O familie din Suplacu de Barcău are ghinionul de a fi fost afectată de o poluare cu petrol a OMV Petrom pentru a doua oară în două luni.
Livada cu ţiţei
Duminică la amiază, o conductă de ţiţei a companiei ce subtraversează proprietatea familiei Costaş s-a spart, astfel încât o cantitate apreciabilă de petrol a inundat livada acesteia, după ce la finele lunii decembrie aceeaşi conductă a cedat, poluând grădina oamenilor.
"Duminică la amiază, în jurul orei 14.00, am văzut că o suprafaţă din livadă era acoperită cu ţiţei. Am sunat la 112 şi i-am anunţat pe cei de la Petrom să oprească pomparea ţiţeiului în conductă pentru că mi se scurge în livadă", a declarat BIHOREANULUI Sonia Costaş, proprietara casei.
Aceasta a adăugat că a permis accesul pe proprietate a unei echipe de la OMV Petrom, care a venit la faţa locului să constate amploarea incidentului, însă şi că este foarte nemulţumită de faptul că poluarea curţii, grădinii şi livezii sale pare să fi devenit, evident fără voie, un obicei al companiei petroliere. "Este a doua oară când li se sparge conducta cu ţiţei. La sfârşitul anului trecut, pe 30 decembrie, conducta s-a mai spart şi am avut probleme cu cei de la OMV Petrom pentru că în procesul-verbal de constatare a incidentului s-a notat că a fost afectată o suprafaţă de 100 metri pătraţi, deşi era de 700 metri pătraţi", a afirmat femeia.
De altfel, după primul incident, familia Costaş a pretins companiei despăgubiri de 10.000 lei.
Dispoziţie pentru depoluare
Şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, a declarat BIHOREANULUI că spre deosebire de incidentul precedent, când OMV Petrom a fost sancţionată cu o amendă de 50.000 lei pentru raportarea cu mare întârziere (abia pe 5 ianuarie) a poluării, de data aceasta reprezentanţii companiei au raportat poluarea în aceeaşi zi, duminică.
"La ora 17.00, o echipă de comisari a şi ajuns la faţa locului şi au întocmit o notă de constatare în care se consemnează, în baza unei estimări vizuale, că ţiţeiul deversat a afectat o suprafaţă de circa 150 metri pătraţi. S-a dispus accesul unei echipe de intervenţie pe amplasament pentru lucrări de depoluare începând cu 27 februarie, etanşarea conductei, ecologizarea terenului până pe 2 martie şi notificarea de către companie a realizării decontaminării", a spus şeful GM Bihor.
Mai bine-o mută
Togor a precizat că a discutat şi cu directorul operaţional al OMV Petrom, Isac Constantinescu, despre posibilitatea mutării conductei de ţiţei de sub proprietatea familiei Costaş. "Având în vedere că este a doua poluare într-un interval aşa scurt, am discutat să schimbe traseul conductei".
În Suplacu de Barcău, proprietăţile a numeroşi localnici sunt subtraversate de conducte ale Petrom pentru transportarea ţiţeiului şi a gazului de la sonde încă dinainte de 1989, fără ca atunci oamenii să fie întrebaţi dacă sunt de acord sau nu cu acest lucru şi fără a li se plăti chirii pentru folosirea terenurilor pe care le deţin.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.