URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iunie 2020, 17:41

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a luat ființă Spitalul Județean și cum va arăta după modernizări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1984: Inaugurare cu fast

Cea mai mare unitate spitalicească din Bihor, Spitalul Judeţean, funcţionează în clădirea actuală de mai bine de 35 de ani. Ideea ridicării unui nou spital a apărut în anii ’70, iar amplasamentul a fost ales pentru că era liniştit şi înconjurat de verdeaţă. Pe-atunci, în zonă nu exista niciun bloc, ci doar case cu curţi mari.

Construcţia efectivă, realizată de brigada 12 a Trustului de Construcţii, a durat mai mulţi ani, în principal din cauza terenului care a necesitat consolidare îndelungată.

Construită pe o reţea de piloni foraţi în pământ, clădirea ridicată la structură în 1981 a fost dată în folosinţă abia în 1984, de Ziua Naţională (23 August). Spitalul avea 700 de paturi, farmacie, secţii de traumatologie, chirurgie, trei niveluri de interne, cabinete de consultaţii, laboratoare.

Corpul principal are 8 etaje, iar clădirea secundară, policlinica cu ambulatoriu, 4 etaje. Inaugurarea s-a făcut în prezenţa "greilor" locali ai timpului, între care prim-secretarul judeţului, Laurean Tulai, şi primarul Oradiei, Alecu Paraschiv. În 1986, în faţa spitalului au fost construite 192 de apartamente pentru medici, în blocuri cu 3-4 etaje.

2020. Renovare şi extindere

În timp, Spitalul Judeţean a trecut prin diferite modernizări şi înlocuiri a aparaturii şi dotărilor. În 2010, Primăria Oradea a preluat managementul spitalului de la Consiliul Judeţean, cu intenţia modernizării integrale, schimbare care a făcut ca unitatea să beneficieze de mai multe lucrări de anvergură şi proiecte pe fonduri europene pentru dotări.

Aşa s-a construit un heliport deasupra policlinicii, în 2015, iar acum se ridică o nouă clădire pentru Unitatea de Primiri Urgenţe. Cu acest prilej, UPU va dispune de un laborator de prelevare robotizat, cabinete şi un amfiteatru pentru activităţi didactice.

Dar până la finalizarea lucrărilor, medicii vor consulta pacienţii în nişte containere care sunt anume montate zilele acestea.

În 2020 este preconizată începerea lucrărilor de izolare exterioară a întregului spital şi de refacere a sistemului de încălzire. Astăzi, Spitalul Judeţean are, în Staţionarul I din clădirea principală, 535 de paturi, şi secţii precum Medicină Internă, Cardiologie, Neurologie, Gastroenterologie, Chirurgie Generală şi Plastică, Ortopedie, Urologie, Traumatologie, laboratoare, UPU. Staţionarul II de pe strada Pasteur are o secţie şi 25 de paturi, iar Staţionarul III - Maternitatea - 6 secţii şi 301 paturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON