URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iunie 2017, 11:27

Oradea ieri, Oradea azi: Oraşul de pe Criş, Budapesta în miniatură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1910. O Budapesta în miniatură

Localurile din Oradea începutului anilor 1900 erau celebre în toată Ungaria datorită eleganţei şi calităţii clienţilor. Oraşul traversa o perioadă fastă, marcată de investiţii în clădiri noi, în cultură şi în creşterea calităţii vieţii. Centrul urbei se îmbogăţise rapid cu numeroasele palate ce adăposteau la parter magazine, ateliere şi spaţii de alimentaţie publică. Totuşi, cadrele vieţii moderne erau specifice doar unei mici părţi a populaţiei.

Elita locală era formată din oameni de afaceri, medici, avocaţi şi politicieni, care erau şi principalii clienţi ai localurilor şi magazinelor. Cele mai mari cafenele şi restaurante se aflau în actualele pieţe Unirii şi Ferdinand, respectiv de-a lungul actualei artere pietonale. Cea mai cunoscută era Fekete Sas, adică Vulturul Negru. Complexul nu era cu nimic mai prejos faţă de cele similare din marile capitale europene şi cuprindea restaurante selecte, cafenele, cabaret şi cinema.

În Bémer Tér, Piaţa Ferdinand de azi, funcţionau cafenelele Emke (unde e acum Crown Pub), respectiv Pannonia (Queen Mary), decorate cu mobilier şi decor art-nouveau şi cu terase generoase. La Emke a fondat Ady Endre societatea literară Holnap.

2017. Terase pe Criş

La intersecţia străzii principale cu strada Áldás (azi Iosif Vulcan) se afla cafeneaua Magyar Király, care avea săli separate pentru domni şi doamne. Terasa, mare şi umbrită de copaci, există şi astăzi (Restaurantul Butoiul de Aur), fiind cea mai veche din Oradea. De asemenea, undeva lângă Podul Sfântul Ladislau se afla cofetăria lui Rusz şi Netyö.

După ani de pauză, în epoca comunistă, activitatea restaurantelor şi cafenelelor s-a revigorat şi în Oradea, datorită creşterii cererii numărului localnicilor şi turiştilor.

În general, şi azi putem găsi astfel de localuri în principalele pieţe din zona centrală, pe Corso, iar mai nou şi pe malurile Crişului, sub forma unor restaurante cu terase suspendate. Restaurantele au acum atât specific românesc, cât şi italian, mexican, chinezesc, turcesc, lor adăugându-li-se numeroase vinoteci, cafenele cochete cu sortimente de cafea din toate colţurile lumii şi librării-cafenea.

Terasele sunt mai mereu ocupate, iar acum este împânzită cu astfel de localuri nu doar zona centrală, ci ele pot fi găsite şi în cartiere şi în centrele comerciale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON