URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2020, 15:18

Oradea ieri, Oradea azi: Dumitru Chirilă, unul dintre cei mai buni gazetari și cronicari de teatru

Oradea ieri, Oradea azi: Dumitru Chirilă, unul dintre cei mai buni gazetari și cronicari de teatru O fotografie de grup cu Dumitru Chirilă şi colectivul revistei Familia a fost publicată pe coperta spate a volumului „Teatru, fragmente dintr-o istorie trăită”. De la stânga la dreapta: Dumitru Chirilă, Crăciun Bejan, Mircea Bradu, Stelian Vasilescu, Gheorghe Grigurcu, Ovidiu Cotruș, Alexandru Andrițoiu (red.-șef), Francois Pamfil, Vasile Spoială
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1966. În familia „Familiei”

Dumitru ChirilăCunoscut seniorilor din cultura bihoreană, precum și celor din literatură și dramaturgie, Dumitru Chirilă (foto) a fost unul dintre cei mai cunoscuți gazetari și oameni de teatru din Oradea de după 1960.

Născut în anul 1936, a absolvit Liceul „Emanuil Gojdu”, promoția 1953, iar apoi s-a licențiat în ziaristică, în 1960. Imediat după încheierea studiilor, s-a angajat la cotidianul „Crișana”, cu care mai colaborase în studenție, unde a scris pentru secția culturală timp de cinci ani. În scurt timp, el a devenit cunoscut bihorenilor drept cronicarul spectacolelor Teatrului.

Un mare pas în față a fost trecerea la proaspăt reînființata revistă „Familia”, unde a fost redactor, iar din 1986 redactor-șef adjunct. Cum a scris Mircea Morariu mai târziu, Chirilă și-a redactat cronicile „slujindu-se de marile calități ale ființei sale - eleganța, sinceritatea, acuitatea observației, cultura, stilul, deci cu nedezmințit talent”. A scris pentru „Familia” din 1965 până în 2003, iar în 2004 pentru „Realitatea bihoreană”, a fost corespondent al revistei „Teatrul” și redactor-șef al ziarului „Noua Gazetă de Vest” în 1991. A scris și cronici sportive și a beneficiat de o bursă de documentare în Italia.

2020. Cronici ca sursă istorică

Dumitru Chirilă însuși a adunat, de-a lungul carierei, mai multe premii și distincții. A fost desemnat de trei ori cel mai bun cronicar teatral al anului, în 1981, 1987 și 1999. La nivel local a fost deținătorul premiului de excelență al secțiunii Publicistică, acordat de Primăria Oradea. Între ultimele distincții a fost Premiul criticii, acordat de Uniter în anul 2002.

Pe lângă cronici, a scris și piese de teatru, fiind membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, precum și al UNITER. Cele aproape o mie de cronici teatrale ale lui Dumitru Chirilă sunt și azi de găsit în arhivele revistelor, ele putând oricând fi de folos în scrierea unei istorii a teatrului orădean.

Copertă carte TeatruO mică parte a lor au fost adunate în cartea „Teatru, fragmente dintr-o istorie trăită”, publicată în 2005 de Mircea Morariu (foto), la foarte scurt timp după decesul scriitorului.

În același an, Primăria Oradea i-a acordat lui Dumitru Chirilă titlul de cetățean de onoare post mortem. I-au fost dedicate mai multe biografii și interviuri, atât de către revista „Familia”, cât și autori precum Stelian Vasilescu și Elisabeta Pop, iar în prezent o stradă din cartierul orădean Grigorescu îi poartă numele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON