URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
24 Iunie 2017, 11:27

Oradea ieri, Oradea azi: Oraşul de pe Criş, Budapesta în miniatură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1910. O Budapesta în miniatură

Localurile din Oradea începutului anilor 1900 erau celebre în toată Ungaria datorită eleganţei şi calităţii clienţilor. Oraşul traversa o perioadă fastă, marcată de investiţii în clădiri noi, în cultură şi în creşterea calităţii vieţii. Centrul urbei se îmbogăţise rapid cu numeroasele palate ce adăposteau la parter magazine, ateliere şi spaţii de alimentaţie publică. Totuşi, cadrele vieţii moderne erau specifice doar unei mici părţi a populaţiei.

Elita locală era formată din oameni de afaceri, medici, avocaţi şi politicieni, care erau şi principalii clienţi ai localurilor şi magazinelor. Cele mai mari cafenele şi restaurante se aflau în actualele pieţe Unirii şi Ferdinand, respectiv de-a lungul actualei artere pietonale. Cea mai cunoscută era Fekete Sas, adică Vulturul Negru. Complexul nu era cu nimic mai prejos faţă de cele similare din marile capitale europene şi cuprindea restaurante selecte, cafenele, cabaret şi cinema.

În Bémer Tér, Piaţa Ferdinand de azi, funcţionau cafenelele Emke (unde e acum Crown Pub), respectiv Pannonia (Queen Mary), decorate cu mobilier şi decor art-nouveau şi cu terase generoase. La Emke a fondat Ady Endre societatea literară Holnap.

2017. Terase pe Criş

La intersecţia străzii principale cu strada Áldás (azi Iosif Vulcan) se afla cafeneaua Magyar Király, care avea săli separate pentru domni şi doamne. Terasa, mare şi umbrită de copaci, există şi astăzi (Restaurantul Butoiul de Aur), fiind cea mai veche din Oradea. De asemenea, undeva lângă Podul Sfântul Ladislau se afla cofetăria lui Rusz şi Netyö.

După ani de pauză, în epoca comunistă, activitatea restaurantelor şi cafenelelor s-a revigorat şi în Oradea, datorită creşterii cererii numărului localnicilor şi turiştilor.

În general, şi azi putem găsi astfel de localuri în principalele pieţe din zona centrală, pe Corso, iar mai nou şi pe malurile Crişului, sub forma unor restaurante cu terase suspendate. Restaurantele au acum atât specific românesc, cât şi italian, mexican, chinezesc, turcesc, lor adăugându-li-se numeroase vinoteci, cafenele cochete cu sortimente de cafea din toate colţurile lumii şi librării-cafenea.

Terasele sunt mai mereu ocupate, iar acum este împânzită cu astfel de localuri nu doar zona centrală, ci ele pot fi găsite şi în cartiere şi în centrele comerciale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON