URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2020, 20:49

Oradea ieri, Oradea azi: Știați că Spitalul CFR a fost, pe vremuri, școală franceză?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1930. Şcoală franceză în Oradea

Aflată pe strada Republicii nr. 56, clădirea în care funcţionează Spitalul Clinic CF Oradea a avut, pe vremuri, mai multe destinaţii. A fost construită în anul 1904, într-un cartier în plină dezvoltare, pentru a găzdui sediul Societăţii de Regularizare a Barcăului. Stilul arhitectural este eclectic, arhitecţii Fehér Lajos şi Ritter Ignác proiectând faţada către stradă în trei registre, din care cel principal, aflat deasupra intrării, puţin ieşit în afară.

Ferestrele erau mai mici la parter, deschise tot câte două, iar la etaj erau mari şi decorate cu ancadramente orizontale deasupra. Iniţial, clădirea a avut un singur etaj, dar în timpul renovării din 1930 i-a mai fost adăugat unul.

Atunci, imobilul a fost achiziţionat de Guvern pentru a fi transformat în sediul Institutului Notre Dame de Sion, filiala Oradea, şcoală înfiinţată prin grija episcopului greco-catolic Valeriu Traian Frenţiu. În anii ’30, în acel institut cu predare în limbile română şi franceză funcţiona o şcoală pentru copii mici (4-6 ani), o şcoală primară pentru fete cu patru clase şi două săli de învăţământ, şi un liceu de fete, toate deschise în septembrie 1930. Institutul dispunea şi de un internat, aflat în vila de alături.

2020. Spitalul CF

După cel de-Al Doilea Război Mondial şi instaurarea regimului comunist, Institutul şi-a încetat activitatea, dar clădirea a continuat să aibă destinaţie şcolară. Între 1947 şi 1957, aici au funcţionat Şcoala Superioară de Comerţ şi Şcoala CFR, domenii aflate în creştere în acea vreme. În urmă cu 73 de ani, s-a înfiinţat un centru de sănătate pentru muncitorii feroviari, centru care un deceniu mai târziu devine Spitalul CF, mutându-se în impozanta clădire.

În timp, unitatea sanitară a început să deservească şi Poşta, Întreprinderea de Transporturi Auto şi carierele de piatră şi marmură din judeţ, activitatea generalizându-se şi mai mult către anul 2000.

Staţionarul şi ambulatoriul de specialitate continuă să funcţioneze în clădirea de pe strada Republicii, aflată totuşi într-o stare destul de avansată de degradare. Are 161 de paturi şi mai multe secţii: Medicină internă, Chirurgie, Cardiologie, un laborator de Radiologie şi Imagistică Medicală şi un Compartiment de Farmacologie clinică şi Toxicologie, efectuând şi servicii medicale pentru siguranţa circulaţiei.

Ambulatorul cuprinde cabinete de Cardiologie, Gastroenterologie, Medicina muncii, Psihologie etc. Spitalul are şi un punct de lucru cu ambulator în Satu Mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Inexact
Imobilul nu a fost achiziţionat de Guvern pentru a fi transformat in institutie scolara, ci a fost achizitionat de Episcopia Greco-Catolica de Oradea. Dupa 1948, odata cu interzicerea abuziva a Bisericii Greco-Catolice din România, imobilul a fost confiscat de Statul Român, primind destinatiile mentionate in articol. In final, in vederea amenajarii spitalului CFR cladirea a fost extinsa prin adaugarea a inca unui etaj.
Postat 03 Februarie 2022, 23:14 de Dor12
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON