URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Martie 2018, 09:50

Oradea ieri, Oradea azi: Palatul Poştelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1895. Un sediu nou pentru Poştă

Activitatea poştală din Oradea a început în perioada habsburgică, cândva în secolele XVI-XVII. În secolul al XIX-lea, conform hărţilor, sediul poştei orădene ar fi fost pe actuala stradă Roman Ciorogariu nr. 12, unde se află şi în prezent Oficiul nr. 1. În 1859, pe acest amplasament se afla o casă modestă, cu un singur nivel, care servea ca poştă de cel puţin jumătate de secol.

Din cauza vechimii şi uzurii, în 1893 autorităţile au decis demolarea clădirii şi ridicarea alteia noi. Ministerul Poştelor a lansat un concurs de soluţii, care a fost câştigat de arhitectul orădean Rimanóczy Kálmán senior.

Din motive neclare, însă, proiectul final a fost propus tot de Minister. Imobilul cu parter şi etaj a fost construit de lucrătorii "maistrului de clădiri" Guttman József şi a fost dat în folosinţă în 1895. Cu o arhitectură inspirată din motive clasice, clădirea se înscrie în stilul eclectic. Faţada este simetrică, împărţită în 14 axe, iar intrarea principală este poziţionată la mijloc şi încadrată de pilaştri şi capiteluri ionice, de inspiraţie renascentistă. Deasupra, la etaj, se remarcă alte capiteluri, dorice, ce încadrează două ferestre.

2018. Poştă între plase

Extinderea activităţii Poştei a făcut ca spaţiul să devină în scurt timp neîncăpător. De aceea, în 1908 s-a decis construirea unei aripi noi, orientate spre actuala stradă George Bariţiu.

Aceasta a fost ridicată în anii 1910-1911 de către inginerul Reisinger József, după proiectul inginerului Nagy Virgil. Clădirea este una de colţ, tot cu parter şi un etaj, având o faţadă mai puţin ornamentată. În spaţiul astfel câştigat s-a extins activitatea Poştei şi s-a mutat centrala telefonică a oraşului, care număra 2.100 abonaţi.

Clădirile beneficiază de o curte generoasă, în care accesul vehiculelor se face printr-un gang dinspre actuala stradă Roman Ciorogariu. De-a lungul timpului, Palatul Poştelor şi-a menţinut destinaţia, serviciile oferite în interiorul său extinzându-se.

În perioada comunistă, aici a fost sediul PTTR (Poştă, Telefon, Telegraf, Radio), iar în prezent se desfăşoară activitatea poştală principală din oraş, alte servicii oferite fiind transferul de bani, curieratul, plata abonamentelor de internet şi telefonie. Imobilul este monument istoric de categoria B, dar starea sa este de degradare avansată, atât în ce priveşte faţadele, acoperite cu plasă de protecţie, cât şi interiorul, unde au fost făcute doar intervenţii minime.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
:-)
..."Perioada Habsburgica" a orasului plasata in secolole XVI-XVII?...amuzant :-)
Postat 31 Martie 2018, 13:37 de Cleopard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON