URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2020, 09:05

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Ştrandului Municipal, azi aquapark

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1934. Amenajat cu greu

În perioada interbelică, orădenii aveau la dispoziţie câteva locuri de agrement amenajate: parcuri, promenade şi ştrandul orăşenesc. Acest ultim obiectiv a reprezentat o dorinţă mai veche a localnicilor, după cum scria presa începutului anilor 30. Până atunci, singurul loc amenajat pentru bălăceală era baia publică Rimanóczy de pe strada Libertăţii.

Concursul pentru proiectarea ştrandului, amplasat de la început pe malul Crişului, s-a încheiat în 1930, când Primăria a premiat două proiecte ale unor ingineri orădeni, alese din 19 propuse. Criza economică a amânat planurile de milioane, iar proiectul a generat scandal în presa locală pe considerentul costurilor umflate. Până la urmă, construcţia s-a realizat, iar ştrandul a fost deschis pe 1 iulie 1934. Capacitatea era de 1.500 de persoane, existând 900 de "cutii pentru desbrăcat", bazin, un parc de 10 hectare, iar pe Criş a fost amenajat un ponton.

Accesul se făcea pe strada numită azi Aleea Ştrandului, din 1927 fiind amenajată o linie de tramvai ce pornea de pe strada Republicii, trecea prin Parcul Traian şi se oprea în faţa locului de agrement. Se intra cu bilete de o zi sau cu abonamente lunare şi pentru sezon.

2020. Aquapark-ul, magnet turistic

Ştrandul orăşenesc, devenit municipal, nu s-a schimbat spectaculos timp de 80 de ani. Investiţiile au fost minime şi au fost perioade bune de ani de zile în care a stat închis şi s-a degradat, fără a fi reabilitat. În începutul anului 2015, ştrandul a fost demolat pentru a se face loc unui nou complex de agrement: Aquaparkul Nymphaea.

Deschis în 2016 în urma unei investiţii de 22 milioane euro din fonduri europene, acesta se întinde pe 7 hectare, din care 5.000 de metri pătraţi reprezintă cele 15 bazine, interioare şi exterioare. Alte dotări şi facilităţi sunt cele 10 tobogane, tot de interior şi exterior, echipamentele de joacă pentru copii, saune şi saloane de masaj, baia turcească etc. Complexul este dotat şi cu terenuri de sport şi restaurante, însă albia Crişului nu mai este exploatată, cum s-a făcut în perioada interbelică.

Aquaparkul are 1.050 de locuri şi atrage anual, pe lângă localnici, mii de turişti din toată ţara, doar în anul 2019 având în total 355.000 de vizitatori. Pentru acces rapid şi sigur, mai bine de jumătate din bilete se vând online, musafirii putând să se distreze toată ziua. În această vară, din cauza pandemiei, oaspeţii complexului pot să folosească doar spaţiile exterioare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Zorro
Ea CrisDumi, se delectează mai jos de bagaj sau la silvas
Postat 08 August 2020, 23:51 de Sandu2100
Dumi
Inainte de deschidere bateai din clanta ca va fi un esec financiar...acum cand face bani..o dai la intors...ce dracu te poate multumi vreodata...?
Postat 08 August 2020, 20:51 de zorro
CrisDumi
Noi avem ape termale, dar tu sigur mergi la Silvaș , nu pt că e apa curgătoare, doar că sa nu plătești biletul care intră în cont primăriei
Postat 08 August 2020, 15:29 de Sandu2100
Când aveți ocazia ...
... faceți o escală la Tg. Mureș, ca să vedeți și voi măi "nepretențioșilor", ce înseamnă un ștrand, o oază de relaxare cu bazine de înot și ape curgătoare, localuri aerisite și tot felul de căbănuțe, cu bărci și alte accesorii de distracție, pe malul Mureșului. O să spuneți după aceea că Nymphaea Oradea e un moft penibil și costisitor.
Postat 08 August 2020, 10:17 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON