URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iulie 2015, 13:52

Oradea scapă Clujul! Groapa de gunoi a oraşului va prelua zilnic câte 25 de camioane cu deşeuri din Cluj-Napoca

Oradea scapă Clujul! Groapa de gunoi a oraşului va prelua zilnic câte 25 de camioane cu deşeuri din Cluj-Napoca PE ALESE. Primele transporturi de gunoaie colectate în Cluj vor fi depozitate la Oradea începând de miercuri. "Chiar dacă este vorba de o cantitate de 9.000 de tone, se va depozita mult mai puţin. Vom pune în funcţiune o bandă de sortare pe care se vor selecta toate materialele reciclabile", spune directorul tehnic al Eco Bihor, Istvan Szentes
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câte un transport cu gunoaie tot la 57 de minute, 25 de camioane pe zi, 3.000 de tone de deşeuri pe lună. Începând din 15 iulie, municipalitatea Cluj-Napoca îşi va depozita gunoaiele, timp de trei luni, la groapa Oradea.

"Camioanele vor sosi la intervale regulate, conform unui program. Transporturile vor ocoli oraşul pe şoseaua de centură şi vor ajunge la groapa de gunoi dinspre Borş, pentru a nu provoca niciun deranj în cartierul Episcopia", explică primarul Ilie Bolojan.

Primărie, caut groapă ecologică!

Primăria Cluj-Napoca îşi va transporta deşeurile menajere şi stradale cale de 151 kilometri, până la Oradea. Municipalitatea de pe Someş a rămas fără alte soluţii după ce, pe 25 iunie, Garda de Mediu a închis vechea groapă de gunoi de lângă aeroportul Avram Iancu, singura din judeţ.

Întrucât Consiliul Judeţean Cluj, care plănuia construirea unui sistem integrat de colectare a deşeurilor, n-a reuşit să amenajeze alt deponeu în timp util, municipalitatea a trebuit să se descurce singură. Ca o soluţie de avarie, firmele de salubritate au transportat o vreme gunoaiele aproape 100 kilometri până la Alba Iulia. Din 14 iulie, însă, va fi închisă şi groapa de aici, din acelaşi motiv: este neconformă normelor UE.

"Nu ne primeşte aproape nimeni pentru că volumul gunoaielor de la Cluj este foarte mare. Este cea mai dificilă problemă pe care o am", s-a plâns primarul Emil Boc (foto) presei clujene.

Soluţia orădeană

În plină criză, săptămâna trecută Boc a cerut ajutorul omologului orădean. "M-a sunat domnul Boc şi m-a rugat să ajutăm municipalitatea într-o problemă care ţine de gestionarea deşeurilor. În condiţiile în care nu ne obligă cu nimic, am acceptat ca acestea să fie depuse la Oradea, ca o soluţie temporară", spune Ilie Bolojan (foto).

Firmele de salubritate din Cluj-Napoca vor aduce la Oradea gunoaiele nesortate şi vor achita aceleaşi tarife ca societăţile bihorene. Contractele semnate de acestea cu Eco Bihor, care administrează deponeul, sunt încheiate pe trei luni şi vizează o cantitate totală de 9.000 tone de deşeuri municipale. În timpul astfel câştigat, Consiliul Judeţean Cluj va trebui să pună bazele unui deponeu ecologic în care să adune gunoaiele din tot judeţul vecin.

"Dacă până la expirarea termenului Primăria clujeană nu va fi găsit o soluţie locală, probabil că vom prelungi termenul cu încă o lună, dar în niciun caz mai mult", spune Bolojan.

Sortate şi valorificate...

Deşi până la jumătatea lunii octombrie la Oradea vor fi aduse nu mai puţin de 2.325 de camioane cu deşeuri, reprezentanţii Eco Bihor spun că au situaţia sub control. "Ţinta noastră este să depozităm o cantitate cât mai mică, prelungind viaţa deponeului. Vom sorta deşeurile preluate, iar cele din fracţia uscată - sticlă, plastic, metal - vor fi revalorificate. Hârtia şi alte materiale uşoare vor fi incinerate la fabrica de ciment, ceea ce este tot o valorificare, iar din deşeurile vegetale vom face compost", spune directorul tehnic Istvan Szentes.

Conform contractului, la Oradea vor fi aduse doar deşeurile municipale. "Vom verifica fiecare transport. Nu vom prelua deşeuri industriale şi nimic din ce nu este în contract", zice Szentes.

Reprezentantul Eco Bihor afirmă că, la 5 ani de la darea în folosinţă, cea de-a doua celulă de depozitare, cu o suprafaţă de 4 hectare, se apropie de un grad de umplere de 70%, fapt pentru care firma oricum urma să planifice amenajarea celei de-a treia. "Lucrările ar trebui să înceapă în vara anului viitor. Probabil le vom începe mai repede, dar numai ca măsură de precauţie, nu pentru că vom prelua şi deşeurile din Cluj Napoca", spune directorul Eco Bihor.

Groapa ecologică de gunoi din Oradea are 24,7 hectare şi va cuprinde în final şase celule, deservind în prezent toată Zona Metropolitană Oradea, iar curând întregul judeţ Bihor. Până atunci, însă, iată că a ajuns interjudeţeană...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
in principu
"in principiu nu ne obliga la nimic" - pai bai primaru' lu' peste, cum sa te oblige atata timp cat tu preiei gunoaiele la acelasi pret ca de la oradeni. Trebuia sa-i taxezi dublu, triplu daca tot nu-i obligi sa le sorteze! Adica in Oradea dulaii stau la panda ca sa-i amendeze pe cei ce nu sorteaza si noi acceptam toate mizeriile clujenilor de dragul de a fi 'eco'. Rusine bolojane ca-ti bati joc de Oradea si de oradeni.
Postat 15 Iulie 2015, 09:38 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON