URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Septembrie 2020, 20:49

Oradea ieri, Oradea azi: Știați că Spitalul CFR a fost, pe vremuri, școală franceză?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1930. Şcoală franceză în Oradea

Aflată pe strada Republicii nr. 56, clădirea în care funcţionează Spitalul Clinic CF Oradea a avut, pe vremuri, mai multe destinaţii. A fost construită în anul 1904, într-un cartier în plină dezvoltare, pentru a găzdui sediul Societăţii de Regularizare a Barcăului. Stilul arhitectural este eclectic, arhitecţii Fehér Lajos şi Ritter Ignác proiectând faţada către stradă în trei registre, din care cel principal, aflat deasupra intrării, puţin ieşit în afară.

Ferestrele erau mai mici la parter, deschise tot câte două, iar la etaj erau mari şi decorate cu ancadramente orizontale deasupra. Iniţial, clădirea a avut un singur etaj, dar în timpul renovării din 1930 i-a mai fost adăugat unul.

Atunci, imobilul a fost achiziţionat de Guvern pentru a fi transformat în sediul Institutului Notre Dame de Sion, filiala Oradea, şcoală înfiinţată prin grija episcopului greco-catolic Valeriu Traian Frenţiu. În anii ’30, în acel institut cu predare în limbile română şi franceză funcţiona o şcoală pentru copii mici (4-6 ani), o şcoală primară pentru fete cu patru clase şi două săli de învăţământ, şi un liceu de fete, toate deschise în septembrie 1930. Institutul dispunea şi de un internat, aflat în vila de alături.

2020. Spitalul CF

După cel de-Al Doilea Război Mondial şi instaurarea regimului comunist, Institutul şi-a încetat activitatea, dar clădirea a continuat să aibă destinaţie şcolară. Între 1947 şi 1957, aici au funcţionat Şcoala Superioară de Comerţ şi Şcoala CFR, domenii aflate în creştere în acea vreme. În urmă cu 73 de ani, s-a înfiinţat un centru de sănătate pentru muncitorii feroviari, centru care un deceniu mai târziu devine Spitalul CF, mutându-se în impozanta clădire.

În timp, unitatea sanitară a început să deservească şi Poşta, Întreprinderea de Transporturi Auto şi carierele de piatră şi marmură din judeţ, activitatea generalizându-se şi mai mult către anul 2000.

Staţionarul şi ambulatoriul de specialitate continuă să funcţioneze în clădirea de pe strada Republicii, aflată totuşi într-o stare destul de avansată de degradare. Are 161 de paturi şi mai multe secţii: Medicină internă, Chirurgie, Cardiologie, un laborator de Radiologie şi Imagistică Medicală şi un Compartiment de Farmacologie clinică şi Toxicologie, efectuând şi servicii medicale pentru siguranţa circulaţiei.

Ambulatorul cuprinde cabinete de Cardiologie, Gastroenterologie, Medicina muncii, Psihologie etc. Spitalul are şi un punct de lucru cu ambulator în Satu Mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Inexact
Imobilul nu a fost achiziţionat de Guvern pentru a fi transformat in institutie scolara, ci a fost achizitionat de Episcopia Greco-Catolica de Oradea. Dupa 1948, odata cu interzicerea abuziva a Bisericii Greco-Catolice din România, imobilul a fost confiscat de Statul Român, primind destinatiile mentionate in articol. In final, in vederea amenajarii spitalului CFR cladirea a fost extinsa prin adaugarea a inca unui etaj.
Postat 03 Februarie 2022, 23:14 de Dor12
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON