URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
04 Aprilie 2020, 09:45

Oradea ieri, Oradea azi: cine a fost doctorul Mózes Károly

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1948. Fondatorul școlii sanitare

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici orădeni a fost doctorul Mózes Károly (foto). A servit lumea medicală 60 de ani, timp în care a profesat, a coordonat școala medicală și a lăsat numeroase lucrări de specialitate. Născut în orașul de pe Crișul Repede în 1917, a absolvit studiile de specialitate la Facultatea de Medicină din Cluj în 1941.

Și-a început cariera de medic în Budapesta, la spitalul evreiesc Adel Brodi, dar a fost rapid chemat să servească frontul celui de-al Doilea Război Mondial, în Polonia, Ucraina și Rusia Sovietică, unde a îngrijit bolnavii și răniții.

S-a întors în Oradea în 1945, devenind șef de departament al Spitalului de Boli Infecțioase, unde a lucrat timp de 55 de ani. Era interesat de prezent, dar și de viitor, ocupându-se, din 1948, cu organizarea și conducerea Școlii Medii Tehnice Sanitare din Oradea, devenită Liceul Sanitar „Vasile Voiculescu”.

A condus școala timp de 20 de ani, absolvenții săi fiind bine apreciați în lumea largă. Pasionat de munca sa, a devenit medic primar în 1971 și a continuat să lucreze ca voluntar al secțiilor de hepatită, boli digestive și aerogene până în 2001, la 83 de ani.

2020. Evocat an de an

Dr. Mózes Károly și-a trăit ultimii ani în Israel, alături de soția sa, Tereza, cunoscută pentru activitatea de muzeograf al Muzeului Țării Crișurilor și care în 2019 a împlinit 100 de ani. Pe 17 decembrie 2002, Mózes Károly a devenit cetățean de onoare al Oradiei. A decedat trei ani mai târziu.

Moștenirea sa este vizibilă astăzi în învățământul și bibliotecile orădene: Liceul Sanitar livrează și în prezent absolvenți, iar Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” deține din anul 2006 biblioteca medicală a acestuia, compusă din câteva mii de volume și manuscrise.

Dintre lucrările sale importante amintim „Tehnica îngrijirii bolnavului”, apărută în opt ediții, „Îngrijirea generală a bolnavului”, „Îngrijirea specială a bolnavului”, precum și „Istoria învățământului mediu sanitar din Oradea”.

Din 2011, în luna mai a fiecărui an, asistenții medicali cu activitate remarcabilă din Bihor, Sălaj și Satu Mare sunt răsplătiți cu Premiul Dr. Mózes Károly. Prilejul este folosit pentru evocarea personalității medicului, mai multe ediţii ale evenimentului, inclusiv cea din 2019, bucurându-se chiar de prezența fiului său, dr. Mózes Gábor (foto).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON