URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2020, 13:41

Opriți dictatura urâtului!

Opriți dictatura urâtului! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Urlă mulţi oameni pe internet că nu le place centrul istoric al oraşului Oradea şi cam au motive de supărare. S-au făcut lucrări nepotrivite cu vecinătatea, cu ansamblul zonei, s-au ridicat câteva construcţii în stilul NIP (Nuca In Perete), s-a mai dat cu culori neinspirate... Să nu mai vorbim de sistemul de iluminat din Piaţa Unirii, unde poţi face trafic de arme după lăsarea întunericului, fiindcă nu te vede nimeni. Iar clădirile din jur, frumos renovate, stau scufundate într-o nemeritată obscuritate până răsare soarele. Păcat!

Contestatarii, cei mai mulţi profesionişti cu studii şi experienţă în domeniu, au dreptate în multe privinţe. Din păcate, însă, protestul lor vine incredibil de târziu. Atunci când proiectele Primăriei s-au aflat în dezbatere publică, s-a cam stat acasă, la "Românii au talent". Lătrăm prea târziu, caravana a trecut de mult timp, iar acum e departe. La fel procedăm şi cu alegerile - în ziua votării mergem la grătare, iar apoi ne plângem 4 ani că nu ne convin stăpânii.

Nu cred că Primăria va demonta vreodată lugubra staţie de tramvai din Piaţa Unirii, oricâte proteste ar primi. Trecutul nu se poate schimba. Tocmai de aceea ar fi bine să învăţăm din el şi să folosim înţelepciunea pentru viitor. Mai exact, la următoarele proiecte ale Primăriei, atunci când vor fi intra în dezbatere publică, să iasă din amorţeală toţi cei care au păreri bine fundamentate şi să devină vocali, în loc să-şi întoarcă capetele dezgustaţi de cei care betonează şi taie arbori.

Însă nu e suficient să conteşti un proiect dacă nu propui ceva mai bun în loc. E adevărat, un concurs de proiecte nu e un soi de Daciada deschisă tuturor, el seamănă mai degrabă cu un joc de poker între nişte oameni care se cunosc, ţinut într-un loc discret, ferit de priviri, la adăpostul întunericului. Cum ar fi Piaţa Unirii, noaptea, spre exemplu. Dar, chiar şi aşa, între alegerea proiectului câştigător şi demararea lucrărilor trece suficient de mult timp pentru ca opinia publică să mai poată schimba ceva.

Arhitectura nu e ca moda vestimentară, unde orice aberaţie poate fi justificată cu "gusturile nu se discută". Hainele nu pot mutila pe termen lung un oraş. Dar construcţiile din fier, beton şi sticlă sunt făcute să dureze mult mai mult decât creatorii lor, ele dau identitate unui loc şi îi creează imaginea pe zeci sau sute de ani. Iar arhitectura mai are şi nişte reguli, unele foarte stricte, la care s-a ajuns într-o întreagă istorie. Viaţa e prea scurtă ca să repetăm greşelile pe care le-au făcut şi alţii.

Urâtul nu este un stil, ci doar o anomalie a frumosului. Educaţia gusturilor nu se mai practică în sistemul de învăţământ, nici în familie şi nici în media. Aşa că artiştii vizuali, esteticienii, arhitecţii, peisagiştii, istoricii de artă, oamenii de frumos, în general, ar face bine să lase orgoliile la o parte, să se organizeze şi să atace problema de la temelie. Altfel vom trăi într-o lume tot mai urâtă. Şi doar ei o pot face mai frumoasă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON