are de ales între Clinton şi Trump, simţind cât de grea era opţiunea. Când Trump a fost declarat câştigător, am mai avut încă o dată percepţia declinului celei mai mari democraţii din lume. Apoi, însă, cu toate bădărăniile noului preşedinte, am constatat încă o dată de ce America este şi va rămâne, totuşi, cea mai puternică democraţie: sistemul "checks and balances", de limitări şi echilibre, al instituţiilor americane, împiedică abolirea legii şi căderea în tiranie.

Acum două săptămâni, când a vizitat Oradea şi a acordat BIHOREANULUI un interviu exclusiv, reluat ulterior în întreaga mass-media, ambasadorul SUA, Hans Klemm, explica franc de ce America îşi "permite" să ne atenţioneze propriile noastre deraieri: un prieten nu-şi lasă prietenii să se sinucidă. Săptămâna trecută, acelaşi diplomat elogia Oradea şi îşi îndemna la fel de deschis prietenii să ne viziteze oraşul, prilejuind unor comentatori să noteze că tocmai diplomaţia îl face să laude locurile prin care trece. E adevărat, dar despre niciun altul nu a spus - ah, sinceritatea asta! - că i s-a părut cel mai frumos şi cel mai îngrijit. Un elogiu de care, cred eu, am putea îndrăzni să fim cu adevărat mândri!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ma bucur ca in 2007 visul a devenit realitate
Ma bucur ca ati vazut "natura extraordinara", cat de verde este defapt si curat e aerul in realitate, desi multi din presa nationala si internationala din pacate lasa impresia ca e mai poluata decat China. La vot, mai bine un badaran bine intentionat, decat o diplomata corupta. Militarii romani sunt respectati mai mult ca cei francezi, doar sunt renumiti cat de usor se predau.
Postat 21 Noiembrie 2017, 15:52 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON