URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iulie 2020, 10:35

Oradea înverzeşte! Primăria vrea să amenajeze parcuri, inclusiv în locul stadionului Iuliu Bodola. Ce părere au orădenii?

Oradea înverzeşte! Primăria vrea să amenajeze parcuri, inclusiv în locul stadionului Iuliu Bodola. Ce părere au orădenii? ALTFEL DE VERDE. Stadionul Iuliu Bodola va fi demolat, iar pe locul lui va fi amenajat un parc, însă doar după ce va fi construită noua arenă sportivă, de lângă Liceul cu Program Sportiv "Bihorul"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan are planuri măreţe pentru Oradea verde. Edilul a anunţat o strategie de creştere a suprafeţelor ocupate de parcuri cu 103 hectare în următorii zece ani, astfel încât fiecare orădean să nu facă mai mult de cinci minute de-acasă până într-o zonă de relaxare în aer liber.

Municipalitatea a identificat 38 de amplasamente care ar putea fi transformate în parcuri, unul fiind vechiul stadion Iuliu Bodola, care va fi demolat.

Un deceniu de priorităţi

Ilie Bolojan, primar OradeaIntitulată "Oradea - oraş verde 2030", strategia prezentată marţea trecută de primarul Bolojan porneşte de la premisa că urbea are nevoie de mai multe parcuri. "În ultimii zece ani, în Oradea, suprafaţa de spaţiu verde amenajat s-a mărit cu 24,08 hectare, ajungând la sfârşitul anului 2019 la 534 hectare, lucru care a fost posibil prin realizarea mai multor investiţii publice, respectiv prin transformarea unor suprafeţe lăsate în paragină în spaţii verzi funcţionale, care au fost astfel redate cetăţenilor", a spus Bolojan.

În prezent, conform datelor Primăriei, unui orădean îi revin 24,19 mp de spaţiu verde. Cele mai "umbroase" cartiere sunt Rogerius, unde 14% din suprafaţa totală amenajată este ocupată de zone verzi, Nufărul cu 13% şi Ioşia cu 9%. În schimb, Velenţa are zone verzi pe doar 0,8% din suprafaţă, iar Episcopia şi Oncea pe 1%.

Adio, stadioane!

Calculele municipalităţii arată că 74% dintre orădeni au un parc la cel mult 300 de metri de casă, procent care va urca cu zece puncte, după ce cele cinci coridoare verzi pe care Primăria le are în lucru (Barcăului, Ion Bogdan, Soarelui, Veteranilor şi Grigorescu) vor fi finalizate.

Bolojan vrea ca peste 90% din locuitorii oraşului să ajungă de-acasă repede într-un parc, aşa că Direcţia Tehnică a identificat 38 de terenuri degradate care pot fi amenajate, multe în proprietatea unor persoane fizice sau juridice. "Vor trebui cumpărate, preluate sau expropriate, dacă este cazul", a decretat edilul.

Pe listă se găseşte stadionul Iuliu Bodola, care va fi demolat. "Stadionul nu se mai justifică pe actualul amplasament, după realizarea noului hub sportiv, mai ales că părţi din tribune sunt oricum degradate", a spus Bolojan.

Alte două stadioane - Motorul, de pe Calea Clujului, şi cel de pe strada Secarei, în Oncea - ar urma de asemenea să fie convertite în zone verzi.

Maluri şi dealuri

Din totalul de 103 hectare de terenuri degradate identificate, cel mai mare este aşa-numitul perimetru de ameliorare al Crişului Repede din Ioşia, adică 66 hectare întinse pe ambele maluri, în aval de podul rutier. Această zonă ar urma să fie împădurită, Primăria având încheiat deja un protocol cu Ministerul Mediului în acest sens.

Alte terenuri care vor deveni zone verzi sunt pe malurile Peţei, în apropierea străzilor Veteranilor, Ion Bradu, Bumbacului şi Ceyrat (în total, 3,6 hectare), pe străzile Coriolan Hora, Americii, Islazului, Rectorului, Ivanyi Odon, Academiei, etc.

Primăria a cuprins în strategia verde şi amenajarea unor zone verzi în staţiunea pomicolă de pe strada Louis Pasteur, printre ruinele fostei fabrici Înfrăţirea, în zona căminului cultural din Podgoria, respectiv în spatele spitalelor Judeţean şi de Neuropsihiatrie. Lista cuprinde şi Lacul dintre dealuri, o mică acumulare de apă aflată între străzile Nicolae Beldiceanu şi Izvorului, şi Silvaşul din Dragoş Vodă, unde deja există un spaţiu verde amenajat, dar care ar urma să fie extins cu 2,4 hectare.

Faceţi propuneri!

Strategia mai include şi proiecte de revitalizare şi îmbunătăţire a calităţii spaţiului public urban, prin modernizarea parcurilor vechi din municipiu (1 Decembrie, Petofi, Libertăţii, I. C. Brătianu, 22 Decembrie), amenajarea aliniamentelor stradale prin obligarea proprietarilor să planteze cel puţin un copac la un front stradal de 10 metri şi deschiderea terenurilor de sport din curţile şcolilor pentru toţi orădenii. Aceasta din urmă este o idee veche, pentru care Consiliul Local şi-a mai dat acordul, dar care n-a fost pusă în practică, din cauza opoziţiei directorilor de şcoli.

Strategia e supusă consultării publice până pe 28 iulie, putând fi consultată pe site-ul Primăriei (la secţiunea "Dezbateri publice"), iar orădenii sunt îndemnaţi să trimită propuneri la adresa de e-mail directia.tehnica@oradea.ro. În toamnă, strategia va fi supusă votului aleşilor orădenilor, iar apoi angajaţii Primăriei vor scrie proiectele pentru atragerea banilor europeni necesari. Măcar pentru o parte din investiţii...


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre intenţia Primăriei de a amenaja un parc în locul stadionului Iuliu Bodola?

Nu e o tragedie să demolezi un stadion nefolosit. Chiar dacă ar fi folosit, nu are locuri de parcare. Când a fost construit, era la periferie.

Carmen Moraru

Super! Niciodată parcurile dintr-un oraş nu sunt în plus. Mai ales că în jurul Oradiei nu avem nici prea multe păduri în care să ne relaxăm.

Lidia Ile

Un parc sportiv pentru copii ar fi foarte potrivit în acest loc. Nu avem facilităţi sportive de calitate şi accesibile ca preţ în Oradea.

Florina

Păcat că demolează stadionul. Măcar să împartă scaunele vechilor suporteri, să rămânem şi noi cu o amintire de pe acest stadion.

Radu Pintea

Mai bine ar construi Primăria aici un spital ultra-modern. Se vede că avem nevoie de mai multe spitale, suntem prea bolnavi.

Cristi

Foarte bună iniţiativa. Dacă Primăria are bani destui, ar trebui să facă şi parcare subterană sub parc. Cu un nivel, să nu fie prea scump.

Horaţiu Olar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Fooootballlll
Unul dintre motivele pentru care pretuiesc Oradea si ma mandresc ca-i apartzin este faptul ca NU ARE O ECHIPA DE FOTBAL SEMNIFICATIVA!!! Sa crape Filip de ciuda!! Tot respectul pe pentru DOMNUL PRIMAR BOLOJAN cel mai valoros si eficient primar din Romania!!
Postat 25 Iulie 2020, 08:04 de AnaConda
Stadionul se demoleaza
Si-a depasit cu mult durata de viata. Daca merg spectatori pe el, risca sa se darame, plus ca nu are nici o parcare adecvata. Peste tot, stadioanele mai vechi de 50 de ani isi iau adio de la public. E o parte din istoria orasului. Ce va fi construit in locul lui, e o alta discutie. Este o dezbatere pe aceasta tema. Din ce vad la comentarii parerile sunt pt demolare in proportie de 99%.
Postat 24 Iulie 2020, 18:52 de Sunlight
o idee proasta
sunt 2 parcuri langa stadion. parcul olosig si parcul fostului muzeu al tarii crisurilor. nu ai unde sa faci sport in oradea. Se inchide si baza sportiva 5x5 din iosia. Sa foloseasca stadionul pentru amatori si pentru grupele de juniori. Ar fi pacat sa darami un stadion care e ok pentru competitii de nivel mai mic(pana in liga a 2 a). Stadion in care s-au bagat multi bani in ultimi 20 de ani (sau facut intrari suplimentare, sa facut un teren sintetic cu nocturna, terenul din spate e refacut si el, tabela electronica, scaune, suprafata de joc e si ea mentinuta si e un teren cu o suprafata foarte buna). Vad ca da e initiativa a primarului atunci toata lumea e multumita.. dar cel putin intiativa asta nu e buna. Parerea mea, astept contraargumente.
Postat 24 Iulie 2020, 18:29 de bihoreanu3333
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON