URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
08 Noiembrie 2022, 11:23

Oamenii legii, ca vacile...

Oamenii legii, ca vacile... (sursa foto: Pixabay.com / ha11ok)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar o săptămână după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o lovitură dură înseși ideii de justiție, hotărând că o decizie a Curții Constituționale privind prescripția răspunderii penale trebuie aplicată retroactiv, cu prețul îngropării a peste 500 de dosare de corupție soldate cu prejudicii cumulate de peste 1,2 miliarde euro, magistrații români și-au regăsit apetitul pentru „integritatea” și „stabilitatea” propriului lor sistem.

Pentru că guvernanții au anunțat (fără să facă, deocamdată, absolut nimic în acest sens) că până la finele anului trebuie reformate pensiile speciale, conform angajamentelor din PNRR, sute de judecători și grefieri au protestat împotriva unei asemenea perspective, iar unii s-au și grăbit să-și depună dosarele de pensionare, ca nu cumva să fie „condamnați” - dacă printr-o minune politicienii s-ar și ține de cuvânt - la pensii sub cele de acum, oricum peste propriile salarii și nesimțit de mari comparabile cu ale „nespecialilor” - 19.221 pensia medie a magistraților, față de 1.931 lei media națională.

Juzii noștri cred că mai bine e să piardă România miliardele din PNRR decât ei milioane din propriile pensii, așa că au amenințat, ca de obicei, cu blocarea activității instanțelor. Grefierii au și transmis, cu tupeu, că Guvernul „să acorde mai întâi prioritate creșterii speranței de viață decât recomandărilor pentru PNRR”, căci „speranța de viață sănătoasă” este în România de 59 ani, iar ei ies la pensie „abia” la 60. Desigur, fără să compare și cât de sănătoasă viață duce până la pensie, dacă o apucă, un nespecial nevoit să se descurce dintr-un salariu care nu prea depășește 700 de euro, cam minimumul pe care îl poate lua un magistrat debutant.

În toiul unor astfel de „dezbateri” și aparent fără nicio legătură cu ele, întâmplarea a făcut ca săptămâna trecută BIHOREANUL să adreseze unui judecător orădean, Ovidiu Galea, o întrebare privind propria-i conduită profesională. Surprinzător sau poate nu, acesta a cerut ca întrebarea, deși îl vizează personal, să fie redirecționată biroului de presă, și a amenințat cu legislația GDPR, avertizând că simpla „prelucrare” a numelui său ar încălca reglementările privind protecția datelor personale. A subliniat că nu își dă acordul pentru nicio „procesare” care ar permite identificarea sa și a pretins, absurd, că informația ce i se ceruse „nu are legătură cu îndeplinirea vreunei sarcini publice și nu justifică/atestă existența unui interes legitim”. Totul, ignorând că prevederile GDPR invocate nu sunt aplicabile „prelucrării datelor” în scopuri jurnalistice.

Mulți ar putea considera că o asemenea poziție este neprofesionistă, de vreme ce denotă o aparentă sau superficială cunoaștere a legislației. Personal, tind să cred mai degrabă că nu profesionalismul i-ar lipsi domnului judecător, ci taman buna-credință. În rest, e și domnia sa, ca mai toți magistrații noștri: convins că-i tabu, cam ca vacile din India. Le mai lipsește, Doamne ferește, doar să presteze - ca să nu fie identificați - cu cagule și întuneric, precum o fac cei cu care nu de puține ori fraternizează.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Nădejdea noastră: Bihoreanul
Bihoreanul = Gazetă ca lumea dom'le, de asta-i dăm cartușe! Trebuie însă legate aceste semnale coerente. Citim pe site https://www.ebihoreanul.ro/stiri/nadejdea-in-bani-un-pastor-din-oradea-a-scapat-de-problemele-penale-dupa-ce-a-platit-prejudiciul-174835.html#comments Apoi vom realiza cum educăm lumea: hoții rămân în izmene! Adio anii de pușcărie alergi după ei și-i lași în izmene! După aia se apucă de muncă, este o șansă (priviți-l)(popa)
Postat 10 Noiembrie 2022, 09:34 de Just-22
Explicație
Cetățeanul român fiind părticică din UE, spre deosebire de alți cetățeni UE, românul are parte - pe hârtie - de orice drept. În realitate ba. Tocmai pentru fi în stare a discuta coerent, vom binevoi a citi aceste interviuri ZIUA DE VEST! Apoi vom discuta tematica JUSTIȚIE, pe cine-l ține cureaua! PS: Atenție! Exista pe vremuri ceva umoristic Tanța și Costel Mâncau ei mici pe îndelete, beau o halbă, apoi dupe râgâit se pronunța ce tandrețe Tanța: Pe Mine CITITUL M'ADOARME!Sic ...
Postat 09 Noiembrie 2022, 08:41 de Just-22
ZIUA DE VEST Interviu CSM PART II
https://www.ziuadevest.ro/ce-sanse-are-cetateanul-sa-aiba-reprezentant-credibil-in-csm-interviu-cu-avocatul-virgil-melnic-din-timisoara-fost-candidat-la-csm-ii/
Postat 09 Noiembrie 2022, 08:23 de Just-22
Chiar așe?
Bihoreanul = Gazetă ca lumea dom'le, de asta-i dăm și cartușe Uite numa ce titlu .... cine l-o fi definit? Un bou? O vacă? Justiția în România? MCV? Schengen? Hai să ne documentăm. Dupe aia mai stăm și de vorbă .... Capisci?
Postat 09 Noiembrie 2022, 08:19 de Just-22
jos cu pensiile speciale
sa fie interzise prin lege si inexistente in sectorul public, nici ptr presedinte, nici ptr nimeni.
Postat 08 Noiembrie 2022, 19:32 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON