URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Mai 2020, 09:07

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Hotelului Parc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1903. Hotel cu iz oriental

Cunoscut multor generaţii de orădeni, Hotelul Parc a găzduit timp de zeci de ani turişti, călători şi personalităţi în plin centrul Oradiei. Povestea clădirii începe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când pe această parcelă contele Sámuel Teleki, comite suprem al Bihorului, a ridicat un palat cu etaj în stil baroc.

Cu timpul, imobilul a avut mai mulţi proprietari şi mai multe destinaţii, între care Casinoul Naţional bihorean, cu o sală de şedinţe, săli de conversaţii, jocuri, popice şi o bibliotecă.

În 1909, clădirea, cunoscută drept Palatul Bethlen, a devenit proprietatea familiei Weiszlovits, iar fraţii Emil şi Gyula au început să o transforme în hotel. După lucrări de renovare şi recompartimentare, cele 60 de camere, holurile şi alte spaţii au fost decorate cu valoroase covoare, vaze şi obiecte de artă aduse de Weiszlovits Gyula din India.

Hotelul, deschis în 1915, dispunea de electricitate, apă curentă şi încălzire centralizată, iar parterul era ocupat de magazine. Era considerat unul de lux, iar între cei găzduiţi aici s-au numărat Regele Carol al II-lea, Nicolae Iorga, George Enescu şi Rabindranath Tagore.

2020. Monument dărăpănat

Din gloria hotelului de altădată a rămas doar o umbră. În prezent, clădirea zace nefolosită, are faţada acoperită cu plasă şi prezintă risc de prăbuşire.

Arhitectural, clădirea este eclectică, cu elemente secession. Faţada simetrică prezintă o intrare decorată cu feronerie stil 1900, iar ferestrele dreptunghiulare, cu ancadramente, sunt identice pe toată lungimea faţadelor către stradă.

Terasele din curtea amenajată în stil romantic găzduiau felurite evenimente. Cele mai recente renovări au fost efectuate în 1974, iar de atunci imobilul doar se degradează. Monument istoric de categorie B, hotelul, de doar 2 stele, a fost închis acum mulţi ani, dar şi-a păstrat toate detaliile intacte.

În 2008, Finanţele Publice au scos clădirea la licitaţie, dar nici Primăria Oradea, nici Consiliul Judeţean Bihor nu au cumpărat-o, deşi iniţial şi-au manifestat această intenţie. După ce, pentru scurte perioade, la parterul imobilul a fost deschis un restaurant, în 2018 întreg imobilul a fost scos la vânzare.

La începutul anului 2020, firma Rent Residence, actuala proprietară, a demarat lucrări de reabilitare integrală, cu menţinerea destinaţiei de hotel.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON