26 de organizaţii civice împreună cu USR, Mişcarea România Împreună a fostului premier Dacian Cioloş, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor şi Partidul Oamenilor Liberi iniţiază o strângere de semnături pentru modificarea legislaţiei astfel încât aceasta să încurajeze împrospătarea lumii politice prin întărirea competiţiei.
Vor peste 5.000 de semnături
Reprezentanţii PACT, România 100, USR şi Oradea Civică organizează o campanie de strângere de semnături pentru modificarea legislaţiei astfel încât partidele politice mici şi candidaţii independenţi să poată concura cu şanse reale împotriva actualei clase politice.
"Nu este suficient să scăpăm de penalii din funcţii publice, ci trebuie să îi înlocuim cu oameni noi, competenţi şi oneşti", a declarat Adela Ile (foto), reprezentanta platformei România 100, în cadrul unei conferinţe de presă organizate vineri sub cupola Palatului Vulturul Negru.
La eveniment au mai participat reprezentanţi ai PACT, USR şi Oradea Civică. "Aliaţii" şi-au propus să strângă peste 5.000 de semnături pentru modificarea legislaţiei la nivel judeţean, astfel încât la nivel naţional numărul acestora să treacă de 150.000. Puncte de strângere de semnături vor fi organizate la sediul USR din strada Republicii nr. 3 - 5, pe principala arteră pietonală a oraşului, în zona statuii lui Aurel Lazăr, şi în alte zone din oraş. Acţiunea se va întinde până la sfârşitul lunii ianuarie, pentru ca în februarie listele cu semnături să poată fi depuse la Primărie pentru validare.
"85% dintre cetăţeni nu sunt reprezentaţi"
Pentru atragerea de oameni competenţi şi oneşti care să pună urmărul la asanarea vieţii politice, iniţiatorii au şase propuneri de modificare a legislaţiei. Înainte de toate, ei cer revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. "Într-o competiţie electorală în plan local se înscriu uneori şi 10 - 15 candidaţi. Votul este atât de fragmentat încât avem primari în funcţie aleşi cu 5 - 15% din voturi. Acest lucru este profund incorect, pentru că 85% din cetăţeni ajung să nu fie reprezentanţi", a explicat reprezentantul Asociaţiei Oradea Civică, Sebastian Duma (foto).
La fel, iniţiatorii cer reducerea considerabilă a numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri, de la 1% la 0,1%, astfel încât să poată intra în cursă şi partidele mici sau candidaţii independenţi, precum şi eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale şi europarlamentare.
"Introducerea pragurilor electorale este o încercare a clasei politice de a fixa regula jocului astfel încât să fie avantajată. La alegerile europarlamentare pragul electoral este de 5%. Partidul care ia doar 4% pierde toate voturile. Aşa nu vom ajunge niciodată să apară oameni noi", a explicat Răzvan Horga, reprezentantul PACT.
Cu liste "deschise"
Una dintre cele mai interesante propuneri se referă la introducerea votului preferenţial pe lista de partid pentru ca alegătorii să poată vota candidatul pe care îl preferă fără să se ţină cont de ordinea de pe listă.
"De obicei partidul pune pe listă, deseori spre capăt, o persoană care să tragă lista. Dacă vrei să o alegi îi votezi pe toţi de pe listă, ceea ce nu este corect", a spus Andrei Popa (foto), de la USR.
Potrivit acestuia, votul pe listă a făcut ca în mediul rural consiliile locale să fie compuse doar din aleşi din centrul de comună, în vreme ce satele aparţinătoare rămân reprezentante doar de un delegat sătesc fără drept de vot.
Reprezentarea diasporei
În condiţiile în care statistici oficiale arată că peste 4 milioane de români au plecat la muncă în străinătate, două propuneri vizează imigraţia şi reprezentarea acestora în Parlamentul României.
Concret, iniţiatorii campaniei propun dublarea numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora, pentru o mai corectă reprezentativititate. "Avem peste 650.000 de români cu rezidenţă în străinătate. E incorect ca ei să aibă doar 4 deputaţi şi 2 senatori în condiţiile în care Teleormanul, cu 450.00 de locuitori, are 11 parlamentari", a argumentat Sebastian Duma.
De asemenea, iniţiatorii campaniei cer ca românii care trăiesc în afara ţării, dar nu au domiciliu în străinătate, să poată vota la alegerile parlamemtare la orice secţie de votare din străinătate pentru candidaţii din judeţul în care îşi au domiciliul în ţară.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.