URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2010, 16:52

Oradea, come as one! (VIDEO)

Oradea, come as one! (VIDEO) FINALIŞTII. Formula Hotel FM care va cânta în finala pentru Eurovision îi cuprinde (de la stânga la dreapta, în imagine) pe Vicky Sava, David Bryan, dansatorii Diana Mărmăreanu şi Levi Mihuţ, pe chitaristul şi vocalistul Gabriel Băruţa, precum şi pe percuţionistul Darius Neagu
Oradea, come as one! (VIDEO) NATURALIZAT. De când a ajuns în Oradea, în urmă cu 3 ani, englezul David Bryan a fost invitat pe la mai toate evenimentele locale, dar şi în deschiderea concertelor unor artişti precum Mircea Baniciu sau Vama. "Nici nu mă gândesc să mă întorc în Anglia", spune cântăreţul, care a găsit în România mai multă plajă de afirmare ca la el acasă
Oradea, come as one! (VIDEO) Gabriel Băruţa
Oradea, come as one! (VIDEO) NATURALIZAT. De când a ajuns în Oradea, în urmă cu 3 ani, englezul David Bryan a fost invitat pe la mai toate evenimentele locale, dar şi în deschiderea concertelor unor artişti precum Mircea Baniciu sau Vama. "Nici nu mă gândesc să mă întorc în Anglia", spune cântăreţul, care a găsit în România mai multă plajă de afirmare ca la el acasă
Oradea, come as one! (VIDEO) Levi Mihuţ
Oradea, come as one! (VIDEO) Ai noştri pentru Eurovision

O melodie cu ritmuri de basm şi versuri ce povestesc despre răul făcut de omenire naturii şi pământului. Aceasta este propunerea Oradiei pentru Eurovision 2010, piesa "Come as one", un cântec ce-i îndeamnă pe oameni să se unească şi să salveze ce le-a mai rămas. Un proiect măreţ, cum îl consideră compozitorul Gabriel Băruţa, cu un mesaj universal valabil.

Trupa Hotel FM va cânta această piesă sâmbătă seară, pe scena Circului de Stat din Bucureşti, după ce în selecţia finală a intrat de pe prima poziţie. Chiar dacă au de înfruntat nume mari din muzica românească, orădenii sunt totuşi încrezători că piesa va reuşi să-i convingă pe telespectatori şi le vor aduce voturi. Primii pe care mizează sunt concitadinii lor de acasă...

09 Baruta.jpgMelodie de poveste

După un parcurs cu peripeţii, trupa orădeană Hotel FM a intrat în finala naţională a binecunoscutului concurs Eurovision. Performanţa se datorează compozitorului Gabriel Băruţa (foto), care de mult visa să scrie o piesă de nivel european. "Voiam să fac ceva măreţ, nu balcanisme şi nici melodii de dragoste care au devenit banale...", povesteşte Gabi. I-a ieşit o linie melodică deosebită, despre care spune că o "visa" de vreo doi ani, şi pentru care versurile i le-a scris o prietenă, Alexandra Ivan. Aşa a apărut "Come as one" ("Veniţi ca unul"), o piesă cu mesaj social şi ecologist care îi îndeamnă pe semeni să salveze ce a mai rămas din frumuseţea originară a pământului.

După ce l-a cooptat ca solist pe David Bryan, un englez "naturalizat" la Oradea de trei ani, compozitorul a înscris piesa în concurs. Şi, apoi, a rămas surprins ce bine a fost primită, deoarece era un risc să concureze cu o piesă lentă. Se pare totuşi că a meritat, căci dintre cele 111 piese ale competiţiei, "Come as one" s-a calificat în finala naţională cu cel mai mare punctaj.

09 bryan 1 (tifet).jpgUn englez pentru România

Englezul David Bryan (foto) a ajuns la Oradea ca voluntar la reconstrucţia unui orfelinat, dar a descoperit muzica. "În Anglia am cântat doar la karaoke. Aici mi s-a dat o şansă mai mare", spune Dave, care a înregistrat, de atunci, cu Rock Filarmonica integrala sonetelor lui Shakespeare, iar în 2008 a devenit solistul trupei Hotel FM, cu care a şi participat la Cerbul de Aur.

Când Gabi i-a oferit piesa pentru Eurovision, n-a ezitat. "Am fost impresionat de melodie şi de versuri încă de la început", a mărturisit englezul, declarându-se mândru de reuşita de până acum a piesei.

Totuşi, era la un pas să nu mai poată cânta la selecţia naţională. După semifinale, compozitorului i s-a spus că trebuie să-şi găsească un nou solist, deoarece Bryan nu are cetăţenie română. "În regulamentul Eurovision scria că textierul, compozitorul şi interpretul trebuie să aibă cetăţenia ţării pentru care concurează. Am încercat să găsesc alt interpret, dar nimeni nu mi se părea potrivit", explică Băruţa. Aşa că i-a venit ideea cu Hotel FM, o trupă fondată la Oradea în 2005 chiar de către el. Varianta e bună, pentru că deşi solistul rămâne acelaşi David Bryan, formaţia nu poate fi descalificată pe motiv că n-ar fi românească...

Cu speranţe mari!

Pentru Eurovision, componenţa obişnuită a trupei a fost însă modificată. Astfel, instrumentiştii au fost înlocuiţi cu două voci de backing şi, în plus, au fost introduşi doi dansatori, pentru a spori dinamismul prestaţiei. "Nu e o piesă rock care să aibă nevoie de instrumente pe scenă, ci mai degrabă de voci şi de atmosferă", spune compozitorul.

09 Levi.jpgDe "aspect" se ocupă Levi Mihuţ (foto), care a plănuit pentru finală o coregrafie specială. "E vorba de un moment , două personaje rupte dintr-o poveste", destăinuie dansatorul. Totuşi, niciunul dintre membrii trupei nu deconspiră mai mult din surpriza pregătită pentru seara de 6 martie. "Putem spune doar că va fi un moment care cu siguranţă va emoţiona...", promite Levi, care şi-a ales-o ca parteneră de dans pe Diana Mărmăreanu.

Chiar dacă, din lipsă de bani, nu şi-a permis să organizeze şi un turneu de promovare prin ţară, Hotel FM a conceput coregrafii, a repetat şi a cântat la diverse emisiuni televizate. "Nu avem o casă de discuri în spate şi nici un sponsor propriu-zis. Ne ajută doar câteva persoane, din prietenie...", zice Gabi Băruţa.

Votaţi Hotel FM!

Cu melodia "eco", Hotel FM speră să câştige finala naţională şi să reprezinte România în finala europeană care va avea loc pe 29 mai la Oslo, în Norvegia. Chiar dacă au pornit ca outsideri, orădenii par a fi destul de bine cotaţi. "Ca valoare, suntem între primii cinci", estimează compozitorul.

Şi el, şi colegii săi speră că vor avea susţinerea publicului de acasă. "Concursul va fi televizat de TVR sâmbătă seară. Pentru că opinia juriului, format din cântăreţi şi compozitori, va cântări în proporţie de 50% la rezultatul final, cealaltă jumătate depinde de preferinţele telespectatorilor", explică Gabi. Aşa că îi îndeamnă pe orădeni să stea cu ochii pe Hotel FM şi să voteze, mai ales că, pentru prima oară, vor putea face acest lucru gratuit, prin sms-uri şi apeluri "verzi", adică gratuite.

E şi apelul BIHOREANULUI către bihoreni: "Come as one!", adică "Veniţi ca unul"...


COMPETIŢIE STRÂNSĂ
O şansă din 16

În finala naţională, Hotel FM va avea adversari de temut. Printre cei 16 finalişti se numără voci deosebite, precum Alexandra Ungureanu şi Paula Seling, dar şi cântăreţi cu priză mare la public, ca Anda Adam, Connect-R şi Cătălin Josan.

Una din piesele cel mai bine cotate este interpretată de Luminiţa Anghel. "Save their lives" are un mesaj ce te îndeamnă să-i ajuţi pe copiii nevoiaşi sau care au fost abuzaţi. În 2005, Luminiţa Anghel şi trupa Sistem obţineau la Kiev locul trei cu piesa "Let me try", aceasta fiind de atunci cea mai bună clasare a României la Eurovision.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
hotel fm
eu zic ca au sanse, hai baietii, tinem pumnii si votam la greu!!!!
Postat 06 Martie 2010, 12:50 de observator
cam sclabutz...
... da' la ce schelalaieli au altii...
Postat 01 Martie 2010, 22:27 de shadow
Hai Hotel FM
Mult succes!!! hai oradenii!
Postat 01 Martie 2010, 19:54 de moni
Eurovision 2010
Piesa frumoasa,mesaj adevarat,superb cantata! Merita votata pe 6 martie!
Postat 01 Martie 2010, 18:55 de Radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON