URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2021, 17:18

Oradea ieri, Oradea azi: Ce reguli erau în Oradea interbelică privind creșterea câinilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1930. Taxă pe câine

În perioada interbelică, orădenii, care aproape toţi locuiau în case cu curţi, deţineau mii de animale, de la cai şi vaci până la porci, păsări şi măgari. Fireşte, o parte dintre ei aveau câini. În total, în anul 1931, în oraş existau peste 800 de câini cu stăpân, iar deţinerea lor era condiţionată de plata unei taxe anuale.

Conform unui regulament al oraşului, publicat în Monitorul comunal şi citat de istoricul Liviu Borcea, oraşul a fost împărţit în trei zone de taxare, numite "ocoale". Primul cuprindea extravilanul, viile, coloniile şi străzile din marginea oraşului. Ocolul al doilea îngloba cartierele de margine şi cele nedenumite, iar cel de-al treilea arterele din zona centrală.

Taxele erau progresive, de la ocolul 1 către ocolul 3, unde câinii erau consideraţi un "lux" şi taxaţi cu 500 lei anual. Totodată, taxele creşteau în funcţie de numărul câinilor deţinuţi, pentru al doilea dublându-se.

Existau şi categorii scutite de taxe, cum ar fi câinii dresaţi în beneficiul Armatei, Jandarmeriei şi Poliţiei, şi cei folosiţi pentru paza gospodăriilor şi "stârpirea şobolanilor" din ocolul 1. Evident, în oraş existau şi câini vagabonzi, acelaşi Monitor Comunal arătând că grupul de ecarisaj a Primăriei prindea sute de animale anual.

2021. Regulament clar

În prezent, orădenii au circa 29.000 de câini şi toţi trebuie să respecte un regulament privind deţinerea şi înmulţirea lor. Conform acestuia, deţinătorul trebuie să aibă minimum 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnat pentru vreo infracţiune.

Pentru prevenirea abandonului şi a creşterii necontrolate a numărului câinilor, proprietarii sunt obligaţi să-i microcipeze şi, pe cei din rasa comună, să-i sterilizeze, fiecare animal având un carnet de sănătate. Patrupedele sunt înregistrate în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân, fiind obligatorie declararea puilor şi a eventualei vânzări sau donări. Verificarea şi identificarea electronică a patrupedelor se face de către medicii veterinari şi poliţiştii locali, astfel încât să poată fi rezolvate eventuale pierderi.

Stăpânii câinilor se confruntă şi cu restricţii, animalele neavând acces în mijloacele de transport în comun, cele considerate periculoase trebuie să poarte lesă şi botniţă în spaţiul public, iar ţarcuri destinate lor sunt amenajate doar în număr mic în tot oraşul. În schimb, tot mai multe cafenele şi hoteluri acceptă câinii în interior. De asemenea, amenajarea de adăposturi improvizate şi abandonarea câinilor este interzisă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Restrictiile sunt doar pe hartie
Sa fim seriosi. Sunt prea putini proprietari de caini care au bun simt si respect fata de concetatenii lor. Asa ca, daca tot suntem nevoiti sa le toleram dorinta de a detine caini, s-ar impune niste reguli mai cuprinzatoare si aplicate de catre autoritati. Hai sa nu le mai tot plangem de mila ca tarcurile din parcuri sunt prea putine si ca unele rase trebuie sa poarte botnita. Va invit la o plimbare in Parcul Olosig, ca sa vedeti cati proprietari de caini chiar folosesc acele tarcuri si cati sunt cei care se plimba peste tot prin parc cu ei. Cu ocazia asta, puteti observa si cati caini considerati periculosi au botnita. Eu unul, nici nu stiu cand am vazut ultima oara un astfel de accesoriu. Semnele "interzis accesul cu animale" de la intrarile din parc au disparut de mult. De fapt, nici nu mai stii daca parcul ala este destinat oamenilor sau cainilor. Unde mai pui ca isi fac nevoile pe unde apuca? De fapt, in general, e plin de rahat de caine pe trotuarele din tot orasul. Iar in liftul blocului meu risti oricand sa dai peste pisat de caine. Poate ca in sensul asta o HCL similara cu cea din Timisoara ar fi binevenita si la noi - https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/caini-sau-pisici-la-bloc-doar-dupa-ce-si-dau-vecinii-acordul-decizie-definitiva-a-instantei-din-timis-1430578. Printre altele, asta ar trebui sa elimine o alta problema pe care o am, si anume caini de-ai vecinilor care latra si scot tot felul de sunete la diverse ore din zi si din noapte. Pana unde sa mearga toleranta fata de caini si stapanii lor, in aceste conditii?
Postat 01 Februarie 2021, 09:40 de v0id
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON