URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2021, 13:52

O posibilă premieră: şefi fără concursuri

O posibilă premieră: şefi fără concursuri sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce la Bucureşti pluseriştii înfuriaţi de mazilirea Arhanghelului Vlăduţ ameninţă cu ieşirea de la guvernare şi sunt iluminaţi de revelaţia că Ludovic Orban, până mai ieri personificarea "Ciumei galbene", este de fapt "partener de nădejde", nu ca rockerul Cîţu, cel degrabă vărsător de sânge de om nou nevinovat, în Oradea cele două formaţiuni îşi pregătesc în pace şi armonie, împreună cu UDMR, împărţirea instituţiilor deconcentrate din judeţ.

Săptămâna trecută, a 25-a de la instalarea noii coaliţii, am avut curiozitatea să aflu cum vor partidele să-şi distribuie cele 52 de agenţii, administraţii, direcţii, inspectorate, oficii, autorităţi şi alte servicii guvernamentale cu structuri teritoriale. Atât deputatul Silviu Dehelean, game-makerul USR-PLUS Bihor, cât şi Ilie Bolojan, şeful PNL Bihor, mi-au răspuns că în ultimele 3-4 săptămâni au avut tot atâtea întâlniri, desfăşurate prin rotaţie la sediile PNL, UDMR şi USR, fără să fie, cel puţin până acum, nici cea mai mică divergenţă.

E drept, încă n-au bătut nimic în cuie, dar nici nu s-au luat la harţă. Motivul e surprinzător. Dincolo de faptul că reprezentanţii PNL şi USR, împreună cu cei ai UDMR, Cseke Attila şi Szabó Ödön, au convenit că singurul criteriu va fi scorul obţinut în alegerile parlamentare, formaţiunile din coaliţie au de data asta o dilemă cu totul nouă. Nu ştiu dacă îşi vor "asuma" funcţiile perpetuând ipocrizia de până acum (concursuri la care se prezintă ori pe care le câştigă numai candidaţii agreaţi de partide) sau dacă, în premieră, acestea vor fi politizate explicit, după modelul prefecţilor şi subprefecţilor, transformaţi acum două luni din "înalţi funcţionari publici", formal neutri politic, în demnitari cu origine partinică recunoscută.

"Există două perspective: cea în care legislaţia rămâne cum este acum, cu organizarea de concursuri, situaţie în care asumarea nu are cum să funcţioneze, şi varianta în care coaliţia ar urma să modifice legislaţia astfel încât şefii deconcentratelor să fie legaţi de guvernare, ceea ce ar însemna ca asumarea să fie efectivă", m-a lămurit Bolojan. Altfel spus, pentru prima oară în ultimele trei decenii, după ce din patru în patru ani am asistat la concursuri cu dedicaţie, s-ar putea ca acestea să fie abolite. Astfel, mii de membri de partid ori "tehnocraţi" cu sprijin de la partide vor fi numiţi, pur şi simplu, şi îşi vor pierde funcţiile la terminarea guvernării, cum se întâmplă, de pildă, în Franţa.

O fi bine, o fi rău? Greu de spus în lipsa unor termeni de comparaţie. Cert e că partidele iau în calcul o schimbare radicală despre care de la nivel central n-a "transpirat" nimic, deşi ar putea zdruncina întreaga administraţie. Fie o vor face mai bună, pentru a nu pierde guvernarea, fie o vor da de gard, dacă îşi vor numi în funcţii "lipitori" incompetenţi. Riscant pariu, nu doar pentru partide, cât mai ales pentru cetăţeni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON