URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2020, 20:11

Oradea ieri, Oradea azi: Cum se făceau, pe vremuri, cumpărăturile de Crăciun

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1978. "Shopping" proletar

După 1948, odată cu instaurarea regimului comunist, autorităţile şi presa au evitat să mai folosească denumirea de Crăciun, aşa cum şi Moş Crăciun a dispărut din peisaj, fiind înlocuit de... Moş Gerilă. În schimb, "pomul de iarnă" şi darurile au rămas, iar anual, decembrie era "luna cadourilor" şi a "sărbătorilor de iarnă".

În decembrie 1978, ziarul Crişana publica un supliment special cu reclame şi idei de cadouri, cum ar fi: poşete şi sacoşe din policlorură de vinil, baticuri din mătase naturală şi artificială, ghete, căciuli şi cravate, precum şi "articole de confecţii şi tricotaje călduroase". Ele se găseau în magazinele de stat precum Select, Extra, Durabil şi Arta modei.

O altă variantă de cadou era un televizor Sport sau Diamant, ori un radioreceptor Gloria sau Cosmos 3, ce puteau fi achiziţionate cu plata integrală sau în rate din magazinele de "metalo-chimice". Tot pentru casă erau recomandaţi detergenţii, soluţiile pentru curăţat şi deodorantele.

Copiii găseau în magazinele Luminiţa şi Mugurel jucării, brazi din plastic şi ornamente, iar melomanii erau atraşi de magazinul Muzica de pe pietonală, cu discuri, casete şi casetofoane. Preparatele alimentare se găseau în unităţile de profil şi în cele de tip autoservire, doar că nu în sortimente foarte variate.

2020. Opţiuni multiple

După 1989, Crăciunul a redevenit sărbătoarea pe care o ştiau toţi, iar deschiderea pieţei de mărfuri a creat multe variante de cadorisire. Ofertele de acum cuprind atât produse, cât şi servicii, excursii şi vacanţe, iar în fiecare decembrie magazinele se întrec în a acoperi cele mai diverse gusturi, anunţând reduceri spectaculoase.

Gama de produse este mult mai variată decât acum 40 de ani, pentru cei mici existând jocuri electronice şi jucării de tot felul, iar pentru cei mari articole vestimentare în multiple stiluri şi culori. De asemenea, articolele sportive, în special cele destinate sporturilor de iarnă, sunt la mare căutare.

Preparatele alimentare dulci sau pentru masa de Crăciun se găsesc peste tot, ba chiar pot fi comandate direct acasă, completate cu băuturi fine, vinuri locale sau aduse din toate colţurile lumii.

Mult mai variate decât în trecut sunt şi ornamentele pentru casă, care apar pe rafturile magazinelor încă din noiembrie. Aproape în fiecare locuinţă, sărbătorile de iarnă presupun şi împodobirea brazilor, iar oferta lor este, de asemenea, variată. Orădenii pot cumpăra orice, cu o singură condiţie: să îşi permită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu s-au ferit, s-a interzis
Era interzis sa sărbătorești Crăciunul, ca trebuia sa mergi la serviciu.Nu se găsea nimic in magazine.Cumparai de la piata miez de nuca si brad. O minimă documentare ar fi necesara. Asa un limbaj de lemn de multa vreme nu am intalnit.
Postat 29 Decembrie 2020, 00:04 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON