URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 04 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2017, 17:59

Oradea ieri, Oradea azi: În locul fostului Gulliver era, pe vremuri, un cochet magazin de sticlă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1910. Cel mai cochet magazin de sticlă

Pe strada Vasile Alecsandri 4 se găseşte o clădire deosebită. Cu dimensiuni relativ reduse, imobilul face parte din seria de construcţii art-nouveau ridicate în centrul Oradiei la începutul secolului XX, multe cu magazine şi restaurante la parter. Casa Deutsch, construită cândva între anii 1906 şi 1909, găzduia un magazin de sticlărie.

Clădirea a fost ridicată pe locul unei case simple, în care deja funcţiona magazinul de porţelanuri a lui Deutsch K. Ignác. Arhitectul noului edificiu, Sztarill Ferenc, l-a conceput pe două nivele, cu destinaţie exclusiv comercială, şi o faţadă impresionantă prin detalii, cu decoraţii cu motive florale de inspiraţie populară.

Ferestrele mari, atât la parter, cât şi la etaj, asigurau lumina necesară valorificării bunurilor. Sticlăria şi porţelanurile vândute aici, atât înaintea Primului Război Mondial, cât şi în perioada interbelică, erau produse la fabrica de la Pădurea Neagră. Unitatea a fost cumpărată de firma lui Deutsch în 1909. După câţiva ani de prosperitate, fabrica a ajuns la un pas de faliment, activitatea sa revigorându-se abia prin 1920, după ce a fost cumpărată de un consorţiu condus de Markovits Hermann, un alt industriaş local.

2017. Artă părăsită

În jurul anului 1960, locul magazinului de sticlărie din Casa Deutsch a fost luat de unul de articole pentru copii, numit Gulliver, ajuns în timp una dintre cele mai apreciate unităţi comerciale din centrul Oradiei.

În 1990, magazinul s-a închis, iar în anii 2000 aici a funcţionat o sucursală bancară. Ultima unitate funcţională la parterul casei a fost o cafenea dedicată iubitorilor de artă. Afaceristul care opera cafeneaua a deschis, la etaj, o casă de licitaţii pentru obiecte de artă. Însă business-ul nu a mers decât ceva mai mult de un an. Aşa se face că imobilul nu este folosit în prezent şi se degradează.

Ultima reabilitare a faţadei a avut loc în anii ´70, când clădirea în sine a fost demolată şi reconstruită pe structură de beton armat, păstrându-se doar faţada principală. Primăria Oradea vrea acum renovarea tuturor faţadelor clădirilor de pe strada Alecsandri, odată cu transformarea sa în arteră pietonală.

În proiect este inclus şi acest imobil, actualmente monument istoric. Indicatorii tehnico-economici aferenţi proiectului de reabilitare au fost aprobaţi de către Consiliul Local în luna iunie 2017, urmând ca lucrările să fie scoase la licitaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON