1978. "Shopping" proletar
După 1948, odată cu instaurarea regimului comunist, autorităţile şi presa au evitat să mai folosească denumirea de Crăciun, aşa cum şi Moş Crăciun a dispărut din peisaj, fiind înlocuit de... Moş Gerilă. În schimb, "pomul de iarnă" şi darurile au rămas, iar anual, decembrie era "luna cadourilor" şi a "sărbătorilor de iarnă".
În decembrie 1978, ziarul Crişana publica un supliment special cu reclame şi idei de cadouri, cum ar fi: poşete şi sacoşe din policlorură de vinil, baticuri din mătase naturală şi artificială, ghete, căciuli şi cravate, precum şi "articole de confecţii şi tricotaje călduroase". Ele se găseau în magazinele de stat precum Select, Extra, Durabil şi Arta modei.
O altă variantă de cadou era un televizor Sport sau Diamant, ori un radioreceptor Gloria sau Cosmos 3, ce puteau fi achiziţionate cu plata integrală sau în rate din magazinele de "metalo-chimice". Tot pentru casă erau recomandaţi detergenţii, soluţiile pentru curăţat şi deodorantele.
Copiii găseau în magazinele Luminiţa şi Mugurel jucării, brazi din plastic şi ornamente, iar melomanii erau atraşi de magazinul Muzica de pe pietonală, cu discuri, casete şi casetofoane. Preparatele alimentare se găseau în unităţile de profil şi în cele de tip autoservire, doar că nu în sortimente foarte variate.
2020. Opţiuni multiple
După 1989, Crăciunul a redevenit sărbătoarea pe care o ştiau toţi, iar deschiderea pieţei de mărfuri a creat multe variante de cadorisire. Ofertele de acum cuprind atât produse, cât şi servicii, excursii şi vacanţe, iar în fiecare decembrie magazinele se întrec în a acoperi cele mai diverse gusturi, anunţând reduceri spectaculoase.
Gama de produse este mult mai variată decât acum 40 de ani, pentru cei mici existând jocuri electronice şi jucării de tot felul, iar pentru cei mari articole vestimentare în multiple stiluri şi culori. De asemenea, articolele sportive, în special cele destinate sporturilor de iarnă, sunt la mare căutare.
Preparatele alimentare dulci sau pentru masa de Crăciun se găsesc peste tot, ba chiar pot fi comandate direct acasă, completate cu băuturi fine, vinuri locale sau aduse din toate colţurile lumii.
Mult mai variate decât în trecut sunt şi ornamentele pentru casă, care apar pe rafturile magazinelor încă din noiembrie. Aproape în fiecare locuinţă, sărbătorile de iarnă presupun şi împodobirea brazilor, iar oferta lor este, de asemenea, variată. Orădenii pot cumpăra orice, cu o singură condiţie: să îşi permită...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.