URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Olimpica perfectă: O orădeancă a reuşit performanţa rară de a obţine un 10 perfect la Olimpiada Naţională de Istorie

Olimpica perfectă: O orădeancă a reuşit performanţa rară de a obţine un 10 perfect la Olimpiada Naţională de Istorie PE URMELE MAMEI. Deşi pasionată de istorie, Ioana se gândeşte să urmeze exemplul mamei, Maria Cotrău, prim-procuror adjunct la Parchetul Bihor, iar după terminarea liceului să urmeze Facultatea de Drept. "Nu neapărat pentru a-i călca pe urme, ci pentru că e un domeniu care chiar mă atrage", zice adolescenta
Olimpica perfectă: O orădeancă a reuşit performanţa rară de a obţine un 10 perfect la Olimpiada Naţională de Istorie PE URMELE MAMEI. Deşi pasionată de istorie, Ioana se gândeşte să urmeze exemplul mamei, Maria Cotrău, prim-procuror adjunct la Parchetul Bihor, iar după terminarea liceului să urmeze Facultatea de Drept. "Nu neapărat pentru a-i călca pe urme, ci pentru că e un domeniu care chiar mă atrage", zice adolescenta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce destui colegi de generaţie fug de carte ca atleţii, alţii obţin performanţe fără să aibă sentimentul că-şi sacrifică tinereţea.

Luna trecută, Ioana Cotrău, o orădeancă de 17 ani, a primit nota maximă la Olimpiada Naţională de Istorie, o performanţă care se obţine greu şi, ca atare, rar. Autoarea lucrării perfecte consideră, modestă, că este mai mult curioasă decât studioasă, şi are ambiţia să afle cât mai multe din trecutul recent al românilor.

Anul excelenţilor

Olimpiadele naţionale din acest an, desfăşurate în aprilie în mai multe oraşe din ţară, au adus concurenţilor bihoreni rezultate notabile, peste 100 de elevi din judeţ obţinând premii şi menţiuni. Dintre ei, 13 au fost cei mai buni în domeniul lor, fiind recompensaţi cu premiul I, la religie, muzică, germană, arte plastice şi istorie.

În ce priveşte această din urmă disciplină, Oradea se poate mândri cu un rezultat chiar remarcabil: pe 21 aprilie, la Brăila, Ioana Cotrău, de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, a primit locul I la Olimpiada Naţională de Istorie după ce a scris o lucrare notată, nu de una, ci de două comisii de evaluatori, cu nota maximă - 10.

Adolescenta este elevă în clasa a XI-a, la profilul Filologie-Bilingv, iar pasiunea pentru istorie o are încă din gimnaziu. "Îmi place să cunosc trecutul şi, astfel, să înţeleg ce se întâmplă în prezent", spune Ioana.

Să ne cunoaştem istoria

Singura fiică a prim-procurorului adjunct al Parchetului Bihor, Maria Cotrău, adolescenta este atrasă, în acelaşi timp, şi de Literatura Română şi de Logică, în ultimii ani testându-şi cunoştinţele la aceste materii în cadrul olimpiadelor judeţene. Istoria, însă, i-a fost mai pe plac. "Din clasa a X-a profesoara mea este doamna Livia Muntean (foto), şi este o plăcere s-o avem la clasă. Cu dânsa m-am pregătit şi pentru concurs", zice Ioana.

La rându-i, dascălul o laudă cum ea însăşi nu vrea. "Nu ştiu ce v-a spus Ioana, pentru că e foarte modestă, dar este o elevă deosebită, de nota 10, la multe materii, nu doar la Istorie", zice profesoara, deloc surprinsă de rezultatul Mariei.

La Olimpiada Naţională, orădencei i s-a cerut să trateze mai multe subiecte, cel principal fiind legat de România şi Europa în secolul XX, cu referiri inclusiv la schimbările de regimuri politice. Subiectul i-a venit ca o mănuşă. "Mi-a plăcut să învăţ despre România în perioada comunistă. Auzisem de la bunici şi părinţi diverse lucruri, dar am vrut să le cunosc în detaliu, căci ne influenţează şi astăzi", spune tânăra.

Performanţă rară

Deşi conştientă că nu e "trendy", Ioana spune că pur şi simplu îi place să înveţe, dar asta nu înseamnă că ar fi o tocilară care nu are timp şi pentru ieşiri cu prietenii. "Reuşesc să reţin mult din materii încă de la ore, dar învăţ şi acasă. Nu-mi place să nu fiu pregătită şi să am emoţii din cauza asta", explică adolescenta.

De altfel, chiar şi la Olimpiada Naţională s-a dus relaxată după ce la ediţia anterioară, din 2015, obţinuse nota 8,70. "Mi-am luat o săptămână liberă înainte, ca să mă pregătesc şi să citesc materiale suplimentare, dar am mers relaxată. Tocmai de aceea, nu mi-a venit să cred când am văzut că am luat 10!".

Nota dovedeşte, însă, fără dubii că în cele trei ore de examen s-a concentrat pentru a redacta o lucrare fără greşeală. "La Istorie, din cunoştinţele mele, nu am mai avut o notă de 10 în Bihor la Olimpiadele Naţionale din 2003 încoace", spune profesoara Livia Muntean.

Cu ochii pe Cluj

În urma rezultatului, Ioana a primit un premiu în bani, cărţi, dar şi o diplomă de excelenţă din partea Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, plus invitaţia ca după terminarea liceului să se înscrie fără examen la cursurile acesteia.

Totuşi, orădeanca înclină, deocamdată, într-o altă direcţie. I-ar plăcea să studieze, la fel cum a făcut-o şi mama ei, Dreptul. "E un domeniu captivant. Încă nu m-am hotărât, dar mai am un an să decid". Dacă va opta pentru Drept, ar alege totuşi să studieze fie la Cluj, fie la Bucureşti. "Nu că la Oradea n-ar fi bună facultatea, dar aş vrea să am experienţa vieţii de student, departe de casă", spune Ioana. Până atunci, îşi mai dă timp să se bucure că orele de studiu i-au fost recunoscute la nivel naţional, şi nu oricum, ci cu nota maximă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Felicitari, Ioana !
...iar..pentru subtilitatea tuturor declaratiilor facute reporterei, ai un 10 de la mine .P.S. Sper sa nu emigrezi !
Postat 08 Mai 2016, 11:31 de User anonimizat
CORECTURA
....daca mami....
Postat 08 Mai 2016, 10:36 de TDS
DE CE MAMI IN ARTICOL ?
@moise : nu politizez nimic ! Meritele tinerei sunt de necontestat ! Daca in articol nu se vorbea despre " mami " , nu scriam nimic Asa , daca " mMi " a fost mentionata , am reactionat !
Postat 08 Mai 2016, 10:33 de TDS
Bravo, felicitari!
Frumoasa performanta, felicitari tinerei si profesoarei ei! Dar trebuie ca cei doi comunisti postaci de mai jos sa murdareasca si sa politizeze si aceste articole?
Postat 08 Mai 2016, 10:28 de moise
CONFECTII
Dar cine e tatal ? De regula fetele seamana cu tatii ! Mama , ce sa zic ? Fosta consilier juridic la o firma de confectii locala n-a prea excelat in acea perioada ! Cum a ajuns la Parchet nu stiu ?! Probabil vreun concurs gen city managerul promovat la PMO. Cert este ca si politicienii se imbraca iar la firma respectiva s-au imbracat multi ( stiu sigur despre o doamna euro prlamenta ). Ca l-am vazut si pe Ilie Gavril cu o jacheta matlasata care se fabrica si acolo cred ca este o pura coincidenta !
Postat 08 Mai 2016, 10:13 de TDS
Felicitări !!! Câte feluri de 10 există ???
Că după Smaranda, de la 10 perfect la 10 fără un sfert poate fi totuna ... !!!
Postat 07 Mai 2016, 19:19 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON