URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2018, 09:39

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria baschetului orădean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1949. Prima echipă de baschet masculin

Baschetul a ajuns în România imediat după Primul Război Mondial, cel dintâi meci fiind jucat în anul 1920 pe terenul YMCA din Bucureşti. În Oradea, la fel ca în alte oraşe, acest sport a pătruns mai târziu, pe la jumătatea anilor ’30, fiind practicat la început de amatori, în special elevi, organizaţi în echipele liceelor Premonstratens, Clasic, Comercial, Gojdu şi Evreiesc.

Acestea organizau mici turnee locale, amenajându-şi terenuri pe cont propriu. Cele mai importante erau Stăruinţa şi Macabi. După 1945, baschetul a început să fie practicat la nivel profesionist, în cadrul Organizaţiei Sportului Popular, primul preşedinte de district fiind Ioan Strasser.

Între 1945 şi 1960 au fost amenajate terenuri sau au fost montate panouri simple în Oradea, numărul terenurilor de baschet din oraş ajungând la 37, dintre care trei dotate cu nocturnă. Sportul era practicat şi în sălile Dinamo şi Armata, iar mai apoi în Sala Sporturilor din Ioşia. Prima echipă importantă de baschet masculin a aparţinut fabricii Carmen, care a evoluat în 1949 în Cupa Oraşelor, iar ulterior în campionatul naţional, sub numele de Flamura Roşie. După retrogradarea din 1952, locul său a fost luat de Dinamo Oradea (foto).

2018: A doua oară campioni

După 1945 au apărut în Oradea şi echipe de baschet feminin, precum Flora, Coomus, Blănuri, toate aparţinând întreprinderilor din oraş. Carmen a atins cea mai bună performanţă în 1948 – locul 2 în Cupa Oraşelor.

După înfiinţarea Clubului Sportiv Oradea, baschetbalistele obţineau frecvent medalii la competiţiile naţionale. Baschetul masculin orădean a continuat prin cluburile Dinamo, iar apoi Crişul Oradea, ultima câştigând titlul naţional în anul 1979 sub bagheta antrenorului Traian Constantinescu. Crişul a rămas echipa-fanion a oraşului până în anul 2003, când a fost înfiinţată secţia de baschet a Clubului Sportiv Municipal.

CSM Oradea a promovat în Divizia A la doi ani după înfiinţare şi a devenit o prezenţă constantă în elita naţională. Palmaresul echipei cuprinde două titluri de vicecampioană (în 2013 şi 2014), respectiv două titluri de campioană (în 2016 şi 2018), iar din sezonul 2013-2014 participă şi în competiţii internaţionale precum EuroChallenge şi Basketball Champions League. Din 2016, echipa reprezintă şi Universitatea Oradea, purtând numele CSM CSU.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Csm Oradea
Dar de locul III castigat de Dinamo Oradea, ls sfarsitul anilor 80 de ce nu se spune nimic? O echipa care il avea capitan pe Dan Cristea si mai jucau Flaundra, Nicoara, Zoli Gelert, Sarla, Gyuri Pascu, si mai tarziu au venit Alexe, Veres si Sere.
Postat 21 Iulie 2018, 21:54 de Mekla
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON