1910. Cel mai cochet magazin de sticlă
Pe strada Vasile Alecsandri 4 se găseşte o clădire deosebită. Cu dimensiuni relativ reduse, imobilul face parte din seria de construcţii art-nouveau ridicate în centrul Oradiei la începutul secolului XX, multe cu magazine şi restaurante la parter. Casa Deutsch, construită cândva între anii 1906 şi 1909, găzduia un magazin de sticlărie.
Clădirea a fost ridicată pe locul unei case simple, în care deja funcţiona magazinul de porţelanuri a lui Deutsch K. Ignác. Arhitectul noului edificiu, Sztarill Ferenc, l-a conceput pe două nivele, cu destinaţie exclusiv comercială, şi o faţadă impresionantă prin detalii, cu decoraţii cu motive florale de inspiraţie populară.
Ferestrele mari, atât la parter, cât şi la etaj, asigurau lumina necesară valorificării bunurilor. Sticlăria şi porţelanurile vândute aici, atât înaintea Primului Război Mondial, cât şi în perioada interbelică, erau produse la fabrica de la Pădurea Neagră. Unitatea a fost cumpărată de firma lui Deutsch în 1909. După câţiva ani de prosperitate, fabrica a ajuns la un pas de faliment, activitatea sa revigorându-se abia prin 1920, după ce a fost cumpărată de un consorţiu condus de Markovits Hermann, un alt industriaş local.
2017. Artă părăsită
În jurul anului 1960, locul magazinului de sticlărie din Casa Deutsch a fost luat de unul de articole pentru copii, numit Gulliver, ajuns în timp una dintre cele mai apreciate unităţi comerciale din centrul Oradiei.
În 1990, magazinul s-a închis, iar în anii 2000 aici a funcţionat o sucursală bancară. Ultima unitate funcţională la parterul casei a fost o cafenea dedicată iubitorilor de artă. Afaceristul care opera cafeneaua a deschis, la etaj, o casă de licitaţii pentru obiecte de artă. Însă business-ul nu a mers decât ceva mai mult de un an. Aşa se face că imobilul nu este folosit în prezent şi se degradează.
Ultima reabilitare a faţadei a avut loc în anii ´70, când clădirea în sine a fost demolată şi reconstruită pe structură de beton armat, păstrându-se doar faţada principală. Primăria Oradea vrea acum renovarea tuturor faţadelor clădirilor de pe strada Alecsandri, odată cu transformarea sa în arteră pietonală.
În proiect este inclus şi acest imobil, actualmente monument istoric. Indicatorii tehnico-economici aferenţi proiectului de reabilitare au fost aprobaţi de către Consiliul Local în luna iunie 2017, urmând ca lucrările să fie scoase la licitaţie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.