URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Martie 2015, 12:35

Oferta pentru Sînmartin: Aleşii orădenilor propun favoruri fiscale pentru locuitorii din comuna vecină

Oferta pentru Sînmartin: Aleşii orădenilor propun favoruri fiscale pentru locuitorii din comuna vecină AVANTAJ SÎNMARTIN! Urbanizarea localităţilor din Sînmartin în urma unificării cu Oradea se va face fără majorarea impozitelor. "Cetăţeanul nu va plăti mai mult. Impozitele pe clădiri vor rămâne la acelaşi nivel timp de 15 ani, perioadă în care în comună se vor face, în schimb, investiţii", promite primarul Ilie Bolojan (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fuziunea Oradea-Sînmartin se va face pentru locuitorii comunei cu păstrarea actualului nivel de impozitare. Pachetul de măsuri fiscale pregătit de primarul Ilie Bolojan pentru a fi adoptat săptămâna aceasta de Consiliul Local Oradea prevede menţinerea impozitelor datorate de localnicii din Sînmartin la acelaşi nivel de acum, până în anul 2031, ba chiar şi reducerea cu 33% a impozitului datorat de firmele din comună, încă de a doua zi după unificare.

"Odată  adoptat, în cazul în care referendumul va trece de proba votului, pachetul de măsuri fiscale va deveni parte integrantă a legii privind fuziunea celor două localităţi", promite primarul Oradiei.

Frica de taxe

Cifrele sondajului comandat de municipalitatea orădeană sunt clare. Cu două luni înaintea referendumului din 10 mai privind unificarea prin absorbţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin, peste 55% din locuitorii comunei sunt împotriva fuziunii. Dintre aceştia, 69% se opun unificării de teamă că urbanizarea va aduce cu ea nu doar drumuri şi servicii publice mai bune, dar şi taxe şi impozite mai mari. "Principala temere a locuitorilor comunei se referă la majorarea impozitelor", confirmă iniţiatorul fuziunii, primarul orădean Ilie Bolojan.

Pentru a linişti temerile localnicilor, strategia de unificare prevede o absorbţie în întregime, dar cu efecte pe bucăţi. Astfel, satul Sînmartin, actualul centru de comună, va deveni cartier al Oradiei, ajungând din localitate de rangul IV, criteriu în funcţie de care se stabilesc impozitele, localitate de rang I, asemenea reşedinţei de judeţ. Băile Felix şi Băile 1 Mai vor deveni şi ele localităţi de prim rang, dar cu menţiunea că îşi vor păstra statutul de staţiuni turistice. În schimb, Ciheiul, Cordăul, Rontăul, Betfia şi Haieul vor rămâne tot sate de rang V, singura deosebire faţă de prezent fiind că vor aparţine oraşului...

15 ani de graţie

Pachetul de măsuri fiscale elaborat de primarul Bolojan prevede păstrarea taxelor şi impozitelor din Sînmartin, Băile Felix şi Băile 1 Mai la nivelul actual, în ciuda avansării în rang a celor trei localităţi.

În aceste trei localităţi, fiscalitatea ar urma să ajungă la nivelul din Oradea abia în 2031, adică peste 15 ani, perioadă în care municipalitatea va fi investit în infrastructura comunei. Din 2031, actualizarea impozitelor se va face treptat, de-a lungul unei perioade de cinci ani, până în 2036.

În schimb, impozitele din cele cinci sate aparţinătoare vor rămîne nemodificate, pentru că acestea îşi vor modifica doar unitatea administrativ-teritorială cărora le vor fi arondate, nu şi rangul.

Garantat prin lege!

Propunerile primarului Ilie Bolojan vor fi dezbătute săptămâna aceasta de Consiliul Local Oradea, urmând ca săptămâna viitoare să fie discutate şi în deliberativul din Sînmartin. Ca o măsură asiguratorie oferită locuitorilor comunei, dacă fuziunea va fi aprobată prin vot, facilităţile vor fi întărite şi prin lege. Aşa, indiferent cine va veni la conducerea oraşului în următoarii 20 de ani, taxele locale practicate în cele şase localităţi vor rămâne neschimbate.

"Măsurile vor fi trecute în strategia municipalităţii privind alipirea comunei Sînmartin la Oradea şi vor deveni parte integrantă a legii privind fuziunea celor două localităţi. O lege nu poate fi modificată nici prin dispoziţie a primarului, nici prin hotărâri de Consiliu Local, aşa că localnicii nu au de ce să se teamă", explică Bolojan.

Sătenii îşi vor putea păstra chiar şi ocupaţiile, indiferent că este vorba de creşterea animalelor, de cultivarea  plantelor sau de circulaţia cu atelaje. "Pentru sătenii din comună singura deosebire va fi că satele vor deveni aparţinătoare oraşului", asigură primarul orădean.

Reducerea Bolojan

Perioada de graţie oferită localităţilor Sînmartin, Băile Felix şi Băile 1 Mai în următorii 15 ani în care pentru aceştia impozitele vor fi "îngheţate" nu înseamnă că fuziunea nu va avea efecte imediate.

07_Eduard_Florea_bihoreanul.jpgDincolo de investiţiile în infrastructură şi servicii pe care le promite municipalitatea orădeană tuturor locuitorilor fostei comune, cei mai avantajaţi vor fi întreprinzătorii. "Imediat după aprobarea fuziunii, prin aplicarea în Sînmartin a taxelor din Oradea, fiscalitatea se va diminua, nu va creşte. Spre exemplu, impozitul pentru clădirile aparţinând persoanelor juridice se va diminua cu 33%, de la 1,5% la 1% din valoarea actualizată a clădirii", spune city-managerul Eduard Florea (medalion).

La fel, taxa pentru eliberarea avizelor de funcţionare practicată în prezent de Primăria Sînmartin, între 50-1.000 lei pe an, în funcţie de domeniul de activitate, se va diminua la o sumă fixă de 30 lei. "Unificarea va aduce firmelor o relaxare fiscală care le va da posibilitatea să se dezvolte", spune Florea.

"În avantajul tuturor…"

07_Lucian_Popus_bihoreanul_1.jpgPrimarul de Sînmartin, Lucian Popuş (foto), crede că Bolojan va reuşi să convingă sătenii despre avantajele fuziunii. "Locuitorii din centrul de comună erau oricum deschişi la ideea unificării. Săptămâna aceasta am rămas plăcut surprins să văd că şi cei din din Betfia şi Cordău îşi schimbă încet părerile", spune Popuş.

Edilul afirmă că întreprinzătorii vor vota primii transferul la Oradea. "Impozitul pentru o pensiune este de vreo 10.000 lei pe an. Din economia de 3.000 lei făcută prin reducerea impozitării, patronul îşi mai poate plăti din angajaţi sau poate face investiţii", explică primarul comunei, convins că unirea va genera dezvoltare. "Unificarea este în avantajul tuturor. Dacă astăzi avem un sezon turistic de circa două luni din care trăim tot anul, odată cu construcţia aquaparcului şi cu dezvoltarea turismului acesta s-ar putea extinde la şase luni", zice Popuş.

Rămâne de văzut dacă acest lucru se va şi întâmpla, pentru că deocamdată viitorul e în mâna orădenilor şi locuitorilor din Sînmartin. Mai exact, în votul lor...


DA!
49.531
de locuitori din Oradea şi Sînmartin vor trebui să voteze în favoarea fuziunii, pentru validarea referendumului


NUMAI AVANTAJE
Strategia pentru Sînmartin

Adoptată în iulie 2014 şi reactualizată săptămâna aceasta de Consiliul Municipal, strategia pentru alipirea Sînmartinului la Oradea prevede, printre multe altele, păstrarea Primăriei actualei comune ca punct de lucru la dispoziţia localnicilor, alocarea unui buget de lucrări cel puţin la fel de mare ca în prezent şi transport gratuit în Oradea şi în Sînmartin pentru toţi pensionarii celor două localităţi.

Consiliul Local Oradea şi-a mai asumat dezvoltarea unui pol de medicină balneară în jurul Spitalului de Recuperare din Felix, construirea unui aquaparc între Băile Felix şi Băile 1 Mai, modernizarea a 10 kilometri de drum în cadrul comunei, construirea unei piste pentru biciclişti care să lege oraşul de cele două staţiuni, reamenajarea pistei de atletism din Felix şi reabilitarea spaţiilor verzi din comună. În plus, Oradea s-a obligat să suporte şi cheltuielile pentru schimbarea actelor de identitate ale sătenilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
@anca
Deci tu ne spui ca cei cu teren pe doja, podgoria și încep fac defapt agricultura între vile? Sunt foarte curios ce cultiva pe teren atât de scump sa li se merite, ca vreau și eu.
Postat 26 Martie 2015, 15:26 de marius_ro
850 MP CURS CONSTRUCTII
Anuzant, povesti nemuritoare. Asa au crezut si oradenii la alegerile din 2012 ulterior in ianuarie 2013 au luat teapa cei cu teren intravilan (vezi zona Podgoria, Oncea, Doja) unde d-l primar nu a vazut prea multa agricultura au fost impozitati ca in centrul orasului. Adica un om ce are un teren mai mare este perceput ca un dezvoltator imobiliar (adica chiabur) ce trebuie impozitat. Facilitatile fiscale promise locuitorilor din Sanmartin edilul local nu le poate oferi nici oradenilor. Asa ca lamuriti-ne va rugam!
Postat 26 Martie 2015, 00:52 de anca-lupascu
@Reka
Ideea e sa existe beneficii pentru ambele parti (pentru Oradea - Rang 1, oportunitati mai multe de investitii samd, pentru Sanmartin - alocare fonduri, drumuri, canalizare samd), fara/sau cu cat mai putine parti negative. Nimeni nu scade impozitul Sanmartinului, doar il tine la acelasi nivel. Din cate am inteles dintr-un articol e ca Oradenii ar fi de-acord, dar culmea, cei care vor avea mai multe beneficii vizibile mai repede (Sanmartinenii), nu.
Postat 25 Martie 2015, 22:52 de marius_ro
@TDS
TDS, Bolojan a aparut pentru ca era secretar de stat (logic sa semneze acel document). Nu vreau sa ii iau apararea, daca are vreo implicare sa raspunda pentru faptele sale, dar simplul fapt ca a semnat o HG nu il face complice la furt. Daca era suspectat, cred ca s-ar fi auzit ceva pana acum (ancheta DNA).
Postat 25 Martie 2015, 22:16 de marius_ro
pt.Reka
S-ar modifica raportul intre etnii in cadrul orasului Oradea, daca s-ar include comuna Bors.Satele din Sanmartin au un mare numar de asistati social, noi trebuie sa avem grija in primul rand de ei, nu-i asa?
Postat 25 Martie 2015, 14:30 de User anonimizat
avantaje si dezavantaje
referendumoradea.ro/moise-guran-despre-referendumul-oradeasinmartin-la-biziday-video
Postat 25 Martie 2015, 11:07 de Cristiannnnn
de ce sa aib atatea privilegii?
Nu inteleg de ce trebuie sa intre Sanmartinul cu atatea favoruri?alegeti alt sat,comuna.fie Santion,Bors sau altele.Sanmartinul oricum e o zona urata,unde nu mai poti sa schimbi mare lucru.
Postat 25 Martie 2015, 11:05 de Reka
ERATA 2008
Este vorba evident de o eroare în primul comentariu! HGR 198/27.02.2008!
Postat 25 Martie 2015, 09:12 de TDS
NU
@marius_ro: WinDos nu aberează de loc! BOLOJAN figurează pe lista denunțaților în Dosarul Microsoft! BOLOJAN a semnat în calitate de secretar general al Guvernului o H.G. în februarie 2010 în favoarea Microsoft!
Postat 25 Martie 2015, 09:05 de TDS
ce avantaj are un oradean?Niciunul.
Niciunul.Primaria nu a fost in stare sa amenajeze statiile OTL din Oradea in mod decent, acum se va ocupa de problemele celor din Rontau, deveniti oradeni cu acte in regula dupa referendum. Nu uitati sa le puneti banci in fata casei,cat mai multe, astia asta vor, sa stea si sa sparga seminte barfind tot ce misca.
Postat 25 Martie 2015, 06:44 de User anonimizat
...
forum-ul asta se umple de oameni care mai de care mai ciudati...
Postat 25 Martie 2015, 01:20 de marius_ro
Traiasca si infloreasca marea unire,in cuget , simtire si INTERESE !
Bravoooo ! Bravooooo !Uraaaaaaa,Uraaaaaaaa !....Traiasca si infloreasca a noastra conducere inteleapta si ai nostrii conducatori. Uraaaaaa,Uraaaaaaa ! Interesul poarta fesul ! Uraaaaa,Uraaaaaaa !Apa geotermala,la fiecare gospodarie ! Uraaaa,Uraaaaaa !Piste de biciclete printre bazinele balneare ! Uraaaaa,Uraaaaa! Primul an,bautura gratis pentru localnici !Uraaaa,Uraaaaa! ...Traiasca si infloreasca marea UNIRE !Spune si tu DA !
Postat 24 Martie 2015, 22:31 de platona
@WinDos
Windows iar aberezi
Postat 24 Martie 2015, 21:13 de marius_ro
culmea
Dupa toate favorurile fiscale si viitoarele investitii, culmea, tot cei din Sanmartin sunt anti alipire la Oradea. Sa nu mai vorbesc de un beneficiu comun (posibilitatea de a strabate acea palma de drum intre Oradea si Felix fara rovigneta). Dar deh, e mandrie mare sa fii Sanmartinean..
Postat 24 Martie 2015, 21:10 de marius_ro
Urmează din 2016, la Oradea, creşterea cu 100% a impozitelor pe proprietăţile "comerciale" ale persoanelor fizice !!!
... printre altele, ca să susţină doar orădenii reactivarea ruralului în marele oraş de la vest de Birtin !!! Şi pentru că nu vrea să cadă cerul pe el, primarul abandonează primăria urbană, ca să poată răspunde la toate întrebările DNA din dosarul Microsoft !!!
Postat 24 Martie 2015, 17:59 de WinDos
Referendum
Eu la oras proprietar de 1 garsoniera sa am acelasi impozit cu un cetatean din Beverly Hills care are casa de 500.000 de euro si 1000mp teren. Vi se pare normal? Amandoi vom locui in Oradea.
Postat 24 Martie 2015, 15:11 de Mekla
AVANTAJUL ORADENILOR ?????
Ce folos au oradenii din afacerea asta ? VREM SI NOI IMPOZITE CA LA SANMARTIN !
Postat 24 Martie 2015, 14:07 de EmzePerix
@neajean
Se explica in articol. Fuziunea va fi rezultatul unei legi. O hotarare de consiliu local este inferioara unei legi, astfel ca ea nu poate avea loc decat in limitele respectivei legi. Daca se va da o hotarare de CL prin care sa fie incalcat ce s-a scris acolo, prefectul ar trebui sa se sesizeze automat si sa atace respectiva hotarare.
Postat 24 Martie 2015, 13:52 de Cristi7
asumare?
Cum isi "asuma" CL Oradea aceste promisiuni? Daca nu se tin de ele ce o sa se intample? Care sunt promisiunile de care s-au tinut autoritatile romane in istoria recenta?
Postat 24 Martie 2015, 13:22 de neajean
interesul poarta fesul
Stai sa inteleg. Atunci eu ca cetatean al orasului voi fi tras in piept. Daca si cei din Sinmartin au aceleasi drepturi si beneficiaza de aceleasi servicii, chiar mai mult daca sunt privati, de ce sa nu plateascaplateasca acelasi ban ? Atunci mai bine ramanem asa.
Postat 24 Martie 2015, 13:11 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON