URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2018, 17:35

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Traian Blajovici, intelectualul comunist care a dat numele unei străzi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1955. Filolog, director la "Gojdu"

Traian Blajovici s-a născut în Inand, în anul 1919. După şcoala primară în satul natal, a urmat Şcoala Normală din Oradea, iar apoi liceul, la Emanuil Gojdu. Studiile universitare le-a făcut la Facultatea de Filosofie şi Litere a Universităţii Regele Ferdinand din Cluj, obţinând diploma de licenţă în istoria literaturii vechi.

Era un student apreciat de dascălii universităţii, ca de pildă Ion Lupaş şi Onisifor Ghibu. După absolvire a fost elev al Şcolii de Ofiţeri Rezervă Infanterie Ploieşti, revenind în Oradea după încheierea celui de-al doilea război mondial.

A fost profesor de limbă şi literatură română la Şcoala Medie de Băieţi nr. 4, la Liceul Gojdu şi la Şcoala Pedagogică Mixtă, toate în oraşul de pe Criş. A avansat rapid în educaţie, în 1955 devenind directorul Liceului Emanuil Gojdu pentru şapte ani.

În tot acel timp, Blajovici a făcut parte din trupa de teatru a sindicatului local din învăţământ, punând în scenă, alături de colegi, mai multe piese, între care "Revizorul" lui Gogol şi "Doctorul fără voie" a lui Molière. A predat lecţii de limbă română în cadrul Facultăţii Muncitoreşti din Oradea, unde erau şcoliţi lucrători ai diferitelor întreprinderi.

strada Traian Blajovici Oradea2018. Profesorul uitat

Din postura de director al celui mai important liceu din urbe, în 1963 Blajovici a intrat în învăţământul superior, în cadrul nou-înfiinţatului Institut Pedagogic de 3 ani, ca lector suplinitor, apoi titular.

A urmat doctoratul în cadrul aceleiaşi instituţii, devenind şeful Catedrei de Limba şi Literatura Română. Blajovici a fost primul prorector al Institutului.

Cât a profesat aici, a publicat circa 200 de articole de specialitate şi a elaborat "Cursul de Istorie a Limbii Române Literare". A făcut parte din colegiul de redacţie al revistei Familia şi a fost redactorul responsabil al revistei Lucrări ştiinţifice. Între 1974 şi 1980, a fost director al Bibliotecii Judeţene, căreia la pensionare i-a donat un număr mare de cărţi, constituite în "Fondul Traian Blajovici". Prin cenaclul literar "Mihai Eminescu" a adus în Oradea nume grele ale literaturii române.

Pentru activitatea sa, a primit distincţia Profesor evidenţiat (1957) şi Ordinul Muncii clasa a III-a (1964). Astăzi, numele lui este purtat de strada ce porneşte din Calea Aradului şi duce către piaţa de vechituri. În 2010 a fost publicat un volum de corespondenţă a lui Blajovici, în ediţie îngrijită de Valentin Chifor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Tov' prim?
Asta n-a fost intr-o vreme si prim-secretar pe la judet? Su asta nu se (s)pune?
Postat 03 Septembrie 2018, 06:28 de neluhas
RE: Tov' prim?
Cel care a fost prim-secretar se numea Petre Blajovici, nu Traian Blajovici.
Postat 03 Septembrie 2018, 22:05 de Moderator
CrisDumi
Ce întreb eu , și ce răspunzi TU. NERO e cel mai bun pt Oradea
Postat 02 Septembrie 2018, 21:31 de Sandu1206
Oradea are cerebel mic-mic și pare să nu-și mai revină curând !?!
O stradă se numește după acest "B", un comunist nomenclaturist notoriu, co-participant la foamea colectivă a bolșevismului modern, iar cea care era denumită după un patriot cum a fost "Antonescu" se numește astăzi "Primăriei" !?! Propun ca după ce crapă Ilie "Nero" Bolojan, să fie redenumită și parcela Unirii ... să i se spună "Piața Birtinezului" ?!
Postat 02 Septembrie 2018, 20:15 de CrisDumi
Da
Mai știe cineva cu se numea actuala stradă Stefan cel mare, și actuala Octavian Goga ????
Postat 02 Septembrie 2018, 19:10 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON