În numai opt zile, la nivelul judeţului Bihor s-a reuşit constituirea a 99 din cele 101 consilii locale şi a Consiliului Judeţean în componenţele rezultate în urma alegerilor din 27 septembrie, chiar dacă termenul maximum prevăzut de lege este de 60 de zile.
În majoritatea cazurilor, procedura a fost "electronică", printr-un sistem de videoconferinţe singular în ţară, iniţiat de prefectul Dumitru Ţiplea, care şi-a propus digitalizarea administraţiei publice locale încă de anul trecut, de când a preluat funcţia.
Prin videoconferinţe
Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Prefectura Bihor, constituirea consililor locale şi a CJ Bihor, începută pe 19 octombrie, a fost încheiată miercuri, 28 octombrie, iar sistemul de videoconferinţă folosit este "o premieră în administraţia din România".
"Soluţia digitală a fost aleasă pentru operativitate, având în vedere numărul mare al consiliilor locale de la nivelul judeţului Bihor, pentru care termenul legal de constituire este de 60 de zile de la data alegerilor", se arată în comunicatul Prefecturii.
Prefectul Dumitru Ţiplea a deschis fiecare ceremonie prin sistemul de videoconferinţă, în teren fiind prezenţi fizic reprezentanţii acestuia, exclusiv pentru înmânarea ordinelor de constatare a constituirii consiliilor. În medie au fost desfăşurate, zilnic, 13 şedinţe de constituire a noilor consilii locale.
Din cele 101 consilii locale din Bihor, pentru două, cele din comunele Răbăgani şi Drăgăneşti, s-a amânat procedura de constituire, deoarece instanţele judecătoreşti încă nu au emis hotărârile pentru validarea aleşilor locali din listele cu supleanţi.
Jurământ prin Whatsapp
"O altă premieră naţională a fost utilizarea platformei Whatsapp în sistem video pentru depunerea jurământului de către aleşii locali aflaţi în carantină la domiciliu ca urmare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-COV-2", mai precizează comunicatul Prefecturii Bihor. Jurământul a fost depus online de către primarul ales din Hidişelu de Sus, precum şi de către trei consilieri locali, din oraşul Vaşcău şi comunele Sânmartin şi Sălard.
Iniţiativa de a implementa un sistem de videoconferinţă la nivelul oraşelor şi comunelor din judeţul Bihor aparţine prefectului Dumitru Ţiplea, făcând parte din agenda de digitalizare a administraţiei publice pe care acesta şi-a propus-o la începutul mandatului, în decembrie 2019.
La acea vreme, Ţiplea anunţa că Prefectura Bihor a început primele demersuri spre digitalizare "pentru a interconecta toate primăriile pe o platformă asigurată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, ceea ce înseamnă că primarii nu vor mai trebui să vină pentru orice la Oradea. Într-o lună sau două, cel mult, sistemul va fi funcţional. Pe aceeaşi platformă vrem să ne fie comunicate şi actele administrative care trebuie trimise Prefecturii pentru viza de legalitate".
Ulterior, la începutul acestui an, "procedura a fost validată printr-o hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, iar transmisiile live au fost realizate cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale", mai precizează comunicatul Prefecturii Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.