Câte un transport cu gunoaie tot la 57 de minute, 25 de camioane pe zi, 3.000 de tone de deşeuri pe lună. Începând din 15 iulie, municipalitatea Cluj-Napoca îşi va depozita gunoaiele, timp de trei luni, la groapa Oradea.
"Camioanele vor sosi la intervale regulate, conform unui program. Transporturile vor ocoli oraşul pe şoseaua de centură şi vor ajunge la groapa de gunoi dinspre Borş, pentru a nu provoca niciun deranj în cartierul Episcopia", explică primarul Ilie Bolojan.
Primărie, caut groapă ecologică!
Primăria Cluj-Napoca îşi va transporta deşeurile menajere şi stradale cale de 151 kilometri, până la Oradea. Municipalitatea de pe Someş a rămas fără alte soluţii după ce, pe 25 iunie, Garda de Mediu a închis vechea groapă de gunoi de lângă aeroportul Avram Iancu, singura din judeţ.
Întrucât Consiliul Judeţean Cluj, care plănuia construirea unui sistem integrat de colectare a deşeurilor, n-a reuşit să amenajeze alt deponeu în timp util, municipalitatea a trebuit să se descurce singură. Ca o soluţie de avarie, firmele de salubritate au transportat o vreme gunoaiele aproape 100 kilometri până la Alba Iulia. Din 14 iulie, însă, va fi închisă şi groapa de aici, din acelaşi motiv: este neconformă normelor UE.
"Nu ne primeşte aproape nimeni pentru că volumul gunoaielor de la Cluj este foarte mare. Este cea mai dificilă problemă pe care o am", s-a plâns primarul Emil Boc (foto) presei clujene.
Soluţia orădeană
În plină criză, săptămâna trecută Boc a cerut ajutorul omologului orădean. "M-a sunat domnul Boc şi m-a rugat să ajutăm municipalitatea într-o problemă care ţine de gestionarea deşeurilor. În condiţiile în care nu ne obligă cu nimic, am acceptat ca acestea să fie depuse la Oradea, ca o soluţie temporară", spune Ilie Bolojan (foto).
Firmele de salubritate din Cluj-Napoca vor aduce la Oradea gunoaiele nesortate şi vor achita aceleaşi tarife ca societăţile bihorene. Contractele semnate de acestea cu Eco Bihor, care administrează deponeul, sunt încheiate pe trei luni şi vizează o cantitate totală de 9.000 tone de deşeuri municipale. În timpul astfel câştigat, Consiliul Judeţean Cluj va trebui să pună bazele unui deponeu ecologic în care să adune gunoaiele din tot judeţul vecin.
"Dacă până la expirarea termenului Primăria clujeană nu va fi găsit o soluţie locală, probabil că vom prelungi termenul cu încă o lună, dar în niciun caz mai mult", spune Bolojan.
Sortate şi valorificate...
Deşi până la jumătatea lunii octombrie la Oradea vor fi aduse nu mai puţin de 2.325 de camioane cu deşeuri, reprezentanţii Eco Bihor spun că au situaţia sub control. "Ţinta noastră este să depozităm o cantitate cât mai mică, prelungind viaţa deponeului. Vom sorta deşeurile preluate, iar cele din fracţia uscată - sticlă, plastic, metal - vor fi revalorificate. Hârtia şi alte materiale uşoare vor fi incinerate la fabrica de ciment, ceea ce este tot o valorificare, iar din deşeurile vegetale vom face compost", spune directorul tehnic Istvan Szentes.
Conform contractului, la Oradea vor fi aduse doar deşeurile municipale. "Vom verifica fiecare transport. Nu vom prelua deşeuri industriale şi nimic din ce nu este în contract", zice Szentes.
Reprezentantul Eco Bihor afirmă că, la 5 ani de la darea în folosinţă, cea de-a doua celulă de depozitare, cu o suprafaţă de 4 hectare, se apropie de un grad de umplere de 70%, fapt pentru care firma oricum urma să planifice amenajarea celei de-a treia. "Lucrările ar trebui să înceapă în vara anului viitor. Probabil le vom începe mai repede, dar numai ca măsură de precauţie, nu pentru că vom prelua şi deşeurile din Cluj Napoca", spune directorul Eco Bihor.
Groapa ecologică de gunoi din Oradea are 24,7 hectare şi va cuprinde în final şase celule, deservind în prezent toată Zona Metropolitană Oradea, iar curând întregul judeţ Bihor. Până atunci, însă, iată că a ajuns interjudeţeană...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.