URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Aprilie 2021, 18:33

Oradea ieri, Oradea azi: Ce investiţii pregătea Primăria în perioada interbelică şi ce planuri are acum

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1939. Ce investiţii pregătea Primăria

În fiecare început de an, Primăria Oradea adoptă bugetul de venituri şi cheltuieli, "ghidul" prin care îşi pune în aplicare planurile. De zeci de ani, localnicii află din ziare pe ce vor fi cheltuiţi banii din impozite şi taxe. Într-un articol din luna mai 1939, Noua Gazeta de Vest a enumerat investiţiile programate şi cheltuielile aferente. Astfel, soldul veniturilor şi cheltuielilor Primăriei pe acel an era de 79,2 milioane lei, sumă căreia i se adăuga bugetul abatorului, de 2,4 milioane.

O parte dintre cheltuieli, fără a fi menţionată suma, era destinată salariilor personalului administrativ şi plăţilor curente. O componentă semnificativă era dedicată investiţiilor, cea mai mare sumă, de aproape 4 milioane lei, mergând pentru construirea noii cazărmi a pompierilor.

Câte 3,5 milioane erau destinate construirii unei noi şcoli primare, respectiv pentru pavarea unor străzi. 1,5 milioane lei erau pregătiţi pentru diferite lucrări de reparaţii ale clădirii Primăriei, iar diverse alte sume pentru modernizarea sistemului de încălzire a Palatului Apollo, cumpărarea unei ambulanţe, amenajarea terenurilor de sport, repararea monumentelor din parcuri, curăţarea Peţei şi amenajarea pieţei de fân.

2021. Lucrări de un miliard

După mai bine de 80 de ani, oraşul a crescut mult, la fel şi nevoile sale. Bugetul Oradiei pentru 2021 este de 2,1 miliarde lei, din care aproape 694 de milioane reprezintă "portofelul" Spitalului Municipal şi al celui Judeţean. Veniturile oraşului sunt atrase atât din taxe şi impozite, cât şi din fonduri europene, bugetul de stat, amenzi şi credite. Ca-n interbelic, o parte a cheltuielilor sunt cele curente ale Primăriei şi instituţiilor subordonate, incluzând salariile angajaţilor.

De o amploare mult mai mare decât atunci, investiţiile se concentrează pe infrastructura de transport, utilităţi, educaţie, sănătate, parcuri şi zone pietonale şi cumulează jumătate din buget. Cea mai scumpă ar urma să fie investiţia în sistemul de pasaje auto subterane din Piaţa Cetate - Piaţa Emanuil Gojdu, estimată la 131 milioane lei, urmată de reabilitarea reţelelor de termoficare şi trecerea cartierului Nufărul pe energie geotermală (90 milioane lei).

Aproape 50 milioane lei vor fi cheltuiţi pe modernizarea energetică a spitalelor Municipal şi Judeţean, iar construirea noilor cămine ale Universităţii va costa 30 milioane. Circa 26,5 milioane urmează să fie investite în dotarea şcolilor cu laptopuri şi table inteligente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON