URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Decembrie 2015, 14:32

Oradea ieri, Oradea azi: Află povestea podului din centrul oraşului!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1893. Un frumos pod de fier

Legătura peste Crişul Repede dintre actualele pieţe Unirii şi Ferdinand a avut mereu o însemnătate aparte. În perioada Renaşterii, podul lega două cartiere, Oraşul Nou, la sud, şi Olosig, la nord, rupte administrativ şi apoi reunite. Acolo a existat un pod de lemn ce-şi avea capătul sudic undeva între biserica Sf. Ladislau şi locul unde se află acum Primăria, construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea din ordinul episcopului romano-catolic Miklós Csáky.

Afectat de mai multe inundaţii, podul a fost reconstruit de trei ori, în 1817, în 1851 şi în 1878. Cum lucrările rezistau din ce în ce mai puţin şi erau din ce în ce mai scumpe, autorităţile au decis construirea unui pod de fier pe acelaşi amplasament.

Noul pod avea 56 de metri lungime şi 11 metri lăţime, fiind terminat în 1893. La inaugurare a primit numele Sfântului Ladislau, dar orădenii îi mai spuneau şi Podul Mic. Pe podul metalic a fost mai apoi instalată şi linia de tramvai ce făcea legătura între Gara Mare şi centrul oraşului. Modelul podului din fier fiind de succes, Primăria a mai ridicat încă unul mai în amonte, în zona cunoscută acum sub numele "La Nuiele".

2015. Reabilitarea podului actual

După Dictatul de la Viena, din 1940, autorităţile horthiste au propus demolarea podului metalic din centrul Oradiei, dar în cele din urmă, în octombrie 1944, acesta a fost bombardat de armata germană aflată în retragere. Construirea unui alt pod pe acelaşi amplasament s-a materializat foarte greu, în principal din cauza schimbărilor administrative dese şi apoi a schimbării de regim. Provizoriu, orădenii puteau trece de pe un mal al Crişului pe celălalt folosind un pod din lemn, îngust, care nu mai permitea şi circulaţia tramvaiului. Abia în 1950 a fost finalizată construcţia unui pod pe structură de beton armat, cu două culee şi doi piloni, simplist şi care nu amintea deloc de istoria tumultoasă a locului. Acest pod, care nu a purtat oficial niciun nume, având totuşi denumirea "populară" Podul Ferdinand, nu a fost reabilitat niciodată până în 2015. În prezent, Primăria derulează un proiect de modernizare în valoare de 1,6 milioane euro, ce presupune consolidarea structurii de rezistenţă, refacerea carosabilului şi balustradelor, a sistemului de iluminat şi reţelelor de utilităţi. Tot în acest an, podul a reprimit oficial vechiul nume, al regelui care a fondat oraşul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
...........
Nu stiu cine a scris ,,articolul", stie ea/el de ce a decis sa nu si-l asume! Citez: ,,...în acest an [2015], podul a reprimit oficial vechiul nume, al regelui care a fondat oraşul." Din felul cum s-a exprimat autorul, ,,oras" are sensul de asezare, iar ,,asezare" a fost de pe vremea dacilor si a romanior (dovezi descoperite in urma sapaturilor arheologice de pe dealul Salca), cu cel putin o mie de ani inainte de a-si parasi hunii iurtele din stepele Asiei. Daca a vrut sa faca trimitere la cetatea Oradiei, nici aici lucrurile nu sunt clare. Construirea cetatii ii este ,,atribuita" lui ladislau, adica este pusa pe seama lui, deci nimic cert. Altii atribuie cetatea regilor din dinastia de Anjou... Ce e cert e ca ladislau a ridicat o manastire "în locul numit Vărad"! Q.E.D. Articolul merita mai multe fotografii vechi, ar fi fost binevenite.
Postat 06 Decembrie 2015, 06:46 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON