URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2020, 11:52

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea parcurilor interbelice din oraş. Cum au rezistat până astăzi?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1937. Parc "francez" în oraş

În perioada interbelică, Oradea avea câteva parcuri intens frecventate de către localnici, ca locuri de promenadă şi de petrecere a timpului liber. Dar întreţinerea lor era dificilă, lucru evidenţiat într-un raport, făcut la patru ani de administraţie aa consilierului local Virgil Givulescu, publicat în 1938. Aici se preciza că "la 1 martie 1934, toate parcurile, aleele şi străzile de pe teritoriul Municipiului Oradea erau într’o complectă părăsire", dar şi că din 1927 şi până în 1933, fiind criză economică, nu se mai făcuseră plantări, deşi anual se cheltuiau 2 milioane de lei pentru lucrări de întreţinere.

Abia în toamna lui 1934 a început reamenajarea Parcului Rhédey (azi Bălcescu) şi s-au făcut plantări în Velenţa şi pe malurile Crişului. În anul următor, la rând a venit modernizarea Parcului Carmen Sylva (azi Petöfi), plantări în Ioşia, iar în 1937 a început refacerea Parcului Carol al II-lea (foto), care azi poartă numele IC Brătianu. Proiectul prevedea o grădină franţuzească, cu alei, cursuri de apă şi o grădină botanică unde elevii să poată descoperi secretele florei din regiune. În mijlocul parcului se afla o statuie a regelui Carol al II-lea, existând şi o mică insulă în partea dinspre centrul urbei.

2020. Parcuri noi şi modernizate

Parcurile prin care orădenii interbelici se plimbau zi-lumină au rămas active până azi, având parte de diferite modernizări. După amenajarea Parcului 1 Decembrie în anii 1950-1960 în locul unei pieţe agro-alimentare, puţine au fost parcurile nou-apărute până în anii 2000, deşi populaţia a sporit simţitor. Vechile parcuri au avut parte doar de unele modernizări sumare, în mare parte prezentând încă un aspect învechit, însă au apărut noi parcuri în cartierele lipsite de zone de recreere. Anii recenţi au însemnat apariţia de parcuri noi şi terenuri de sport în Nufărul şi Rogerius.

În prezent, în oraş sunt în curs de amenajare cinci noi parcuri în suprafaţă totală de 12 hectare: câte unul pe străzile Veteranilor (foto), Barcăului, Ion Bogdan, Soarelui şi Grigorescu, toate fiind coridoare verzi finanţate prin fonduri europene. Totodată, se fac în continuare plantări pe malurile cursurilor de apă, în zone verzi existente, dar şi prin cartiere, autorităţile demarând şi mici împăduriri în zone de protecţie de pe malurile Crişului. De pildă, în primăvara acestui an, 3.500 de puieţi au fost plantaţi în Cartierul Tineretului, urmând ca alte câteva mii să apară pe viitor dincolo de Podul Densuşianu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON