URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iunie 2021, 12:00

Offroad ilegal, într-o arie protejată din Bihor. Amendă usturătoare pentru organizatorii concursului „Cupa Bihorului 4x4” (FOTO)

Offroad ilegal, într-o arie protejată din Bihor. Amendă usturătoare pentru organizatorii concursului „Cupa Bihorului 4x4” (FOTO) (sursa foto: Garda de Mediu Bihor)
Offroad ilegal, într-o arie protejată din Bihor. Amendă usturătoare pentru organizatorii concursului „Cupa Bihorului 4x4” (FOTO) (sursa foto: Garda de Mediu Bihor)
Offroad ilegal, într-o arie protejată din Bihor. Amendă usturătoare pentru organizatorii concursului „Cupa Bihorului 4x4” (FOTO) (sursa foto: Garda de Mediu Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizatorii concursului de offroad „Cupa Bihorului 4x4”, care s-a desfăşurat sâmbătă pe trasee montane din judeţ, au fost amendaţi cu 50.000 de lei de comisarii de mediu, după ce o parte dintre concurenţi au pătruns într-o arie protejată pentru care nu aveau aviz.

Competiţia a avut trei trasee, iar unul dintre ele, de 45 km lungime, era în zona Valea Lupului – Valea Calului, din Defileul Crişului Repede – Munţii Pădurea Craiului.

„Pentru această activitate sportivă este obligatorie obţinerea acordului administratorului ariei naturale protejate”, se arată într-un comunicat transmis luni de Garda de Mediu Bihor.

Astfel, organizatorii trebuiau să obţină avizul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Bihor, document pe care nu l-au avut. Drept urmare, Asociaţia Descoperă România 4x4 a fost amendată cu 50.000 de lei.

Surse din rândul organizatorilor au declarat pentru BIHOREANUL că, deşi îşi asumă greşeala şi vor plăti amenda, autorităţile statului nu au dat dovadă de competenţă şi eficienţă. „Am avut avizul de la Parcul Natural Apuseni, de la Romsilva, doar ANANP ăştia nu ne-au dat nimic. Cu două zile înainte, ne-au dat un refuz verbal, dar în scris nimic”, a declarat unul dintre organizatori.

Mai mult, spune acesta, un angajat al ANANP Bihor s-a dus, vineri, însoţit de jandarmi la locul de start al concursului şi a primit informaţii detaliate despre trasee. „I-am arătat care sunt traseele, deşi nici nu ştia citi o hartă. L-am dus, să vadă cu ochii lui, că nu intrăm printre copaci, mergem doar pe drumuri forestiere. Nu ne-a oprit concursul”, a mai spus bărbatul.

Acesta a reclamat şi faptul că ariile protejate din Bihor nu sunt delimitate de panouri, iar şoferii de maşini offroad nici nu ştiu când intră într-o zonă ocrotită, unde accesul lor este interzis.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Codru protejat...
In fotografie se poate vedea o gramada de padure protejata...
Postat 14 Iunie 2021, 19:07 de Musti
4x4 si (macar) 2 ochi
Interdictia este de o ipocrizie crasa. Nu lasam sa treaca un autoturism 4x4 pe un drum forestier, dar lasam TAF-urile sa intre incotro si pe unde poftesc. E deranjant pt. rangeri sa se vada ca sunt pe-o mana cu drujbarii. Asa, pe interzis, nu-i mai vede nimeni...
Postat 14 Iunie 2021, 19:05 de Musti
4x4=? .....metrii cubi sau metrii steri
Nu iau apararea participantilor la concurs sau practicanților de off road, dar vad ca in ariile astea protejate se poate intra foarte lejer si fara nici o problema cu drujba....
Postat 14 Iunie 2021, 18:03 de Seba
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON