URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2021, 18:33

Oradea ieri, Oradea azi: Ce investiţii pregătea Primăria în perioada interbelică şi ce planuri are acum

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1939. Ce investiţii pregătea Primăria

În fiecare început de an, Primăria Oradea adoptă bugetul de venituri şi cheltuieli, "ghidul" prin care îşi pune în aplicare planurile. De zeci de ani, localnicii află din ziare pe ce vor fi cheltuiţi banii din impozite şi taxe. Într-un articol din luna mai 1939, Noua Gazeta de Vest a enumerat investiţiile programate şi cheltuielile aferente. Astfel, soldul veniturilor şi cheltuielilor Primăriei pe acel an era de 79,2 milioane lei, sumă căreia i se adăuga bugetul abatorului, de 2,4 milioane.

O parte dintre cheltuieli, fără a fi menţionată suma, era destinată salariilor personalului administrativ şi plăţilor curente. O componentă semnificativă era dedicată investiţiilor, cea mai mare sumă, de aproape 4 milioane lei, mergând pentru construirea noii cazărmi a pompierilor.

Câte 3,5 milioane erau destinate construirii unei noi şcoli primare, respectiv pentru pavarea unor străzi. 1,5 milioane lei erau pregătiţi pentru diferite lucrări de reparaţii ale clădirii Primăriei, iar diverse alte sume pentru modernizarea sistemului de încălzire a Palatului Apollo, cumpărarea unei ambulanţe, amenajarea terenurilor de sport, repararea monumentelor din parcuri, curăţarea Peţei şi amenajarea pieţei de fân.

2021. Lucrări de un miliard

După mai bine de 80 de ani, oraşul a crescut mult, la fel şi nevoile sale. Bugetul Oradiei pentru 2021 este de 2,1 miliarde lei, din care aproape 694 de milioane reprezintă "portofelul" Spitalului Municipal şi al celui Judeţean. Veniturile oraşului sunt atrase atât din taxe şi impozite, cât şi din fonduri europene, bugetul de stat, amenzi şi credite. Ca-n interbelic, o parte a cheltuielilor sunt cele curente ale Primăriei şi instituţiilor subordonate, incluzând salariile angajaţilor.

De o amploare mult mai mare decât atunci, investiţiile se concentrează pe infrastructura de transport, utilităţi, educaţie, sănătate, parcuri şi zone pietonale şi cumulează jumătate din buget. Cea mai scumpă ar urma să fie investiţia în sistemul de pasaje auto subterane din Piaţa Cetate - Piaţa Emanuil Gojdu, estimată la 131 milioane lei, urmată de reabilitarea reţelelor de termoficare şi trecerea cartierului Nufărul pe energie geotermală (90 milioane lei).

Aproape 50 milioane lei vor fi cheltuiţi pe modernizarea energetică a spitalelor Municipal şi Judeţean, iar construirea noilor cămine ale Universităţii va costa 30 milioane. Circa 26,5 milioane urmează să fie investite în dotarea şcolilor cu laptopuri şi table inteligente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON