URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2021, 17:18

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-au născut bulevardele Cantemir-Nufărul dintr-un drum pavat cu piatră (FOTO)

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-au născut bulevardele Cantemir-Nufărul dintr-un drum pavat cu piatră (FOTO) (foto: Darabont Jozsef)
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-au născut bulevardele Cantemir-Nufărul dintr-un drum pavat cu piatră (FOTO) (foto: Darabont Jozsef)
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-au născut bulevardele Cantemir-Nufărul dintr-un drum pavat cu piatră (FOTO) (album Bihorul în imagini 1969)
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-au născut bulevardele Cantemir-Nufărul dintr-un drum pavat cu piatră (FOTO) (imagine cu zona Cantemir, apărută în publicaţia Faklya)
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-au născut bulevardele Cantemir-Nufărul dintr-un drum pavat cu piatră (FOTO) (foto: Cotidianul Crişana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1988. Blocuri în locul caselor

Una dintre cele mai importante artere de circulaţie pe direcţia nord-sud a Oradiei, Cantemir, era pe vremuri departe de forfota de acum. În anii ‘50, strada arăta ca un drum principal dintr-un sat oarecare, era pavată cu cuburi din piatră şi ducea către Seleuş, localitate ce nu cu mult timp înainte fusese alipită oraşului. Până lângă albia pârâului Peţa se găseau case pe ambele părţi, construite din chirpici şi cărămidă, unele cu garduri din lemn către stradă.

Pe latura stângă, pe sensul către Seleuş, se afla o linie de tramvai, care ducea din centru până la fabrica de bere. Primele blocuri ridicate în zona Cantemir în perioada postbelică au fost C-urile cu patru etaje din zona podului peste Peţa, înainte un teren viran. Finalizate în 1967, au fost completate cu un complex comercial şi o şcoală. Sistematizarea urbană a străzii Cantemir a intrat în atenţia autorităţilor la începutul anilor ’80, fiindcă doreau o legătură mai dezvoltată între noul cartier Nufărul şi Centrul Civic, aflat şi el în şantier.

Ca atare, strada a fost lărgită şi modernizată, iar linia de tramvai a fost dublată şi prelungită până în Nufărul. Şirul de blocuri până în strada Lugojului, cu un total de peste 500 de apartamente, a fost construit în 1988-1989.

2021. Bulevard "smart"

Planurile de transformare a străzii ar fi continuat şi după 1989, dacă sistematizarea nu ar fi fost oprită. Odată finalizată latura vestică, şantierele urmau să se mute, în 1990, vizavi, unde erau plănuite blocuri cu patru şi opt etaje până în strada Biruinţei. Astfel, şoseaua, tot mai circulată, ar fi fost "placată" complet cu blocuri noi.

Casele au rămas, majoritatea fiind acum renovate, iar unele transformate în spaţii comerciale. Din 2000 încoace, bulevardul a fost reasfaltat, au fost schimbate liniile de tramvai şi s-au refăcut trotuarele. Cum traficul creşte anual, iar artera este una foarte vizibilă, fiind tranzitată inclusiv de turiştii care merg către Băile Felix, anul trecut Primăria Oradea a semnat un contract de finanţare cu fonduri europene pentru modernizarea bulevardelor Cantemir şi Nufărul.

Cu 10,3 milioane euro, din care oraşul plăteşte 3%, lucrările, începute în ianuarie, vor cuprinde reamenajarea carosabilului şi a trotuarelor, realizarea de piste pentru biciclete, schimbarea şi gazonarea liniilor de tramvai, înlocuirea stâlpilor şi a semafoarelor şi modernizarea intersecţiilor. Proiectul promite montarea de senzori pentru iluminat public, pentru unda verde a tramvaiului şi routere Wi-Fi în stâlpi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ce facusi, birtinezule?!
https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/instanta-exces-de-putere-in-exproprierile-din-nufarul-cantemir-3637344/
Postat 15 Februarie 2021, 18:09 de ili3
Undă verde pentru mașini nu?
Faptul, că nu poți circula corespunzător din cauza semafoarelor nesincronizate între ele nu ajută la scăderea traficului, contribuie doar la lucruri negative: aglomerație, poluare, nervi și tensiuni în trafic.
Postat 14 Februarie 2021, 12:36 de zsizsi
Dacă nu se năștea Bolojan ...
... tot pe pavajul vechi umblau azi orădenii !?! Ha, ha ...
Postat 14 Februarie 2021, 07:57 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON