URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 09 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
13 Aprilie 2019, 10:22

Ofensivă la Cartă: Universitarii orădeni nu vor reguli anti-nepotism şi nici mandate limitate pentru şefi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să se revizuiască, dar nu aşa! Aceasta pare a fi părerea majorităţii universitarilor orădeni, după ce preşedintele Senatului academic, Sorin Curilă, a supus dezbaterii publice o variantă de Cartă semnificativ modificată.

13 din cele 15 facultăţi orădene au transmis observaţii privind modificările propuse, observaţii care vineri au fost postate pe site-ul Senatului Universităţii, fără a fi clar însă dacă sunt remarci doar ale decanilor sau ale tuturor dascălilor. Facultăţile care nu au avut comentarii sunt cea de Litere şi cea de Inginerie Energetică.

Pe lângă lege!

Aşa cum şi BIHOREANUL a arătat, în varianta supusă dezbaterii, Carta Universităţii prevede că nicio persoană care ocupă funcţii remunerate nu va exercita mai mult de două mandate, regulă care până acum se aplica doar rectorului, şi nu vor mai putea fi decani, directori de departamente sau prodecani cei care au rude sau afini până la gradul III în facultatea în care predau.

Aceste două prevederi i-au scandalizat pe universitari, care susţin că exced Legea Educaţiei. "Limitarea mandatelor acolo unde nu prevede LEN contravine legii. Se încalcă drepturile constituţionale, egalitatea de şanse, etc. Prin lege, nu sunt limitate mandatele de senator, decan, prodecan şi director de departament", se arată în documentul transmis de Facultatea de Geografie, Turism şi Sport.

La fel consideră şi Facultatea de Medicină şi Farmacie, care cere ca mandatele să fie reglementate "conform legii". În plus, Facultatea de Drept arată că aceste prevederi nici nu ar putea fi aplicate retroactiv.

"Limitările suplimentare care exced legea sunt potenţiale surse de conflict, inclusiv de ordin juridic, într-o universitate care are nevoie de echilibru şi de consens, şi nu vor contribui la bunul mers la Universităţii", se arată şi în documentul transmis de Facultatea de Istorie.

"Fraţii Curilă, scutiţi?"

Universitarii nu doar resping aceste prevederi, ci întreabă şi de ce limitările de mandate sau restricţiile "anti-nepotism" n-au fost introduse şi pentru colegii din Senatul universitar.

"De ce sunt scutiţi cei din Senat? Ei pot avea orice funcţie fără conflicte de interese? Exemplu: fraţii Curilă", se arată în observaţia transmisă de Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, care, după cum se vede, îl şi atacă direct pe preşedintele Senatului. Fratele acestuia, Mircea Curilă, deţine o funcţie de conducere, fiind director al Centrului de Educaţie Continuă şi Dezvoltarea Resurselor Umane.

De asemenea, facultăţile orădene nu sunt de acord nici cu propunerea ca decanii să fie selectaţi de comisii formate şi din senatori, arătând că Legea Educaţiei prevede explicit că acest concurs public este organizat de rector.

Totodată, unele facultăţi, precum cea de Arte, de Drept, de Medicină şi de Protecţia Mediului, se opun şi prevederii care stabileşte că rectorul ar putea fi revocat de Senat, dacă Universitatea are deficit financiar doi ani consecutivi.

Corupţii să rămână!

În schimb, multe facultăţi propun alte schimbări, care nu apar în Carta transmisă de Curilă. Mai precis, profitând de modificări legislative făcute ulterior anului 2013, când a fost aprobată actuala Cartă, universitarii cer ca din Senat să poată face parte, dacă sunt aleşi, şi cei care au funcţii de conducere, cu excepţia rectorului, singurul pe care Legea Educaţiei îl interzice expres. Această propunere a fost transmisă de facultăţile de Protecţia Mediului, respectiv de cea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, dar şi de Comisia de Etică a Universităţii, respectiv de Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic.

În plus, Facultatea de Protecţia Mediului cere şi ca în Cartă să nu se mai prevadă că Senatul poate controla activitatea rectorului, ca la şedinţele Senatului să poată participa, fără drept de vot, membrii comunităţii academice, dar şi personalităţi locale. Aceeaşi facultate vrea şi eliminarea articolului care prevede că universitarii condamnaţi definitiv pentru corupţie sunt daţi afară din Universitate.

Observaţii la Carta propusă a transmis şi Biroul Juridic al Universităţii, care de asemenea arată că nu pot fi prevăzute limitări pentru mandatele şefilor, cât timp Legea Educaţiei nu prevede astfel de constrângeri, dar şi că este o discriminare interzicerea candidaturii la diverse funcţii executive pentru persoanele care ar atinge vârsta de pensionare în timpul mandatului.

Continuă dezbaterile

Toate aceste observaţii vor fi dezbătute în şedinţa Senatului universitar programată luni, 15 aprilie. Iniţial, preşedintele Sorin Curilă îşi dorea ca la această întâlnire propunerea de Cartă să fie supusă votului senatorilor, dar între timp s-a răzgândit.

"Ţinând cont de numărul mare de observaţii, dar şi de faptul că actuala Cartă prevede că propunerile de modificare se transmit cu cel puţin o lună înainte de a fi supuse la vot, amânăm decizia privind aprobarea Cartei pentru şedinţa din 6 mai", a declarat Curilă BIHOREANULUI.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Cartă cu harţă: Scandal la Universitatea din Oradea, între cinci prorectori şi preşedintele Senatului"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Lichelele
Interesant e cine contesta noile articole din Carta, articole extrem de corecte si necesare, dupa cum au inteles toti oamenii normali la cap. Au contestat noile prevederi doar cei care sunt direct afectati si eliminati din functiile de conducere pe care le ocupa abuziv de atata timp. Decanul facultatii de Medicina care ii are in facultate pe fratele si pe fiul sau, decanul facultatii de Geografie si sport care o are in facultate pe sotia sa, decanul facultatii de Electro care o are in facultate pe sotia sa, decana facultatii de Economice care il are in facultate pe sotul ei, decanul facultatii de Drept care o are in facultate pe fica sa, decanul facultatii de Protectia mediului care ii are in facultate pe fica, fiul, nora si cumnatul sau. Universitatea din Oradea in loc sa se salveze cu masurile exceptionale propuse se compromite definitiv si iremediabil cu lichelele care au pus stapanire pe ea. Fie-i tarana usoara ...
Postat 14 Aprilie 2019, 23:21 de Agatha
Management de ”Sobornica”. Ep.: Professore dottore Farfuridi. De ”Sorbonica”
I. O concluzie amară: ”Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele... esențiale... Din această dilemă nu puteți ieși... Am zis!” - Farfuridi, ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale. 1. Subiect demn și de atenția conducerilor asociațiilor studențești și de tineret din România (ANOSR, CTR ş.a.); 2. Încă o dovadă a modului în care învățământul superior din ”Sorbonicile” patriei, particulare și de stat, este ”centrat” pe ...student! II. "Limitarea mandatelor acolo unde nu prevede LEN contravine legii. Se încalcă drepturile constituționale, egalitatea de șanse, etc. Prin lege, nu sunt limitate mandatele de senator, decan, prodecan și director de departament", se arată în documentul transmis de Facultatea de Geografie, Turism și Sport.” 1. Probabil, orice student de la UO știe că LEN este o lege perfectibilă. Oricum aceasta urmează a fi modificată în curând; 2. Acei ”dascăli”, cu mentalități de ...Elena Ceaușescu, sau Kim Ir-sen, ar cam trebui să se pensioneze și (de) la U.O. Inclusiv unii, colegi de ”Stat de drept(i)”/”paralel” cu torționari ”morali” ca tov. Lazăr, A., care au deținut concomitent două funcții de conducere, pentru mulți ani (ex: procuror general de Parchet de pe lângă Curte de Apel și decan de facultate); 3. Cât despre egalitatea la șanse .... sper că nu doar Bunul Dumnezeu și Adevărul ne pot vindeca de P.C.R.-ismele și incompetența profesională ş.a. din ”Sorbonicile” patriei. Particulare și de stat. III. O întrebare pentru studenții U.O. respectiv pentru conducerile organizațiilor studențești reprezentive, respectiv pentru CTR : Cunoașteți cumva vreun copil, sau soț/soție, ai celor care se opun acestor limitări a numărului de mandate pentru funcțiile de conducere la UO, care să fi umblat pe la AJOFM Bihor în căutarea unui loc de muncă? Și pentru acest lucru a trebuit executat Nicolae Ceauşescu (a nu se face confuzie cu tova Elena Ceauşescu)
Postat 13 Aprilie 2019, 16:23 de stefan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0751 RON
  • 1 EUR = 4.8359 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON