URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2022, 11:23

Oamenii legii, ca vacile...

Oamenii legii, ca vacile... (sursa foto: Pixabay.com / ha11ok)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar o săptămână după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o lovitură dură înseși ideii de justiție, hotărând că o decizie a Curții Constituționale privind prescripția răspunderii penale trebuie aplicată retroactiv, cu prețul îngropării a peste 500 de dosare de corupție soldate cu prejudicii cumulate de peste 1,2 miliarde euro, magistrații români și-au regăsit apetitul pentru „integritatea” și „stabilitatea” propriului lor sistem.

Pentru că guvernanții au anunțat (fără să facă, deocamdată, absolut nimic în acest sens) că până la finele anului trebuie reformate pensiile speciale, conform angajamentelor din PNRR, sute de judecători și grefieri au protestat împotriva unei asemenea perspective, iar unii s-au și grăbit să-și depună dosarele de pensionare, ca nu cumva să fie „condamnați” - dacă printr-o minune politicienii s-ar și ține de cuvânt - la pensii sub cele de acum, oricum peste propriile salarii și nesimțit de mari comparabile cu ale „nespecialilor” - 19.221 pensia medie a magistraților, față de 1.931 lei media națională.

Juzii noștri cred că mai bine e să piardă România miliardele din PNRR decât ei milioane din propriile pensii, așa că au amenințat, ca de obicei, cu blocarea activității instanțelor. Grefierii au și transmis, cu tupeu, că Guvernul „să acorde mai întâi prioritate creșterii speranței de viață decât recomandărilor pentru PNRR”, căci „speranța de viață sănătoasă” este în România de 59 ani, iar ei ies la pensie „abia” la 60. Desigur, fără să compare și cât de sănătoasă viață duce până la pensie, dacă o apucă, un nespecial nevoit să se descurce dintr-un salariu care nu prea depășește 700 de euro, cam minimumul pe care îl poate lua un magistrat debutant.

În toiul unor astfel de „dezbateri” și aparent fără nicio legătură cu ele, întâmplarea a făcut ca săptămâna trecută BIHOREANUL să adreseze unui judecător orădean, Ovidiu Galea, o întrebare privind propria-i conduită profesională. Surprinzător sau poate nu, acesta a cerut ca întrebarea, deși îl vizează personal, să fie redirecționată biroului de presă, și a amenințat cu legislația GDPR, avertizând că simpla „prelucrare” a numelui său ar încălca reglementările privind protecția datelor personale. A subliniat că nu își dă acordul pentru nicio „procesare” care ar permite identificarea sa și a pretins, absurd, că informația ce i se ceruse „nu are legătură cu îndeplinirea vreunei sarcini publice și nu justifică/atestă existența unui interes legitim”. Totul, ignorând că prevederile GDPR invocate nu sunt aplicabile „prelucrării datelor” în scopuri jurnalistice.

Mulți ar putea considera că o asemenea poziție este neprofesionistă, de vreme ce denotă o aparentă sau superficială cunoaștere a legislației. Personal, tind să cred mai degrabă că nu profesionalismul i-ar lipsi domnului judecător, ci taman buna-credință. În rest, e și domnia sa, ca mai toți magistrații noștri: convins că-i tabu, cam ca vacile din India. Le mai lipsește, Doamne ferește, doar să presteze - ca să nu fie identificați - cu cagule și întuneric, precum o fac cei cu care nu de puține ori fraternizează.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Nădejdea noastră: Bihoreanul
Bihoreanul = Gazetă ca lumea dom'le, de asta-i dăm cartușe! Trebuie însă legate aceste semnale coerente. Citim pe site https://www.ebihoreanul.ro/stiri/nadejdea-in-bani-un-pastor-din-oradea-a-scapat-de-problemele-penale-dupa-ce-a-platit-prejudiciul-174835.html#comments Apoi vom realiza cum educăm lumea: hoții rămân în izmene! Adio anii de pușcărie alergi după ei și-i lași în izmene! După aia se apucă de muncă, este o șansă (priviți-l)(popa)
Postat 10 Noiembrie 2022, 09:34 de Just-22
Explicație
Cetățeanul român fiind părticică din UE, spre deosebire de alți cetățeni UE, românul are parte - pe hârtie - de orice drept. În realitate ba. Tocmai pentru fi în stare a discuta coerent, vom binevoi a citi aceste interviuri ZIUA DE VEST! Apoi vom discuta tematica JUSTIȚIE, pe cine-l ține cureaua! PS: Atenție! Exista pe vremuri ceva umoristic Tanța și Costel Mâncau ei mici pe îndelete, beau o halbă, apoi dupe râgâit se pronunța ce tandrețe Tanța: Pe Mine CITITUL M'ADOARME!Sic ...
Postat 09 Noiembrie 2022, 08:41 de Just-22
ZIUA DE VEST Interviu CSM PART II
https://www.ziuadevest.ro/ce-sanse-are-cetateanul-sa-aiba-reprezentant-credibil-in-csm-interviu-cu-avocatul-virgil-melnic-din-timisoara-fost-candidat-la-csm-ii/
Postat 09 Noiembrie 2022, 08:23 de Just-22
Chiar așe?
Bihoreanul = Gazetă ca lumea dom'le, de asta-i dăm și cartușe Uite numa ce titlu .... cine l-o fi definit? Un bou? O vacă? Justiția în România? MCV? Schengen? Hai să ne documentăm. Dupe aia mai stăm și de vorbă .... Capisci?
Postat 09 Noiembrie 2022, 08:19 de Just-22
jos cu pensiile speciale
sa fie interzise prin lege si inexistente in sectorul public, nici ptr presedinte, nici ptr nimeni.
Postat 08 Noiembrie 2022, 19:32 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON