URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2017, 11:27

Oradea ieri, Oradea azi: Oraşul de pe Criş, Budapesta în miniatură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1910. O Budapesta în miniatură

Localurile din Oradea începutului anilor 1900 erau celebre în toată Ungaria datorită eleganţei şi calităţii clienţilor. Oraşul traversa o perioadă fastă, marcată de investiţii în clădiri noi, în cultură şi în creşterea calităţii vieţii. Centrul urbei se îmbogăţise rapid cu numeroasele palate ce adăposteau la parter magazine, ateliere şi spaţii de alimentaţie publică. Totuşi, cadrele vieţii moderne erau specifice doar unei mici părţi a populaţiei.

Elita locală era formată din oameni de afaceri, medici, avocaţi şi politicieni, care erau şi principalii clienţi ai localurilor şi magazinelor. Cele mai mari cafenele şi restaurante se aflau în actualele pieţe Unirii şi Ferdinand, respectiv de-a lungul actualei artere pietonale. Cea mai cunoscută era Fekete Sas, adică Vulturul Negru. Complexul nu era cu nimic mai prejos faţă de cele similare din marile capitale europene şi cuprindea restaurante selecte, cafenele, cabaret şi cinema.

În Bémer Tér, Piaţa Ferdinand de azi, funcţionau cafenelele Emke (unde e acum Crown Pub), respectiv Pannonia (Queen Mary), decorate cu mobilier şi decor art-nouveau şi cu terase generoase. La Emke a fondat Ady Endre societatea literară Holnap.

2017. Terase pe Criş

La intersecţia străzii principale cu strada Áldás (azi Iosif Vulcan) se afla cafeneaua Magyar Király, care avea săli separate pentru domni şi doamne. Terasa, mare şi umbrită de copaci, există şi astăzi (Restaurantul Butoiul de Aur), fiind cea mai veche din Oradea. De asemenea, undeva lângă Podul Sfântul Ladislau se afla cofetăria lui Rusz şi Netyö.

După ani de pauză, în epoca comunistă, activitatea restaurantelor şi cafenelelor s-a revigorat şi în Oradea, datorită creşterii cererii numărului localnicilor şi turiştilor.

În general, şi azi putem găsi astfel de localuri în principalele pieţe din zona centrală, pe Corso, iar mai nou şi pe malurile Crişului, sub forma unor restaurante cu terase suspendate. Restaurantele au acum atât specific românesc, cât şi italian, mexican, chinezesc, turcesc, lor adăugându-li-se numeroase vinoteci, cafenele cochete cu sortimente de cafea din toate colţurile lumii şi librării-cafenea.

Terasele sunt mai mereu ocupate, iar acum este împânzită cu astfel de localuri nu doar zona centrală, ci ele pot fi găsite şi în cartiere şi în centrele comerciale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON