URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2020, 11:52

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea parcurilor interbelice din oraş. Cum au rezistat până astăzi?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1937. Parc "francez" în oraş

În perioada interbelică, Oradea avea câteva parcuri intens frecventate de către localnici, ca locuri de promenadă şi de petrecere a timpului liber. Dar întreţinerea lor era dificilă, lucru evidenţiat într-un raport, făcut la patru ani de administraţie aa consilierului local Virgil Givulescu, publicat în 1938. Aici se preciza că "la 1 martie 1934, toate parcurile, aleele şi străzile de pe teritoriul Municipiului Oradea erau într’o complectă părăsire", dar şi că din 1927 şi până în 1933, fiind criză economică, nu se mai făcuseră plantări, deşi anual se cheltuiau 2 milioane de lei pentru lucrări de întreţinere.

Abia în toamna lui 1934 a început reamenajarea Parcului Rhédey (azi Bălcescu) şi s-au făcut plantări în Velenţa şi pe malurile Crişului. În anul următor, la rând a venit modernizarea Parcului Carmen Sylva (azi Petöfi), plantări în Ioşia, iar în 1937 a început refacerea Parcului Carol al II-lea (foto), care azi poartă numele IC Brătianu. Proiectul prevedea o grădină franţuzească, cu alei, cursuri de apă şi o grădină botanică unde elevii să poată descoperi secretele florei din regiune. În mijlocul parcului se afla o statuie a regelui Carol al II-lea, existând şi o mică insulă în partea dinspre centrul urbei.

2020. Parcuri noi şi modernizate

Parcurile prin care orădenii interbelici se plimbau zi-lumină au rămas active până azi, având parte de diferite modernizări. După amenajarea Parcului 1 Decembrie în anii 1950-1960 în locul unei pieţe agro-alimentare, puţine au fost parcurile nou-apărute până în anii 2000, deşi populaţia a sporit simţitor. Vechile parcuri au avut parte doar de unele modernizări sumare, în mare parte prezentând încă un aspect învechit, însă au apărut noi parcuri în cartierele lipsite de zone de recreere. Anii recenţi au însemnat apariţia de parcuri noi şi terenuri de sport în Nufărul şi Rogerius.

În prezent, în oraş sunt în curs de amenajare cinci noi parcuri în suprafaţă totală de 12 hectare: câte unul pe străzile Veteranilor (foto), Barcăului, Ion Bogdan, Soarelui şi Grigorescu, toate fiind coridoare verzi finanţate prin fonduri europene. Totodată, se fac în continuare plantări pe malurile cursurilor de apă, în zone verzi existente, dar şi prin cartiere, autorităţile demarând şi mici împăduriri în zone de protecţie de pe malurile Crişului. De pildă, în primăvara acestui an, 3.500 de puieţi au fost plantaţi în Cartierul Tineretului, urmând ca alte câteva mii să apară pe viitor dincolo de Podul Densuşianu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON