URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2021, 17:18

Oradea ieri, Oradea azi: Ce reguli erau în Oradea interbelică privind creșterea câinilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1930. Taxă pe câine

În perioada interbelică, orădenii, care aproape toţi locuiau în case cu curţi, deţineau mii de animale, de la cai şi vaci până la porci, păsări şi măgari. Fireşte, o parte dintre ei aveau câini. În total, în anul 1931, în oraş existau peste 800 de câini cu stăpân, iar deţinerea lor era condiţionată de plata unei taxe anuale.

Conform unui regulament al oraşului, publicat în Monitorul comunal şi citat de istoricul Liviu Borcea, oraşul a fost împărţit în trei zone de taxare, numite "ocoale". Primul cuprindea extravilanul, viile, coloniile şi străzile din marginea oraşului. Ocolul al doilea îngloba cartierele de margine şi cele nedenumite, iar cel de-al treilea arterele din zona centrală.

Taxele erau progresive, de la ocolul 1 către ocolul 3, unde câinii erau consideraţi un "lux" şi taxaţi cu 500 lei anual. Totodată, taxele creşteau în funcţie de numărul câinilor deţinuţi, pentru al doilea dublându-se.

Existau şi categorii scutite de taxe, cum ar fi câinii dresaţi în beneficiul Armatei, Jandarmeriei şi Poliţiei, şi cei folosiţi pentru paza gospodăriilor şi "stârpirea şobolanilor" din ocolul 1. Evident, în oraş existau şi câini vagabonzi, acelaşi Monitor Comunal arătând că grupul de ecarisaj a Primăriei prindea sute de animale anual.

2021. Regulament clar

În prezent, orădenii au circa 29.000 de câini şi toţi trebuie să respecte un regulament privind deţinerea şi înmulţirea lor. Conform acestuia, deţinătorul trebuie să aibă minimum 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnat pentru vreo infracţiune.

Pentru prevenirea abandonului şi a creşterii necontrolate a numărului câinilor, proprietarii sunt obligaţi să-i microcipeze şi, pe cei din rasa comună, să-i sterilizeze, fiecare animal având un carnet de sănătate. Patrupedele sunt înregistrate în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân, fiind obligatorie declararea puilor şi a eventualei vânzări sau donări. Verificarea şi identificarea electronică a patrupedelor se face de către medicii veterinari şi poliţiştii locali, astfel încât să poată fi rezolvate eventuale pierderi.

Stăpânii câinilor se confruntă şi cu restricţii, animalele neavând acces în mijloacele de transport în comun, cele considerate periculoase trebuie să poarte lesă şi botniţă în spaţiul public, iar ţarcuri destinate lor sunt amenajate doar în număr mic în tot oraşul. În schimb, tot mai multe cafenele şi hoteluri acceptă câinii în interior. De asemenea, amenajarea de adăposturi improvizate şi abandonarea câinilor este interzisă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Restrictiile sunt doar pe hartie
Sa fim seriosi. Sunt prea putini proprietari de caini care au bun simt si respect fata de concetatenii lor. Asa ca, daca tot suntem nevoiti sa le toleram dorinta de a detine caini, s-ar impune niste reguli mai cuprinzatoare si aplicate de catre autoritati. Hai sa nu le mai tot plangem de mila ca tarcurile din parcuri sunt prea putine si ca unele rase trebuie sa poarte botnita. Va invit la o plimbare in Parcul Olosig, ca sa vedeti cati proprietari de caini chiar folosesc acele tarcuri si cati sunt cei care se plimba peste tot prin parc cu ei. Cu ocazia asta, puteti observa si cati caini considerati periculosi au botnita. Eu unul, nici nu stiu cand am vazut ultima oara un astfel de accesoriu. Semnele "interzis accesul cu animale" de la intrarile din parc au disparut de mult. De fapt, nici nu mai stii daca parcul ala este destinat oamenilor sau cainilor. Unde mai pui ca isi fac nevoile pe unde apuca? De fapt, in general, e plin de rahat de caine pe trotuarele din tot orasul. Iar in liftul blocului meu risti oricand sa dai peste pisat de caine. Poate ca in sensul asta o HCL similara cu cea din Timisoara ar fi binevenita si la noi - https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/caini-sau-pisici-la-bloc-doar-dupa-ce-si-dau-vecinii-acordul-decizie-definitiva-a-instantei-din-timis-1430578. Printre altele, asta ar trebui sa elimine o alta problema pe care o am, si anume caini de-ai vecinilor care latra si scot tot felul de sunete la diverse ore din zi si din noapte. Pana unde sa mearga toleranta fata de caini si stapanii lor, in aceste conditii?
Postat 01 Februarie 2021, 09:40 de v0id
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON