URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Ianuarie 2021, 14:53

Oradea, prima sub linia "roşie". Actualizare a listei localităţilor din Bihor cu limitări de activităţi, impuse de incidenţa mare a cazurilor Covid-19

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat vineri, pentru a treia oară în acest an, lista oraşelor şi comunelor din Bihor în care, din cauza pandemiei, se impun restricţii în activitatea HoReCa, de cultură şi de divertisment.

Faţă de precedenta actualizare, operată luni, 11 ianuarie, numărul localităţilor din Bihor în care se impun măsuri de limitări şi restricţii a crescut de la 38 la 40, astfel încât CJSU a adoptat vineri o nouă Hotărâre, nr. 4/2021.

Potrivit acesteia, de la prima oră a zilei de sâmbătă, 16 ianuarie, activităţile culturale şi de divertisment, precum şi cele de tip HoReCa sunt interzise în spaţii interioare în următoarele 9 unităţi administrativ-teritoriale cu o incidenţă a cazurilor Covid cumulate pe ultimele 14 zile mai mare de 3 la 1.000 de locuitori: Lazuri de Beiuş (5,59), Chişlaz (5,29), Vadu Crişului (4,99), Sântandrei (4,17), Pocola (3,97), Şuncuiuş (3,57), Câmpani (3,36), Brusturi (3,35) şi Abram (3,27).

Sub pragul de 3 la mie, dar mai mare de 1,5, sunt alte 31 UAT-uri, unde activităţile mai sus enumerate se pot desfăşura în spaţii interioare, dar fără a se depăşi 30% din capacitatea maximă a acestora. Prima pe această listă este Oradea, cu o incidenţă a cazurilor Covid cumulată pe ultimele 14 zile de 2,97 la mia de locuitori, deci foarte aproape de scenariul roşu.

Municipiul reşedinţă de judeţ este urmat de Lazuri de Beiuş, Nucet, Măgeşti, Copăcel, Borod, Paleu, Toboliu, Lunca, Ceica, Mădăras, Nojorid, Vârciorog, Cherechiu, Beiuş, Drăgăneşti, Oşorhei, Şoimi, Bulz, Săcădat, Sânmartin, Ştei, Şinteu, Remetea, Sâniob, Cărpinet, Sânnicolau Român, Abrămuţ, Aleşd, Marghita şi Boianu Mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mortalitatea "pe motive" de Sars-CoV-2 se află la nivel global sub cea cumulată a gripelor sezoniere !?!
Cercetătorii de la Institutul Emory din Georgia și cei de la Penn State University au realizat un nou studiu, oficializat de către CDC și preluat de către OMS. Aceștia au informat cu privire la noua formă pe care o ia coronavirusul ... și pe care a luat-o COVID-19, în procesul endemic al ultimului an de zile, de la primele manifestări ale acestuia. Studiul arată că SARS-CoV-2 ar putea deveni, în cele din urmă, similar unuia care cauzează răcelile obişnuite. Așadar, revenirea la "normalitate" se face în maxim 16-18 luni, chiar și fără vaccinare specifică !?!
Postat 16 Ianuarie 2021, 16:20 de CrisDumi
Din titlu se vede deja ... cât caracter au "jurnaliștii" Bihoreanului !?!
Oradea cu o scădere sub 3%% ca rată de infectare ... după care, în aceeași frază, se spune "incidența mare" !?! Băi, Bihorele, tu ai toate "țiglele pe casă" ori ești "propagandist" de carieră ?!? Tu ștergi tot felul de comentarii pertinente, după cum constat ... dar nu apuci să dai "blanc" logicii cititorilor de bun simț !?!
Postat 16 Ianuarie 2021, 12:34 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON