URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2020, 09:23

Operativitate: Prefectura Bihor a coordonat în 8 zile constituirea a 99 de consilii locale şi a celui Judeţean, majoritatea online, printr-un sistem unic în România (FOTO)

Operativitate: Prefectura Bihor a coordonat în 8 zile constituirea a 99 de consilii locale şi a celui Judeţean, majoritatea online, printr-un sistem unic în România (FOTO) sursa foto: Prefectura Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În numai opt zile, la nivelul judeţului Bihor s-a reuşit constituirea a 99 din cele 101 consilii locale şi a Consiliului Judeţean în componenţele rezultate în urma alegerilor din 27 septembrie, chiar dacă termenul maximum prevăzut de lege este de 60 de zile.

În majoritatea cazurilor, procedura a fost "electronică", printr-un sistem de videoconferinţe singular în ţară, iniţiat de prefectul Dumitru Ţiplea, care şi-a propus digitalizarea administraţiei publice locale încă de anul trecut, de când a preluat funcţia.

Prin videoconferinţe

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Prefectura Bihor, constituirea consililor locale şi a CJ Bihor, începută pe 19 octombrie, a fost încheiată miercuri, 28 octombrie, iar sistemul de videoconferinţă folosit este "o premieră în administraţia din România".

"Soluţia digitală a fost aleasă pentru operativitate, având în vedere numărul mare al consiliilor locale de la nivelul judeţului Bihor, pentru care termenul legal de constituire este de 60 de zile de la data alegerilor", se arată în comunicatul Prefecturii.

Prefectul Dumitru Ţiplea a deschis fiecare ceremonie prin sistemul de videoconferinţă, în teren fiind prezenţi fizic reprezentanţii acestuia, exclusiv pentru înmânarea ordinelor de constatare a constituirii consiliilor. În medie au fost desfăşurate, zilnic, 13 şedinţe de constituire a noilor consilii locale.

Din cele 101 consilii locale din Bihor, pentru două, cele din comunele Răbăgani şi Drăgăneşti, s-a amânat procedura de constituire, deoarece instanţele judecătoreşti încă nu au emis hotărârile pentru validarea aleşilor locali din listele cu supleanţi.

Jurământ prin Whatsapp

"O altă premieră naţională a fost utilizarea platformei Whatsapp în sistem video pentru depunerea jurământului de către aleşii locali aflaţi în carantină la domiciliu ca urmare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-COV-2", mai precizează comunicatul Prefecturii Bihor. Jurământul a fost depus online de către primarul ales din Hidişelu de Sus, precum şi de către trei consilieri locali, din oraşul Vaşcău şi comunele Sânmartin şi Sălard. 

Iniţiativa de a implementa un sistem de videoconferinţă la nivelul oraşelor şi comunelor din judeţul Bihor aparţine prefectului Dumitru Ţiplea, făcând parte din agenda de digitalizare a administraţiei publice pe care acesta şi-a propus-o la începutul mandatului, în decembrie 2019.

La acea vreme, Ţiplea anunţa că Prefectura Bihor a început primele demersuri spre digitalizare "pentru a interconecta toate primăriile pe o platformă asigurată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, ceea ce înseamnă că primarii nu vor mai trebui să vină pentru orice la Oradea. Într-o lună sau două, cel mult, sistemul va fi funcţional. Pe aceeaşi platformă vrem să ne fie comunicate şi actele administrative care trebuie trimise Prefecturii pentru viza de legalitate". 

Ulterior, la începutul acestui an, "procedura a fost validată printr-o hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, iar transmisiile live au fost realizate cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale", mai precizează comunicatul Prefecturii Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Sanda XXX ...
... tu ești prost/proastă din naștere, sau nu-ți dă voie "legea" să gândești ?!? Bolojan habar nu are să tasteze la laptopul din dotare trei rânduri măcar !?! Digitalizare făcută de un agramat ca el, incapabil să țină o șurubelniță în mână ?!? Aiurezi zilnic, mai fă o pauză ... că fixul din capul tău, cu Vasluiul, e deja de râsul tuturor.
Postat 29 Octombrie 2020, 14:59 de CrisDumi
CrisDumi
Ți-o facut Bolojan digitalizare, nu-ți place dispari la Vaslui
Postat 29 Octombrie 2020, 09:58 de Sandu2100
Videoconferințele au fost inventate de Prefecura Bihor ?!? Zău ?!?
În România a fost unul, tâlhar mare la vremea lui ... Năstase, cu juma' din numătul de case ale lui Johannis !?! Atunci era pe WindowsXP ... acum s-a transferat un cablu în WiFiServer și hop, s-a rezolvat pe Whatsapp !?! Mare scofală să treci, în 2020, de pe LAN pe Wirelless ... la Bihoreanul nu aveți nici "zoom" măcar ?!? Apelați la Inspectoratul Școlar, că Anisie îi ține în priză online tot timpul ... cu mult înaintea Prefecturii.
Postat 29 Octombrie 2020, 09:54 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON