URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2020, 12:30

Oamenii par mai frumoși cu mască

Oamenii par mai frumoși cu mască sursa foto: rawpixel.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitorul și jurnalistul Tudor Octavian povestea acum 15 ani, într-o întâlnire cu studenții Facultății de Jurnalism din Oradea, despre un moment din copilărie care îl marcase serios pentru tot restul vieții. În orașul în care a crescut, a venit într-o zi circul. Pe vremuri, circurile își făceau intrarea în localitățile în care urmau să rămână în perioada următoare printr-o paradă grandioasă care străbătea așezarea dintr-un capăt în altul.

La o astfel de paradă, copilul Tudor Octavian a văzut pentru prima dată oameni purtând măști, fapt ce l-a înspăimântat. Gândul că lumea nu este așa cum abia începuse să o deprindă și să o înțeleagă la cei câțiva ani ai săi, teama că oamenii pot fi altfel decât cum se văd și, mai ales, că pot avea două chipuri diferite în același timp l-au marcat pe viitorul adult suficient de tare încât să păstreze această amintire zeci de ani.

Dar iată că viața s-a învârtit și s-a răsucit destul de mult pentru ca spaima acelui copil din anii '40 să devină realitate taman în mileniul următor! Literatura de anticipație s-a apropiat de astfel de scenarii, dar parcă nimeni nu scrie cărți mai bine decât realitatea însăși. Pentru o perioadă, cel puțin, vom avea câte două fețe - una originală, unică, prin care ne-am construit identitatea vizuală de până acum, și una neutră, fadă, impersonală, care ne va transforma pe toți în clone.

Dar, printre atâtea neajunsuri, masca de protecție ne-a lăsat totuși ochii liberi, poate cea mai importantă trăsătură de pe fața unui om și cam singura ce rămâne nealterată de dragul schimbării și al trendurilor consumeriste. Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, că ne arată emoții pe care le-am vrea ascunse, că nu poți minți cu privirea și câte și mai câte. Iar oamenii au, în general, ochi frumoși. Așa, cu ochii liberi și cu restul trăsăturilor acoperite, părem cu toții mai cuminți, mai înțelepți, mai buni, mai frumoși.

În acest moment al existenței noastre pline de restricții, ar fi înțelept să ne concentrăm mai mult pe ce putem face, în loc să ne consumăm energiile din pricina celor interzise. Poate chiar de asta avem nevoie acum - să ne privim mai mult în ochi, să creștem empatia și să încercăm să respirăm puțin la unison. Masca nu trebuie să rămână un simplu accesoriu vestimentar profilactic, ea trebuie transformată într-un exercițiu colectiv de responsabilitate socială, de grijă reciprocă, de bun simț.

Iar dacă vi se pare că unele reglementări legate de portul măștii sunt absurde ori se bat cap în cap, gândiți-vă că situația asta e nouă pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care fac regulile, pentru cei care, seară de seară, la televizor, trebuie să dea impresia că înțeleg totul și se pricep la orice. Iar cu masca pe figură le iese și lor mai ușor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON