URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Martie 2018, 18:09

Oradea angajează! Firmele din Zona Metropolitană au nevoie ca de aer de încă 2.000 de angajaţi

Oradea angajează! Firmele din Zona Metropolitană au nevoie ca de aer de încă 2.000 de angajaţi CRIZA MUNCITORILOR. Companiile de pe platformele industriale ale Oradiei se confruntă cu o criză majoră a forţei de muncă. "E greu să faci angajări pentru că, deşi potenţialii angajaţi sunt tot mai puţini, firmele caută persoane necalificate pe salariu minim. Dacă din cei 1.100 lei, cu cât rămâne în mână, omul mai plăteşte şi chirie, îi dă cu minus, aşa că unii mai bine nu se angajează", spune directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremurile în care şefii îşi terorizau oamenii ameninţându-i cu concedierea pentru că "aşteaptă alţii zece la uşă" au trecut. Creşterea economiei locale a generat o concurenţă pe dos, pe un număr tot mai mic de potenţiali angajaţi. Companiile recrutează şi pregătesc salariaţi în permanenţă, ca să evite deficitul de personal şi să-şi continue dezvoltarea.

"Lucrăm tot timpul la atragerea de forţă de muncă şi nu ne limităm doar să dăm anunţuri. Participăm la târguri de profil, mergem prin şcoli şi prin sate pentru a ne prezenta şi a recruta angajaţi", spune responsabilul de resurse umane al companiei Celestica, Alexandra Drăghiciu. Şi la fel fac toate firmele...

S-au împiedicat de angajaţi

Aşa cum niciun muşchi nu creşte la infinit, dezvoltarea economică a Oradiei a intrat într-o fază liniară. De mai bine de un an, parcurile industriale nu au mai atras mari investitori, companiile locale şi-au limitat proiectele de dezvoltare, iar micii întreprinzători supravieţuiesc cu greu. Situaţia e cu atât mai critică cu cât oportunităţi de afaceri există în continuare, posibilităţile de finanţare sunt încă acceptabile, iar potenţialul de dezvoltare a firmelor şi Zonei Metropolitane Oradea este departe de a fi fost atins.

directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Bekesi CsabaAfaceri ar fi, dar nu este cine să munceasă la ele, căci economia locală se confruntă cu o criză a forţei de muncă. Migraţia internă, a tinerilor către centrele universitare mari, şi cea externă, a populaţiei active către locuri de muncă mai bine plătite în străinătate, au golit bazinul forţei de muncă. "Numai firmele din parcurile industriale ale oraşului ar putea angaja în 30 de zile cam 2.500 - 3.000 de salariaţi", spune directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Bekesi Csaba (foto).

"Recrutările nu încetează niciodată"

La sfârşitul lunii trecute, în evidenţele AJOFM Bihor erau înregistraţi 6.063 şomeri. Jumătate din ei sunt persoane cu doar câteva clase, fără nicio experienţă, care preferă statutul de asistat social fiindcă oricum nu ar corespunde unui job. "Am întâlnit persoane care la 50 de ani nu au nicio zi în cartea de muncă. Angajarea lor într-o comunitate este imposibilă", spune directorul AJOFM.

 responsabilul de resurse umane al firmei Celestica, Alexandra DrăghiciuAstfel, firmele orădene concurează prin recrutări şi târguri de locuri de muncă pentru cele 3.000 de persoane rămase. Spre exemplu, departamentul de resurse umane al firmei Celestica numără opt angajaţi plătiţi să caute personal. "Recrutările nu încetează niciodată. După sărbătorile de Paşti intenţionăm să angajăm încă 100 de persoane", spune responsabilul de resurse umane al firmei Celestica, Alexandra Drăghiciu (foto). Firma se ocupă de pregătirea viitorilor salariaţi, şi-a înfiinţat propria şcoală de tehnicieni, unde operatorii urmează cursuri de electronică vreme de 3 luni şi îşi aduce angajaţi mult din afara Oradiei. Chiar şi de la  60 de kilometri, din zona Beiuşului.

"Nu găsim oameni"

Criza forţei de muncă afectează nu doar sectorul industrial, care oricât ar fi de automatizat tot necesită o pregătire de bază, ci şi pe cel al serviciilor, unde principalele cerinţe vizează hărnicia, amabilitatea şi o imagine agreabilă.

directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica"Până la vară, la Aquaparkul Nymphaea trebuie să angajăm încă 30 de persoane, de la personal pentru întreţinere şi curăţenie până la barmani, recepţioneri şi casieri, oameni pe care nu ştim de unde să-i scoatem", spune directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica (foto). Pentru a face faţă crizei de personal, unitatea îşi aduce zilnic 28 de angajaţi cu autobuzul, cale de 55 de kilometri, tocmai de la Cheşereu, şi îi califică la locul de muncă "Efectiv nu găsim oameni. Ca să facem faţă activităţii, am luat din tinerii de la curăţenie şi i-am calificat ca bucătari sau barmani, dar tot mai avem nevoie", spune Andrica.

Directorul e cu atât mai nemulţumit cu cât personalul recrutat nici nu rămâne la post. "Vine, te chinui să îl pregăteşti o lună sau două, interval în care nu produce nimic, după care, când ar putea lucra singur, pleacă, spunând că e prea greu", povesteşte şeful ADP.

"Import" Moldova

Situaţia e şi mai critică în construcţii, unde lipsesc nu doar fierarii, dulgherii şi buldozeriştii, ci şi "lopătarii" necalificaţi. Din cei circa 140 de angajaţi ai grupului de firme Asfamixt, majoritatea sunt aduşi din zona Săcuieni. Recrutorii au plecat, însă, după muncitori şi la 460 de kilometri distanţă! "Avem 15 muncitori aduşi din Neamţ. Firma le asigură cazare şi le pune la dispoziţie microbuz cu combustibilul asigurat când vor să meargă acasă", spune directorul Daniel Forţiu.

În ciuda "importului" de muncitori, acesta se aşteaptă la o adâncire a deficitului. "În condiţiile în care în Ungaria, care la rândul ei se confruntă cu criză de angajaţi, un muncitor poate câştiga 35 de lei pe oră, dublu faţă de aici, e de aşteptat ca locuitorii judeţelor de pe graniţă să îşi caute de lucru acolo", spune Forţiu.

Primăria neagă criza

Dacian Palladi, city manager OradeaCu toate acestea, reprezentanţii Primăriei orădene contestă existenţa unei crize a forţei de muncă. "Din analizele noastre, necesarul de forţă de muncă nu este mare. Firmele îşi optimizează procesele, apar tehnologii noi care evită implicarea umană şi puţine ştiu ce vor face peste un an, ca să intenţioneze angajări masive", spune city managerul Dacian Palladi (foto). Acesta apreciază că firmele îşi rezolvă problemele de personal furându-şi reciproc oamenii: "Companiile încep să pluseze la salarii ca să atragă competenţele".

Palladi afirmă că trendul descendent al investiţiilor este un fenomen naţional fără legătură cu criza de personal. "Am discutat cu trei mari investitori, fără să reuşim să-i atragem, pentru că România nu are o strategie legată de ajutorul de stat. Anul trecut, statul român nu a acordat facilităţi marilor investitori, şi la fel se întâmplă şi în 2018, aşa că au plecat în Ungaria, Cehia sau Macedonia, unde primesc ajutor de stat. Dacă veneau în Oradea, mai trebuia să deschidem un parc industrial", zice city managerul.

Prea mulţi "intelectuali"

Ilie Bolojan, primar OradeaPrimarul Ilie Bolojan (foto) spune că toate măsurile pe care le poate lua municipalitatea pentru a creşte numărul potenţialilor salariaţi ai firmelor sunt indirecte. "Pentru ca oamenii să vină în Oradea avem nevoie de preţuri rezonabile la chirii şi locuinţe. Am stimulat acest domeniu, astăzi sunt în construcţie 1.500 de apartamente, iar preţul pe metrul pătrat este cu câteva sute de euro mai mic decât în Cluj sau Timişoara, ceea ce face oraşul atractiv", spune edilul.

În paralel, municipalitatea vrea să îmbunătăţească legăturile rutiere ale oraşului cu localităţile din judeţ, ca să uşureze naveta forţei de muncă, dar şi să conecteze Oradea la reţelele de autostrăzi, pentru a facilita transportul mărfurilor şi migraţia capitalului. "Nu se pune problema că nu avem forţă de muncă, ci că avem prea mulţi jurişti, economişti, psihologi, jurnalişti şi absolvenţi de ştiinţe politice, şi prea puţine specializări inginereşti", spune Bolojan.

Ca să amelioreze această disproporţie, municipalitatea va încheia parteneriate cu Universitatea, va înfiinţa un centru de perfecţionare continuă, unde firmele să îşi poată instrui angajaţii, şi va încuraja învăţământul profesional oferind elevilor veniţi din alte localităţi masă şi cazare gratuită. Până atunci, însă, rămâne de văzut de unde îşi vor atrage firmele locale angajaţii...


ŞOMAJ "ZERO"
0,46%
este rata şomajului înregistrată la nivelul municipiului Oradea


MAI BINE ŞOMER!
Românii nu se mută

Conştient de reducerea disponibilului de forţă de muncă, pe fondul îmbătrânirii populaţiei şi al migraţiei în ţările dezvoltate, statul român încurajează mobilitatea forţei de muncă din regiunile cu economii precare spre cele în curs de dezvoltare.

"Plătim chiria pe 3 ani, în limita a 900 lei pe lună, pentru oricine a fost înregistrat ca şomer şi se mută 50 de kilometri pentru un loc de muncă, fie că vin în Oradea din Balc, Beiuş ori Marghita, fie că vin din Vaslui", spune directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba.

Deşi avantajos, programul a atras în Oradea doar 20 de angajaţi şi a relocat cam tot atâţia în alte localităţi. "Suntem un popor legat de glie, nu ne mutăm nici măcar dacă ne plăteşte statul chiria", constată Bekesi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@bihoror...
Studentii sunt. Vor fi ceilalti inregistrati ca si someri. Da, factura ai umflat-o pana a crapat.
Postat 28 Martie 2018, 16:59 de Control_Room
@ control
Atâta timp cât cetățeanul moldovean nu a fost înregistrat că șomer in Romania, nu are cum sa beneficieze de plata chiriei de la stat. Cât despre facturi daca consideri ca-s umflate, cred că ești cam rupt de realitate
Postat 28 Martie 2018, 14:26 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Avand cazare gratuita 3 ani, poti sa vii tu, cu factura ta, si sa o umfli cat vrei. Pt ei e mai bine decat in Moldova unde nu prea au joburi. Ei sunt aici si vin tot mai multi. E foarte bine. E benefic pt oras. Oradea are nevoie de ei. Somajul in oras este de 0.46 %.
Postat 28 Martie 2018, 06:27 de Control_Room
prea multi intelectuali????!!!!
Am ajuns sa vad că un oras cu multi intelectuali ,dă colaps.Ce haios.Care intelectuali;cei pe care i-a creeat super universitatea "sorbonica"de Bihor, cea care a generat monstrii, care stau la cafenele si asteapta sa-i rezolve tata un job la stat? Toate se intorc acum impotriva Oradiei;cine v-a pus sa considerati Oradea un oras universitar, cind orice valoare pleaca să studieze la Cluj sau Tm si nu se mai intoarce? Oradea are cele mai mari parcururi INDUSTRIALE ,deci are nevoie de oameni cu pregatire medie.Inginerii nu se fac peste noapte;ei trebuie sa fie pregatiti in centre universitare de traditie.Am fugit ca nebunii după Cluj,sa-i depăsim.Am reurit si ne-am prăbusit.Parcul ind. 3 ,ar trebui sa cuprindă cit mai multe săli de festivităti ca si cea din parcul 2,eventual mult mai mari.Avem nevoie de spatiu pt. prezentarea de succesuri"
Postat 28 Martie 2018, 01:04 de Gigi-contra
@ control room
Oare cat ar trebui să câștige tinerii moldoveni că să-și permită traiul în Oradea și să se simtă împliniți în același timp?: Întreținere+utilități(curent, telefon, internet) aprox. 600 - 700 Ron/luna (mai mult iarna, mai puțin vara), "coșul zilnic" minim 1000 Ron/2 persoane, chirie sau rata la un apartament modest minim 150 euro, ieșit la aquapark + consumatie minim 200 Ron doua persoane o data pe luna, ieșit la bere/suc in oraș încă 300 Ron/ luna, haine/încălțăminte încă vreo 200, doua abonamente otl 150 Ron, daca vine și un copil mai pot adăuga intre 500-1000 Ron/ luna.. Deci? Sa nu uitam că 70- 80 % din angajații orădeni sunt plătiți cu minimul pe economie, indiferent că lucrează în parcul industrial sau ca-s vânzători la mall..
Postat 27 Martie 2018, 21:57 de User anonimizat
@VIA TROMBOANE
Eu ti-am demonstrat din prima ca umblii cu "povesti vanatoresti". Daca e mai bine "la Ungaria", de ce nu te duci acolo ? De ce sa mergi pana in Spania, la cules de capsuni ? Din intamplare, saptamana trecuta am vorbit cu doua familii din Republica Moldova. In cazul uneia dintre familii, atat ea cat si el in trecut au fost studenti la Oradea. Cunosteau orasul. Ceilalti doi au vazut recentul reportaj TV, despre oras. Toti patru cautau joburi. De ce au ales Oradea si nu alte orase din tara sau in Spania, la capsuni ? 1. Se gasesc joburi. 2. Locuinte mai accesibile. Aceasta este reteta dupa care s-au dezvoltat toate marile orase. ATRAGEREA POPULATIEI. Daca stii si MARKETING, PROMOVARE esti pe drumul spre succes. Cei din R. Moldova au spus ca in urma difuzarii reportajului TV , mai multe cunostiinte vor acelasi lucru, sa se mute in Oradea. O buna promovarea in media si in cinci ani, populatia orasului va creste semnificativ. Mai multi oameni inseamna un buget local mai mare.
Postat 27 Martie 2018, 16:11 de Control_Room
Only business
Pe vremea lu' Horea,Closca&Crisan erai cetatean austriac,erai legat de glie,4 zile din 7 lucrai obligatoriu pentru stapin, tot el iti dadea aprobare cu cine sa te casatoresti.Comunismul a facut o gargara cu notiuni ca : independenta, suveranitate.Nu le-am inteles atunci,le-am luat in deridere, acum avem ocazia sa le pricepem sensul.
Postat 27 Martie 2018, 10:17 de excalibur
@Control_Room, tu glumesti, sau esti 'intreprinzator'?
Din punct de vedere al numerelor, este asa cum spui, DAR, vecinii nostrii raman in mana cu aproximativ 400-450 de euro pentru un salariu minim, pe cand noi primim vreo 240 de euro...deci, cum stam? Plus faptul ca foarte putine firme angajeaza dincolo pe salariul minim deoarece la angajare EXISTA o negociere pe bune, a salariului. Aici aproape TOATE firmele angajeaza pe salariul minim, iar in locul negocierii iti baga vrajeala ca salariul iti va creste treptat. Orele suplimentare la vecini sunt in general platite pe cand aici, in general, NU sunt platite. Sa nu mai vorbim de faptul ca aici trag de tine ca de un sclav si esti obligat treptat, treptat, sa prestezi munca a 4-5 persoane, pe acelasi salariu. In fine, ideea era ca pana nu cresc astia salariile masiv si nu vor respecta intr-un mod real angajatul, nu vor atrage nici pe dr@cu si vor avea aceleasi probleme. Iar pe 220 de euro pe luna, prietene, lucrati voi! Angajati-va voi unul pe celalalt si ati rezolvat partial problema personalului necalificat. Noi, preferam sa mergem la cules de capsuni pentru 2400 de euro pe luna. Iar un bilet de avion pana in vest, la reducere, costa aproximativ 50 de euro... Ce ti-e si cu libertatea asta, va incurca rau ca nu mai suntem un fel de Coreea de Nord, nu-i asa? Oricum, nu am inteles partea cu 'las-o jos ca macane' sau cu 'povestile vanatoresti'... Crezi cumva ca ceea ce am scris nu este real? 'Deschide geamul', trage o gura din aerul de afara si vei vedea ca am, din pacate, dreptate!
Postat 27 Martie 2018, 08:50 de User anonimizat
@ Via Las-o jos ca macane... Care dublu ?!?!?
(...) plusul ungurilor trece pe minus...
Postat 26 Martie 2018, 23:01 de Control_Room
@VIA Las-o jos ca macane... Care dublu ?!?!?
2018 - Salariul minim Ro: 408 Euro, Hu 502. Salariul mediu Ro: 895 Euro, Hu: 970 Euro. Cand vine vorba si de preturi, plus ungurilor trece pe minus. Vorbim de zonele unde este de lucru si se fac bani. In zonele defavorizate, au ramas si la ungurii doar pensionarii sa stinga lumina. Asa ca, mai usor cu "povestile vanatoresti". Nu tine.
Postat 26 Martie 2018, 22:58 de Control_Room
Pe bune?!
Ma baieti, cand citesc articolul de mai sus imi amintesc de schitele lui Caragiale. Daca o fi, daca o pati, sa vedem, recrutam si ii calificam dar scarbele pleaca pentru ca-i greu... Unde pleaca prietene? Acasa cumva? Sau pleaca unde este la fel de greu dar e platit de 10 ori? Ungaria are salariile aproximativ duble fata de noi si se confrunta cu aceeasi problema dar la o scara mai mica. De ce nu faceti un test toti astia, intreprinzatorii, constructorii, etc? De maine, triplati salariile! Sa vedem daca mai aveti criza de personal cand cel mai mic salariu porneste de la 3000 de ron, PE CARD. Mai umblati si la asigurarile medicale private, mai platiti un procent din chirii, vacante, etc. Solutii decente exista si se pot aplica. 'Solutiile' pe care le-am citit mai sus, cele cu angajatul de necalificati de prin nu stiu ce sate sau din Moldova pe care-i prostiti o perioada cu zaharelul, sunt asa, niste glume proaste, solutii de hopa mitica, solutii demne buticari nu de intreprinzatori adevarati.
Postat 26 Martie 2018, 21:29 de User anonimizat
titlul corect era "patroni saraci",
sau "patroni rupti in cur care nu isi permit sa dea salarii muncitorilor".
Postat 26 Martie 2018, 20:58 de testtest
In primul rand,
Stau in oradea, stiu ce e aici ... caut loc de munca de aproape 2 ani... la fiecare firma am lucrat o luna maxim doua ca dupa aia am fost dat afara si nu din greseala mea... ci pentru ca nu am vrut sa fac lucruri in locul 3-4 persoane pentru salar minim ... o sa fim dati afara din casa pentru ca primaria oradea e cam nesimtit ar trebui si banii aia dar daca se comporta asa cu mine firmele nu e vine lor in principiu... ci vina statului pentru ca au lasat toate firmele in tara fara sa oblige sa angajeaza muncitori pe lunga durata ... pentru ca tot traim in tara asta dar tara asta tot vrea sa plecam de aici cu prostii din astea .... in al doilea rand ... eu acuma am inceput altceva pentru ca mam saturat sa joaca cu mine firmele ,mam saturat sa fac lucru in loc de 3-4 persoane pentru ca nu angajeaza oameni mai multi
Postat 26 Martie 2018, 20:41 de Scott_Wallace
HR din Oradea = lipsa de valoare si competenta la modul general!
l-am cunoscut sapt trecuta pe dl Bekesi si mi-a lasat impresia unui om educat si competent, ceea ce este mare lucru la o institutie a statului! personal sunt in dezacord cu salariile oferite de multinationalele din parcul industrial când e vorba de persoane calificate cu o anumita experienta (min 5 ani in domeniu) si performanta. de obicei se porneste de la pateticul 2000 ron la angajare, ceea ce este indecent. la fel salariile de 1100 lei pt cei fara studii superioare.de ce? pentru ca pentru a putea trai in orasul acesta si mai ales pentru a putea intretine o familie, acesti bani sunt dati in scarba. marea problema este GRAVA LIPSA DE VALOARE a personalului din dept.de resurse umane din Oradea. Politica de competente si beneficii/recompense este saraca, sa nu zic inexistenta. Nu ai cu cine negocia un salariu. Sunt rigide (de obicei fiind vorba de femei in astfel de pozitii) si le lipsesc notiuni de baza din hr = cum sa te comporti la un interviu fata in fata ori telefonic cu un posibil candidat (daaa, cititi bine), cum sa aplaneze un conflict la locul de munca, cum sa motiveze echipa, cum sa anunte persoanele care nu au fost selectate la final dar au fost anuntate ca vor primi un raspuns indiferent de rezultat. De pilda, la Celestica este o organizare extraordinar de proasta si lipsa de personal inclusiv la dept de HR. Deci daca managerii nu-si calculeaza bine nevoia de personal din ograda proprie, cum ar putea negocia unele pachete salariale sau sa consilieze inclusiv managerii din alte depart, caci asta tine tot de resurse umane. ****** un punct rusinos si in agenda celor de la AJOFM, institutie care ar trebui sa consilieze birourile de HR de la multi-nationale si sa le deschida ochii.
Postat 26 Martie 2018, 20:37 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON