1955. Noi terenuri de sport
În anii ’50, în Oradea au fost amenajate mai multe baze sportive şi zone de agrement; între ele, noul Stadion al Tineretului, malurile Crişului, Orăşelul Copiilor, dar şi Stadionul Voinţa. Amplasată între străzile Bariţiu şi Academiei, baza sportivă a fost construită şi inaugurată în noiembrie 1955, "în cinstea celui de-al doilea Congres al P.M.R. (Partidul Muncitoresc Român – n.r.)", cum menţionau ziarele vremii.
Complexul era destinat sportului de masă şi profesionist, inclusiv Clubului Sportiv Voinţa, înfiinţat în 1951. Aici existau un teren de fotbal, două de baschet, unul de volei, un teren de tenis şi o pistă de atletism. Intrarea principală se afla pe strada Bariţiu, iar tot pe acolo se făcea accesul în clădirea administrativă şi dedicată sportivilor.
Imobilul cu un singur nivel, lung de 34 metri, găzduia cinci vestiare, două băi cu opt duşuri, două magazii pentru materiale sportive, dar şi alte spaţii. Cu prilejul inaugurării, presa locală arăta că amenajările şi construcţiile au fost făcute cu ajutorul muncii voluntare a meşteşugarilor angajaţi în diferite cooperative orădene. Însumat, aceştia au muncit circa 9.000 de ore.
2020. Parcare şi birouri
De-a lungul anilor, stadionul şi clubul Voinţa au trecut prin mai multe schimbări, dedicându-se exclusiv tenisului. Aici, anual erau organizate până în opt turnee înscrise în calendarul Federaţiei Române de Tenis.
În anii 2000, secţia de tenis de câmp a clubului avea cinci antrenori, reuşind, prin eforturi proprii, să întreţină şi să modernizeze baza sportivă, de la refacerea terenurilor şi a tribunelor până la modernizarea vestiarelor. În ultimii ani, aici au funcţionat zece terenuri, unele cu nocturnă, iar pe timp de iarnă unul era amenajat ca patinoar.
Baza sportivă a fost închisă la începutul anului 2017, o parte a terenului fiind folosită pentru depozitarea maşinilor parcate ilegal şi ridicate de Poliţia Locală.
Nefiind utilizate, clădirea şi terenurile de tenis s-au degradat, ba chiar au dispărut sub vegetaţie. Planul Primăriei, proprietara bazei sportive, este să construiască în locul ei o parcare etajată. Şantierul a început în aprilie 2020, vechea clădire a fost demolată, iar firma Construcţii Bihor va ridica, până în vara anului viitor, un corp cu două etaje, 336 de locuri de parcare şi spaţii de birouri. În spatele clădirii vor fi amenajate cinci terenuri de tenis.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.