URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iulie 2020, 12:30

O inițiativă promovată de Szabó Ödön înlesneşte donaţiile de alimente către ONG-urile care ajută copii şi bătrâni

O inițiativă promovată de Szabó Ödön înlesneşte donaţiile de alimente către ONG-urile care ajută copii şi bătrâni sursa foto: www.zf.ro

Printr-un comunicat dat publicităţii joi, deputatul UDMR Bihor Szabó Ödön se laudă că „înlesneşte donaţiile de alimente, de la producători şi comercianţi, către organizaţiile nonguvernamentale care întreţin copii şi bătrâni”, prin faptul că „a reuşit să modifice nu mai puţin de trei acte normative”.

Este vorba în primul rând despre Codul Fiscal, unde - potrivit comunicatului - la iniţiativa parlamentarului bihorean, „a fost clarificat regimul facilităţilor fiscale de care beneficiază donatorii”, aşa încât pentru alimentele donate nu se va mai plăti TVA.

De asemenea, a fost modificată Legea privind eliminarea risipei alimentare, nr. 217/2016, pentru ca încheierea contractelor de donaţie alimentară să fie mai simplă, în sensul că donatorii şi beneficiarii nu mai sunt obligaţi să încheie contracte în formă autentică, la notar. „Formalităţile legate de încheierea contractelor în formă autentică erau costisitoare, în termeni de timp şi forţă de muncă, astfel că donatorii erau descurajaţi să doneze alimente”, este citat în comunicat Szabó Ödön.

În fine, a fost modificată şi Legea nr.200/2018, prin redefinirea termenului de „operator receptor”, aşa încât şi ONG-urile au devenit actori în domeniul transferului de alimente.

„Toate aceste modificări legislative au fost necesare pentru că vechile prevederi îngreunau şi întârziau foarte mult derularea operaţiunilor de distribuire a produselor perisabile. Dacă aceste alimente nu ajung în timp util la cei care au cu adevărat nevoie de ele, însăşi legea, care îşi propune să reducă risipa alimentară, pierde o bună parte din raţiunile pentru care există”, transmite deputatul Szabó Ödön.

Proiectul de modificare a legislaţiei inițiat de parlamentarul bihorean a avut 8 semnatari, ceilalţi 7 fiind de la PSD, PNL, USR, ALDE, PMP şi minorităţi, adică din tot spectrul politic reprezentat în forul legislativ. Și Guvernul a susținut adoptarea ințiativei legislative.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON