URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iulie 2018, 09:39

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria baschetului orădean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1949. Prima echipă de baschet masculin

Baschetul a ajuns în România imediat după Primul Război Mondial, cel dintâi meci fiind jucat în anul 1920 pe terenul YMCA din Bucureşti. În Oradea, la fel ca în alte oraşe, acest sport a pătruns mai târziu, pe la jumătatea anilor ’30, fiind practicat la început de amatori, în special elevi, organizaţi în echipele liceelor Premonstratens, Clasic, Comercial, Gojdu şi Evreiesc.

Acestea organizau mici turnee locale, amenajându-şi terenuri pe cont propriu. Cele mai importante erau Stăruinţa şi Macabi. După 1945, baschetul a început să fie practicat la nivel profesionist, în cadrul Organizaţiei Sportului Popular, primul preşedinte de district fiind Ioan Strasser.

Între 1945 şi 1960 au fost amenajate terenuri sau au fost montate panouri simple în Oradea, numărul terenurilor de baschet din oraş ajungând la 37, dintre care trei dotate cu nocturnă. Sportul era practicat şi în sălile Dinamo şi Armata, iar mai apoi în Sala Sporturilor din Ioşia. Prima echipă importantă de baschet masculin a aparţinut fabricii Carmen, care a evoluat în 1949 în Cupa Oraşelor, iar ulterior în campionatul naţional, sub numele de Flamura Roşie. După retrogradarea din 1952, locul său a fost luat de Dinamo Oradea (foto).

2018: A doua oară campioni

După 1945 au apărut în Oradea şi echipe de baschet feminin, precum Flora, Coomus, Blănuri, toate aparţinând întreprinderilor din oraş. Carmen a atins cea mai bună performanţă în 1948 – locul 2 în Cupa Oraşelor.

După înfiinţarea Clubului Sportiv Oradea, baschetbalistele obţineau frecvent medalii la competiţiile naţionale. Baschetul masculin orădean a continuat prin cluburile Dinamo, iar apoi Crişul Oradea, ultima câştigând titlul naţional în anul 1979 sub bagheta antrenorului Traian Constantinescu. Crişul a rămas echipa-fanion a oraşului până în anul 2003, când a fost înfiinţată secţia de baschet a Clubului Sportiv Municipal.

CSM Oradea a promovat în Divizia A la doi ani după înfiinţare şi a devenit o prezenţă constantă în elita naţională. Palmaresul echipei cuprinde două titluri de vicecampioană (în 2013 şi 2014), respectiv două titluri de campioană (în 2016 şi 2018), iar din sezonul 2013-2014 participă şi în competiţii internaţionale precum EuroChallenge şi Basketball Champions League. Din 2016, echipa reprezintă şi Universitatea Oradea, purtând numele CSM CSU.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Csm Oradea
Dar de locul III castigat de Dinamo Oradea, ls sfarsitul anilor 80 de ce nu se spune nimic? O echipa care il avea capitan pe Dan Cristea si mai jucau Flaundra, Nicoara, Zoli Gelert, Sarla, Gyuri Pascu, si mai tarziu au venit Alexe, Veres si Sere.
Postat 21 Iulie 2018, 21:54 de Mekla
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON