URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Aprilie 2020, 09:45

Oradea ieri, Oradea azi: cine a fost doctorul Mózes Károly

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1948. Fondatorul școlii sanitare

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici orădeni a fost doctorul Mózes Károly (foto). A servit lumea medicală 60 de ani, timp în care a profesat, a coordonat școala medicală și a lăsat numeroase lucrări de specialitate. Născut în orașul de pe Crișul Repede în 1917, a absolvit studiile de specialitate la Facultatea de Medicină din Cluj în 1941.

Și-a început cariera de medic în Budapesta, la spitalul evreiesc Adel Brodi, dar a fost rapid chemat să servească frontul celui de-al Doilea Război Mondial, în Polonia, Ucraina și Rusia Sovietică, unde a îngrijit bolnavii și răniții.

S-a întors în Oradea în 1945, devenind șef de departament al Spitalului de Boli Infecțioase, unde a lucrat timp de 55 de ani. Era interesat de prezent, dar și de viitor, ocupându-se, din 1948, cu organizarea și conducerea Școlii Medii Tehnice Sanitare din Oradea, devenită Liceul Sanitar „Vasile Voiculescu”.

A condus școala timp de 20 de ani, absolvenții săi fiind bine apreciați în lumea largă. Pasionat de munca sa, a devenit medic primar în 1971 și a continuat să lucreze ca voluntar al secțiilor de hepatită, boli digestive și aerogene până în 2001, la 83 de ani.

2020. Evocat an de an

Dr. Mózes Károly și-a trăit ultimii ani în Israel, alături de soția sa, Tereza, cunoscută pentru activitatea de muzeograf al Muzeului Țării Crișurilor și care în 2019 a împlinit 100 de ani. Pe 17 decembrie 2002, Mózes Károly a devenit cetățean de onoare al Oradiei. A decedat trei ani mai târziu.

Moștenirea sa este vizibilă astăzi în învățământul și bibliotecile orădene: Liceul Sanitar livrează și în prezent absolvenți, iar Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” deține din anul 2006 biblioteca medicală a acestuia, compusă din câteva mii de volume și manuscrise.

Dintre lucrările sale importante amintim „Tehnica îngrijirii bolnavului”, apărută în opt ediții, „Îngrijirea generală a bolnavului”, „Îngrijirea specială a bolnavului”, precum și „Istoria învățământului mediu sanitar din Oradea”.

Din 2011, în luna mai a fiecărui an, asistenții medicali cu activitate remarcabilă din Bihor, Sălaj și Satu Mare sunt răsplătiți cu Premiul Dr. Mózes Károly. Prilejul este folosit pentru evocarea personalității medicului, mai multe ediţii ale evenimentului, inclusiv cea din 2019, bucurându-se chiar de prezența fiului său, dr. Mózes Gábor (foto).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON