Mitul tehnocratului, slujbaş constant şi obiectiv al interesului public, rezistând eroic partizanatului politic al celor care vremelnic conduc oraşul, a fost invalidat de realitate. În prezent, patru din cei şase directori ai municipalităţii sunt membri PNL. Iar cei doi rămaşi apolitici sunt ca şi cum ar fi...
Primăria Oradea a fost spoită cu galben liberal prin înregimentarea politică a directorilor Eduard Florea, Mircea Oaie şi Cristian Beltechi. Încă din februarie şi în cel mai mare secret...
Marea "liberalizare"
Primăria suferă de "gălbenare" acută. PNL Oradea şi-a dublat discret influenţa politică cucerită în alegeri de primarul Ilie Bolojan prin preluarea la vârf a aparatului administrativ. După ani de neafiliere politică, trei din cei mai cunoscuţi directori ai instituţiei au trecut la liberali cu acte în regulă. Înregimentarea directorului economic Eduard Florea, a şefului Direcţiei Monitorizare Cheltuieli, Mircea Oaie, şi a directorului Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi, înseamnă - practic - ataşarea aparatului de conducere al municipalităţii la maşina de partid a PNL.
Ţinând cont că directorul tehnic Mircea Ghitea (foto) şi coordonatorul Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu, sunt liberali cu state vechi, au rămas fără carnet de partid doar directoarea juriştilor, în prezent suspendată din funcţie, Eugenia Borbei, şi şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş. Prima a fost adusă în Primărie acum şase ani de către primarul Bolojan ca om de încredere însărcinat cu verificarea legalităţii documentelor pe care le semnează, iar cel din urmă a fost promovat "din interior", cu acceptul primarului, din vorba căruia nu iese după plecarea la Bucureşti a fostului director Marcel Boloş. Deci, cu carnet de PNL sau nu, tot oamenii primarului se cheamă că sunt...
"Domnului primar, cu dragoste..."
De altfel, până şi directorii racolaţi se consideră aşa, fără nicio jenă. De parcă s-ar fi înţeles, toţi spun că s-au înscris la liberali din dragoste faţă de şeful lor. "Am intrat în PNL din respect pentru domnul primar Ilie Bolojan. Oricum, toată lumea spunea că sunt omul său. Dumnealui a avut încredere în mine, pe mandatul său am ajuns director, e firesc să vreau să îl sprijin", spune Mircea Oaie, şeful Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente. Oaie zice că nu a mai fost înregimentat politic şi că nu vrea nicio funcţie în PNL. "Voi rămâne un simplu membru", zice directorul.
Ca un făcut, nici directorul AIO, Cristian Beltechi, nu vrea carieră politică şi spune că a intrat în PNL de bunăvoie, din spirit de echipă. "În Primărie s-a format în ultima perioadă o echipă de directori tineri. Colaborez foarte bine cu Eduard şi cu Mircea, am vorbit între noi şi am decis să pecetluim într-un fel relaţia de colaborare cu primarul. În fond, lucrăm cot la cot cu el", povesteşte Beltechi. Directorul AIO spune că membrii echipei nici nu şi-au pus problema să aibă vreun beneficiu de pe urma înregimentării.
"Nu ţinem de scaun, pentru că fiecare avem şi alte oferte de lucru. Nu ne-am înscris în PNL pentru posturi, cum probabil o să zică lumea, pentru că la Bolojan ori faci treabă, ori zbori! Primarul a executat destui liberali ca să nu se pună problema de prostii de astea", susţine directorul. Printre maziliţii liberali Beltechi îi menţionează pe predecesorul său, Horea Jarca, şi pe fostul director al ADP, Romulus Cosma, care - deşi membri PNL - au fost daţi afară de Bolojan. Ce-i drept, după scandaluri în presă legate de nereguli în activitate...
Tehnocratul de partid
După cum era de aşteptat, şi directorul economic Eduard Florea se declară mai mult "bolojanian" decât liberal. "Respectul pe care îl port primarului m-a determinat să îmi depun adeziunea la PNL. Am vrut să îi fiu aproape în toate acţiunile pe care le întreprinde", spune directorul. Şi a reuşit!
Dintre toţi directorii Primăriei recent trecuţi la PNL, Florea este cel mai legat de edil. Împins de la spate de Bolojan, economistul a renunţat, după 16 ani, la stabilitatea dată de statutul de funcţionar public pentru funcţia vremelnică de city manager al Oradiei. Întâmplător sau nu, Florea a candidat de unul singur după ce municipalitatea a organizat concursul aproape la secret, anunţându-l la rubrica de mică publicitate a unui cotidian local, iar edilul i-a speriat concurenţa declarând că este cel mai potrivit pentru această funcţie. Toate aceste circumstanţe au alimentat şi mai mult zvonurile că postul a fost înfiinţat cu dedicaţie.
Acum, nici să vrea, Florea nu mai poate scăpa de titulatura de "omul lui Bolojan". De altfel, de săptămâna viitoare va deveni city manager cu contract de muncă limitat strict la mandatul primarului şi, în rând cu politrucii, nu are nicio idee despre ce va face după alegerile locale din 2016 dacă liberalii pierd Primăria...
Activul PNL
Conştienţi, totuşi, de penibilul situaţiei în care s-au pus singuri, noii liberali au ţinut secret faptul că s-au înscris în PNL. Mai mult, Oaie, Beltechi şi Florea n-au mai dat pe la sediul PNL din februarie, când s-au dus împreună să îşi depună adeziunile la partid. De bunăvoie şi nesiliţi de nimeni! "Eu unul n-am invitat pe nimeni. Am aflat doar înainte de a-şi manifesta oficial intenţia", spune primarul Ilie Bolojan, preşedintele PNL Oradea. Refuzând apoi să facă alte declaraţii, ca să nu îşi pună oamenii, fără să vrea, într-o lumină proastă.
Sursele BIHOREANULUI spun însă că nici momentul şi nici oamenii n-au fost aleşi întâmplător. În februarie, după ruperea USL, a existat riscul formării în Consiliul Local a unei noi majorităţi politice. Sprijinit de UDMR şi PDL, PSD ar fi putut trimite PNL în opoziţie. În mod previzibil, noua coaliţie ar fi numit în locul lui Mircea Mălan un alt viceprimar, ostil edilului. Conştient de riscuri, Bolojan şi-ar fi blindat poziţia în Primărie, pentru a putea bloca la nivelul directorilor săi eventualele derapaje ale unor viceprimari ostili.
Cert este că trecerea la liberali a celor trei directori a fost năşită de consilierul judeţean Florin Birta (foto), omul de încredere al lui Bolojan. Preşedinte al Clubului Sportiv Municipal, acesta are contacte dese cu cei trei directori, iar după alegerile din 2012 le-a dat de înţeles că i-ar dori în echipa de partid. Când a fost cazul, oamenii s-au hotărât. Conştient că gestul directorilor este interpretabil, Birta încearcă să îşi apere noii colegi. "Nu văd nimic rău în faptul că s-au înscris în PNL. Erau în Primărie când a venit primar Bolojan şi au ajuns directori cu mult înainte să devină membri de partid", zice Birta, subliniind că orice formaţiune ar trebui să-şi dorească oameni competenţi şi cu greutate în rândurile sale.
Iar în Primărie, din convingere sau interes, liberalii au luat toţi "greii". Într-un mod atât de copleşitor încât celelalte partide vor îngălbeni de invidie...
TRADIŢIA POLITRUCILOR
Ai noştri, ca brazii!
Din perspectiva politizării Primăriei, Ilie Bolojan a reuşit în şase ani de mandat ceea ce fostul primar Petru Filip abia a izbutit în 12 ani! Dacă astăzi "directorii de partid" constituie regula din Primărie, pe mandatul lui Filip erau totuşi nişte excepţii. Deşi colaboratori apropiaţi ai acestuia, directorul economic Emilian Sala, şeful Administraţiei Patrimoniului Imobiliar, Andrei Krausz, şi arhitectul şef Andrei Luncan nu aveau, totuşi, carnete de partid. Singura direcţie coordonată de un director PDL a fost cea Tehnică, condusă de Aurel Giurcă, urmat în ultimul mandat al lui Filip de Dumitru Fildan, adus de la Consiliul Judeţean.
Moda "solidarizării cu primarul" a fost lansată în timpul mandatului interimar al lui Mihai Groza, când Marcel Boloş, pe atunci şeful API, şi directorul tehnic Marcel Dragoş s-au înscris în PDL pentru a susţine filiala în faţa asaltului năucitor al liberalului Ilie Bolojan. Aşa cum după alegeri s-a ales praful de toţi pedeliştii din Primărie, e greu de crezut că noua directorime liberală va supravieţui după ce Bolojan nu va mai fi primar.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.