URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Septembrie 2018, 17:35

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Traian Blajovici, intelectualul comunist care a dat numele unei străzi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1955. Filolog, director la "Gojdu"

Traian Blajovici s-a născut în Inand, în anul 1919. După şcoala primară în satul natal, a urmat Şcoala Normală din Oradea, iar apoi liceul, la Emanuil Gojdu. Studiile universitare le-a făcut la Facultatea de Filosofie şi Litere a Universităţii Regele Ferdinand din Cluj, obţinând diploma de licenţă în istoria literaturii vechi.

Era un student apreciat de dascălii universităţii, ca de pildă Ion Lupaş şi Onisifor Ghibu. După absolvire a fost elev al Şcolii de Ofiţeri Rezervă Infanterie Ploieşti, revenind în Oradea după încheierea celui de-al doilea război mondial.

A fost profesor de limbă şi literatură română la Şcoala Medie de Băieţi nr. 4, la Liceul Gojdu şi la Şcoala Pedagogică Mixtă, toate în oraşul de pe Criş. A avansat rapid în educaţie, în 1955 devenind directorul Liceului Emanuil Gojdu pentru şapte ani.

În tot acel timp, Blajovici a făcut parte din trupa de teatru a sindicatului local din învăţământ, punând în scenă, alături de colegi, mai multe piese, între care "Revizorul" lui Gogol şi "Doctorul fără voie" a lui Molière. A predat lecţii de limbă română în cadrul Facultăţii Muncitoreşti din Oradea, unde erau şcoliţi lucrători ai diferitelor întreprinderi.

strada Traian Blajovici Oradea2018. Profesorul uitat

Din postura de director al celui mai important liceu din urbe, în 1963 Blajovici a intrat în învăţământul superior, în cadrul nou-înfiinţatului Institut Pedagogic de 3 ani, ca lector suplinitor, apoi titular.

A urmat doctoratul în cadrul aceleiaşi instituţii, devenind şeful Catedrei de Limba şi Literatura Română. Blajovici a fost primul prorector al Institutului.

Cât a profesat aici, a publicat circa 200 de articole de specialitate şi a elaborat "Cursul de Istorie a Limbii Române Literare". A făcut parte din colegiul de redacţie al revistei Familia şi a fost redactorul responsabil al revistei Lucrări ştiinţifice. Între 1974 şi 1980, a fost director al Bibliotecii Judeţene, căreia la pensionare i-a donat un număr mare de cărţi, constituite în "Fondul Traian Blajovici". Prin cenaclul literar "Mihai Eminescu" a adus în Oradea nume grele ale literaturii române.

Pentru activitatea sa, a primit distincţia Profesor evidenţiat (1957) şi Ordinul Muncii clasa a III-a (1964). Astăzi, numele lui este purtat de strada ce porneşte din Calea Aradului şi duce către piaţa de vechituri. În 2010 a fost publicat un volum de corespondenţă a lui Blajovici, în ediţie îngrijită de Valentin Chifor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Tov' prim?
Asta n-a fost intr-o vreme si prim-secretar pe la judet? Su asta nu se (s)pune?
Postat 03 Septembrie 2018, 06:28 de neluhas
RE: Tov' prim?
Cel care a fost prim-secretar se numea Petre Blajovici, nu Traian Blajovici.
Postat 03 Septembrie 2018, 22:05 de Moderator
CrisDumi
Ce întreb eu , și ce răspunzi TU. NERO e cel mai bun pt Oradea
Postat 02 Septembrie 2018, 21:31 de Sandu1206
Oradea are cerebel mic-mic și pare să nu-și mai revină curând !?!
O stradă se numește după acest "B", un comunist nomenclaturist notoriu, co-participant la foamea colectivă a bolșevismului modern, iar cea care era denumită după un patriot cum a fost "Antonescu" se numește astăzi "Primăriei" !?! Propun ca după ce crapă Ilie "Nero" Bolojan, să fie redenumită și parcela Unirii ... să i se spună "Piața Birtinezului" ?!
Postat 02 Septembrie 2018, 20:15 de CrisDumi
Da
Mai știe cineva cu se numea actuala stradă Stefan cel mare, și actuala Octavian Goga ????
Postat 02 Septembrie 2018, 19:10 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON