URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Septembrie 2017, 18:36

Oradea de acum un secol şi Oradea actuală, prezentate în imagini paralele (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Galeria Euro Foto Art găzduieşte, timp de o lună, o expoziţie de fotografie deosebită, ce prezintă publicului imagini din istoria Oradiei, puse lângă altele similare, contemporane. Ideea din spatele expoziţiei constă în compararea imaginilor vechi cu oraşul cu unele actuale, astfel evidenţiindu-se schimbările din ultimii circa 100 de ani.

Expoziţia a fost vernisată în faţa unui public curios să afle detalii privind oraşul de acum un secol, aşa cum era el reflectat în cărţile poştale. Moderatorul evenimentului, artistul fotograf Tóth István, a precizat, în cuvântul său de deschidere, că galeria a găzduit, până în prezent, 542 de expoziţii foto internaţionale. "Arta fotografică a devit foarte complexă, cu N posibilităţi de abordare a unui subiect, iar acum ne putem convinge de modul în care poate fi valorificată această artă", a arătat acesta.

Prezent la vernisaj, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a adresat un cuvânt de salut celor prezenţi, iar autorul fotografiilor ce ne arată Oradea actuală, Kiss László, le-a mulţumit colegilor săi pentru sprijin şi participanţilor la eveniment pentru că şi-au făcut timp să fie prezenţi.

Despre istorie, mai precis despre realităţile orădene ale începutului de secol XX, au vorbit Traian Ştef, redactorul-şef al revistei Familia, respectiv Péter I. Zoltán, istoric.

"Aş fi dat expoziţiei denumirea «Redobândirea identităţii», pentru că în acest moment se lucrează la redobândirea identităţii Oradiei, aşa cum o ştim din cărţile poştale (…) În acest oraş era un adevărat boom economic atunci, cu o viaţă culturală deosebită", a arătat Traian Ştef. De asemenea, clădirile art-nouveau şi eclectice din centrul urbei sunt un rezultat al dezvoltării economice de atunci. Oraşul s-a extins şi au apărut cartiere noi. "Din păcate, nu avem imagini vechi cu periferia oraşului", a precizat Péter I. Zoltán.

În final, poetul Ion Moldovan a spus că autorul fotografiilor "propune ca temă de meditaţie timpul. (…) Poetul-fotograf ne arată evoluţia locurilor, chipul schimbat al clădirilor".

Expoziţia va putea fi văzută la galeria Euro Foto Art din Piaţa 1 Decembrie nr. 12, până în data de 28 septembrie, intrarea fiind liberă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON