URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2021, 18:33

Oradea ieri, Oradea azi: Ce investiţii pregătea Primăria în perioada interbelică şi ce planuri are acum

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1939. Ce investiţii pregătea Primăria

În fiecare început de an, Primăria Oradea adoptă bugetul de venituri şi cheltuieli, "ghidul" prin care îşi pune în aplicare planurile. De zeci de ani, localnicii află din ziare pe ce vor fi cheltuiţi banii din impozite şi taxe. Într-un articol din luna mai 1939, Noua Gazeta de Vest a enumerat investiţiile programate şi cheltuielile aferente. Astfel, soldul veniturilor şi cheltuielilor Primăriei pe acel an era de 79,2 milioane lei, sumă căreia i se adăuga bugetul abatorului, de 2,4 milioane.

O parte dintre cheltuieli, fără a fi menţionată suma, era destinată salariilor personalului administrativ şi plăţilor curente. O componentă semnificativă era dedicată investiţiilor, cea mai mare sumă, de aproape 4 milioane lei, mergând pentru construirea noii cazărmi a pompierilor.

Câte 3,5 milioane erau destinate construirii unei noi şcoli primare, respectiv pentru pavarea unor străzi. 1,5 milioane lei erau pregătiţi pentru diferite lucrări de reparaţii ale clădirii Primăriei, iar diverse alte sume pentru modernizarea sistemului de încălzire a Palatului Apollo, cumpărarea unei ambulanţe, amenajarea terenurilor de sport, repararea monumentelor din parcuri, curăţarea Peţei şi amenajarea pieţei de fân.

2021. Lucrări de un miliard

După mai bine de 80 de ani, oraşul a crescut mult, la fel şi nevoile sale. Bugetul Oradiei pentru 2021 este de 2,1 miliarde lei, din care aproape 694 de milioane reprezintă "portofelul" Spitalului Municipal şi al celui Judeţean. Veniturile oraşului sunt atrase atât din taxe şi impozite, cât şi din fonduri europene, bugetul de stat, amenzi şi credite. Ca-n interbelic, o parte a cheltuielilor sunt cele curente ale Primăriei şi instituţiilor subordonate, incluzând salariile angajaţilor.

De o amploare mult mai mare decât atunci, investiţiile se concentrează pe infrastructura de transport, utilităţi, educaţie, sănătate, parcuri şi zone pietonale şi cumulează jumătate din buget. Cea mai scumpă ar urma să fie investiţia în sistemul de pasaje auto subterane din Piaţa Cetate - Piaţa Emanuil Gojdu, estimată la 131 milioane lei, urmată de reabilitarea reţelelor de termoficare şi trecerea cartierului Nufărul pe energie geotermală (90 milioane lei).

Aproape 50 milioane lei vor fi cheltuiţi pe modernizarea energetică a spitalelor Municipal şi Judeţean, iar construirea noilor cămine ale Universităţii va costa 30 milioane. Circa 26,5 milioane urmează să fie investite în dotarea şcolilor cu laptopuri şi table inteligente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON