URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Decembrie 2020, 20:11

Oradea ieri, Oradea azi: Cum se făceau, pe vremuri, cumpărăturile de Crăciun

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1978. "Shopping" proletar

După 1948, odată cu instaurarea regimului comunist, autorităţile şi presa au evitat să mai folosească denumirea de Crăciun, aşa cum şi Moş Crăciun a dispărut din peisaj, fiind înlocuit de... Moş Gerilă. În schimb, "pomul de iarnă" şi darurile au rămas, iar anual, decembrie era "luna cadourilor" şi a "sărbătorilor de iarnă".

În decembrie 1978, ziarul Crişana publica un supliment special cu reclame şi idei de cadouri, cum ar fi: poşete şi sacoşe din policlorură de vinil, baticuri din mătase naturală şi artificială, ghete, căciuli şi cravate, precum şi "articole de confecţii şi tricotaje călduroase". Ele se găseau în magazinele de stat precum Select, Extra, Durabil şi Arta modei.

O altă variantă de cadou era un televizor Sport sau Diamant, ori un radioreceptor Gloria sau Cosmos 3, ce puteau fi achiziţionate cu plata integrală sau în rate din magazinele de "metalo-chimice". Tot pentru casă erau recomandaţi detergenţii, soluţiile pentru curăţat şi deodorantele.

Copiii găseau în magazinele Luminiţa şi Mugurel jucării, brazi din plastic şi ornamente, iar melomanii erau atraşi de magazinul Muzica de pe pietonală, cu discuri, casete şi casetofoane. Preparatele alimentare se găseau în unităţile de profil şi în cele de tip autoservire, doar că nu în sortimente foarte variate.

2020. Opţiuni multiple

După 1989, Crăciunul a redevenit sărbătoarea pe care o ştiau toţi, iar deschiderea pieţei de mărfuri a creat multe variante de cadorisire. Ofertele de acum cuprind atât produse, cât şi servicii, excursii şi vacanţe, iar în fiecare decembrie magazinele se întrec în a acoperi cele mai diverse gusturi, anunţând reduceri spectaculoase.

Gama de produse este mult mai variată decât acum 40 de ani, pentru cei mici existând jocuri electronice şi jucării de tot felul, iar pentru cei mari articole vestimentare în multiple stiluri şi culori. De asemenea, articolele sportive, în special cele destinate sporturilor de iarnă, sunt la mare căutare.

Preparatele alimentare dulci sau pentru masa de Crăciun se găsesc peste tot, ba chiar pot fi comandate direct acasă, completate cu băuturi fine, vinuri locale sau aduse din toate colţurile lumii.

Mult mai variate decât în trecut sunt şi ornamentele pentru casă, care apar pe rafturile magazinelor încă din noiembrie. Aproape în fiecare locuinţă, sărbătorile de iarnă presupun şi împodobirea brazilor, iar oferta lor este, de asemenea, variată. Orădenii pot cumpăra orice, cu o singură condiţie: să îşi permită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu s-au ferit, s-a interzis
Era interzis sa sărbătorești Crăciunul, ca trebuia sa mergi la serviciu.Nu se găsea nimic in magazine.Cumparai de la piata miez de nuca si brad. O minimă documentare ar fi necesara. Asa un limbaj de lemn de multa vreme nu am intalnit.
Postat 29 Decembrie 2020, 00:04 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON