La o săptămână după ce s-au întâlnit cu deputatul Szabo Odon, iar apoi şi cu senatorul Derzsi Akos, preşedintele Asociaţiei Oradea Civică, Sebastian Duma, şi vicepreşedintele Cosmin Bursaşiu au povestit, luni, jurnaliştilor conţinutul discuţiilor cu cei doi parlamentari UDMR, partid care sprijină constant PSD şi ALDE în modificarea legilor justiţiei şi a codurilor penal şi de procedură penală.
"Tragedia" lui Szabo Odon
Aşa cum deja a relatat şi pe Facebook, Sebastian Duma s-a declarat şocat de întrevederea cu Szabo Odon, care i-a spus că nu are încredere în justiţie. "Sincer vorbind, nu m-aş fi aşteptat ca un parlamentar al României să fie convins că justiţia trebuie făcută în biroul procurorului şi că nu trebuie să se ajungă în faţa unui judecător", a spus Duma, dezvăluind că Szabo Odon i-a luat apărarea fostului deputat UDMR Marko Attila (condamnat în dosarul retrocedărilor frauduloase pentru un prejudiciu de 84 milioane euro, dar fugit în Ungaria acum patru ani), susţinând că acesta nu trebuia nici măcar să fie trimis în judecată.
"Domnul Szabo Odon a spus că este o mare tragedie şi că există protocoale de colaborare între DNA şi alte instituţii ale statului", a completat vicepreşedintele asociaţiei, Cosmin Bursaşiu, subliniind că asemenea protocoale există în toate statele civilizate, scopul lor fiind "tocmai să prevină şi să combată cât mai eficient" infracţiunile la nivel înalt şi de mare gravitate, dar şi că deputatul bihorean a afirmat textual că nu are încredere în justiţia din România. "Eu am o firmă care a avut multe procese în 28 de ani, cam pe 75% le-am pierdut, dar niciodată nu mi-am permis să spun că nu am încredere în justiţie", a spus Bursaşiu.
UDMR, "magyar PSD"
Reprezentanţii Oradea Civică au afirmat că întâlnirea cu senatorul Derzsi Akos, desfăşurată joia trecută, a fost mai puţin neplăcută decât cea cu Szabo Odon, care s-a arătat agresiv cu ei, deoarece Derzsi a fost de acord să semneze iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", ba chiar le-a promis că dacă şeful UDMR Bihor, Cseke Attila, îi va da voie, va strânge şi el personal semnături pentru această iniţiativă a USR, la fel cum deja face PPMT.
"Dar şi dl. Derzsi a spus că nu are încredere în justiţie", a spus Cosmin Bursaşiu, întrebându-se retoric dacă UDMR mai reprezintă cu adevărat alegătorii de etnie maghiară. "Noi avem mulţi membri de etnie maghiară, au votat UDMR şi acum sunt nemulţumiţi de conduita acestui partid", l-a completat Duma.
"Atunci când un cetăţean de etnie maghiară va pierde un proces ca victimă, să ştie cui să "mulţumească". Să nu uite aceste nume", a mai spus preşedintele Oradea Civică, referindu-se şi la deputatul Marton Arpad, "expertul" în justiţie al UDMR, fost actor, "absolvent de Drept la fără frecvenţă cine ştie pe unde", care îl secondează permanent pe şeful Comisiei Iordache, cea care mutilează legislaţia penală.
"Una spun şi alta fac"
Reprezentanţii asociaţiei au mai spus că UDMR are o atitudine duplicitară, deoarece aleşii partidului maghiar "una spun şi alta fac", bazându-se pe faptul că pot să-şi "păcălească" alegătorii prin presa de limba maghiară, pe care o controlează fie direct, fie indirect, prin interpuşi.
De asemenea, cei doi afirmă că urmează să aibă audienţe la deputatul Biro Rozalia şi la senatorul Cseke Attila, care până acum i-au amânat, iar apoi atât la parlamentarii PSD Bihor (Florian Bodog, Ioan Sorin Roman, Gheorghe Bogdan şi Dumitru Gherman), cât şi la liderul judeţean al acestei formaţiuni, Ioan Mang, şi la cel al ALDE Bihor, Ciprian Blejan.
Pe de altă parte, membrii Oradea Civică au spus că se tem ca nu cumva Guvernul să emită marţi dimineaţă o nouă Ordonanţă care să amnistieze şi să graţieze infractorii condamnaţi pentru corupţie, aşa că iau în calcul ca la ora 9 să facă un "flashmob" în faţa Prefecturii. Ei au încheiat afirmându-şi convingerea că politicienii care modifică acum legislaţia în favoarea infractorilor vor ajunge, mai devreme să mai târziu, să dea socoteală. "Vor fi răspunzători, şi pentru acţiunea lor, şi pentru inacţiune", a spus preşedintele Oradea Civică, Sebastian Duma.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.