URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 August 2020, 09:11

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria străzii Vasile Alecsandri. Cândva se numea Arborele Verde

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1915. Strada Arborele Verde

Strada Vasile Alecsandri a fost întotdeauna o zonă de interes a centrului Oradiei. Este una dintre cele mai vechi străzi ale "oraşului nou", iar la începutul secolului XX purta numele Zöldfa (Arborele Verde). Denumirea nu venea de la aspectul străzii, care de altfel nu avea niciun copac, ci de la hanul aflat la jumătatea sa, care avea camere unde se cazau drumeţii, iar la parter o cârciumă. Din faţa sa plecau zilnic două diligenţe către Băile Episcopeşti şi Băile Felix.

Strada era una comercială, pe ambele părţi găsindu-se câte un şir de magazine, în principal evreieşti, unele cu vitrine din lemn frumos decorate, unde se vindeau de la blănuri la porţelanuri. Carosabilul era pavat cu piatră, iar pe o latură se afla o linie ferată industrială electrificată ce venea dinspre Piaţa Mare (Parcul 1 Decembrie de azi) şi deservea magazinele, Fabrica de Ghete şi tipografia din apropiere.

După anul 1905, strada a început să se dezvolte, mai multe case fiind demolate şi înlocuite cu imobile cu minimum un etaj: Casa Munk, Casa Deutsch cu un magazin de sticlărie la parter, Casa Moskovits Adolf şi Fiii, Casa Roth. În perioada interbelică, strada s-a numit Nicolae Iorga, iar în 1940-1944 Hlatky Endre.

2020. Pietonala cu restaurante

Numele actual al străzii Vasile Alecsandri a fost atribuit, probabil, în 1945 şi s-a păstrat neschimbat. În perioada comunistă, artera a rămas una comercială, cu magazine de articole sportive, marochinărie, metalo-chimice, cosmetice, alimentare, un atelier de reparaţii electrocasnice, precum şi un magazin de articole pentru copii: Gulliver, la parterul Casei Deutsch.

În 1970 a fost construită Fabrica de Confecţii. În deceniile următoare clădirile au rămas destul de bine întreţinute, însă mai târziu, în anii 1990 şi 2000, majoritatea faţadelor s-au degradat. O singură clădire a mai fost construită de atunci: sediul Inspectoratului de Stat în Construcţii, în 2002. Acum nu mai mult de zece ani, strada era încă rutieră, iar printre puţinele magazine se aflau localuri, dar şi spaţii goale.

Pietonalizarea sa a fost făcută în 2017-2018, prin pavare cu piatră. Au fost plantaţi arbori, iar de o parte şi de alta a străzii au apărut noi localuri cu terase, magazine şi cofetării. Faţadele clădirilor au fost în mare parte reabilitate începând cu anul 2017, lucrările fiind încă în desfăşurare. Din toamnă, artera va fi legată de strada Independenţei, printr-o alee pietonală care se amenajează pe lângă fosta fabrică Oradinum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
trist cat centrul Oradiei - vindem orice in afara de VALOARE
este de plans faptul ca nu exista nici un magazin pe Alecsandri sau pe centru unde sa se vanda produse artizanale sau fabricate industrial made in Bihor - fie ca e vorba de alimente sau cosmetice din miere, lavanda, catina, haine sau incaltaminte si accesorii din piele, suveniruri de orice forma. asa se vede de fapt promovarea orasului si a judetului - in afara de apa termala si cladirile de acum 100-200 de ani, de fapt ce anume din ceea ce facem acum are valoare?
Postat 23 August 2020, 16:58 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON