URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 August 2018, 12:07

Oradea ieri, Oradea azi: Universitatea orădeană s-a ridicat pe clădirile unei foste Şcoli de Jandarmi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1913. Şcoală de Jandarmi

Vechile clădiri care adăpostesc Universitatea din Oradea reprezintă un ansamblu arhitectural specific perioadei de dezvoltare a oraşului de la începutul anilor 1900. Complexul a fost construit într-o zonă destinată armatei, întinsă de la actuala Cale a Aradului şi până pe strada Universităţii, ocupând o bună parte a sudului urbei.

Pentru pregătirea militarilor, autorităţile au plănuit ridicarea unei şcoli de jandarmi. Clădirile aveau să găzduiască comenduirea şcolii, cazărmi, săli de studiu şi locuinţe pentru personal, în acelaşi timp trebuind să iasă în evidenţă prin dimensiuni şi dotări.

În ton cu moda arhitecturală a timpului, stilul ales a fost art-nouveau, însă unul sobru, reţinut în detalii, dată fiind destinaţia cazonă. Proiectul a fost realizat de arhitectul Vagó József în 1912, lucrările de construcţie debutând tot atunci. Terenul fiind mlăştinos, şantierul a evoluat cu dificultate, fiind necesară scoaterea permanentă a apei din fundaţii. Clădirile, în total 12, dispuse în sistem pavilionar, au fost finalizate în 1913. Pe un teren învecinat era prevăzută ridicarea încă unui pavilion, compus din opt clădiri, pentru spitalul şcolii, dar războiul mondial a oprit orice demers.

Univesitatea din Oradea2018. Masterplan de super-campus

Imobilele principale ale fostei şcoli de jandarmi se remarcă prin dimensiuni, dotări  (aveau de la început încălzire centrală), prin sălile şi holurile de mari dimensiuni, dar şi prin casele scărilor, concepute monumental şi circular.

Şcoala de Jandarmi a funcţionat în aceste clădiri până în anul 1948, când locul său a fost luat de o şcoală ce pregătea ofiţeri şi subofiţeri pentru Ministerul de Interne. În 1962, destinaţia militară a fost înlocuită cu una civilă, aici fiind înfiinţat Institutul Pedagogic de trei ani, care a funcţionat până în 1990.

Instituţia s-a transformat ulterior în Universitate, ansamblului istoric fiindu-i adăugate treptat şi alte clădiri: cămine studenţeşti, cantină, sală de sport şi apoi o bază sportivă, laboratoare, clădiri cu săli de curs, clădiri tehnice şi centrul de cercetări geotermale.

Odată cu creşterea activităţii universitare, clădirile au fost adaptate noilor cerinţe, dar starea lor fizică, atât exterioară, cât şi interioară, s-a degradat. În prezent, ansamblul e monument istoric, iar printr-un masterplan al municipalităţii se prevede atât modernizarea tuturor clădirilor vechi, cât şi adăugarea altora noi, precum şi regândirea spaţiilor publice din jurul acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON