URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Martie 2021, 19:48

O femeie de 30 de ani din Oradea a murit infectată cu Covid. Tot mai mulți tineri ajung la spital în stare gravă după ce bolesc acasă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă un deces în Spitalul Municipal din Oradea, al unei persoane tinere, pe fondul infectării cu Covid. O orădeancă de doar 30 de ani a încetat din viaţă în cursul zilei de joi în secţia de Terapie Intensivă, punând capăt astfel unei internări de nici patru zile, după ce suferise acasă timp de o săptămână şi s-a prezentat la Urgenţe doar când starea sa de sănătate a devenit foarte gravă. Medicii atenţionează că asemenea cazuri sunt tot mai frecvente.

Deces în 4 zile

Decesul femeii de 30 de ani a avut loc în secţia ATI a Spitalului Municipal în prima parte a zilei de joi, a declarat BIHOREANULUI managerul unităţii, Laurenţiu Chiană.

"Pacienta s-a prezentat la UPU din cadrul Spitalului Judeţean luni, 15 martie, cu saturaţie de oxigen 41, extraordinar de scăzută, acuzând febră. Conform documentelor medicale întocmite de colegii de la UPU, pacienta era într-o stare "necooperantă" (n.r. - ceea ce înseamnă că avea probleme de relaţionare şi orientare). Avea şi alte afecţiuni: diabet, nefropatie diabetică (n.r. – boală a rinichilor pe fondul diabetului) şi obezitate gradul II. I s-a făcut test PCR, care a avut rezultat pozitiv, şi a fost transferată de îndată la spitalul nostru, direct la ATI din cauza stării grave în care se afla", a relatat managerul Spitalului Municipal.

"La ATI pacienta a primit tot tratamentul corespunzător, inclusiv medicamente despre care se vehiculează în spaţiul public că nu le-am avea, dar răspunsul organismului nu a fost cel aşteptat, iar pacienta a decedat", a continuat Chiană.

Acesta a ţinut să sublinieze că "înainte să se fi prezentat la UPU, pacienta a stat acasă timp de şapte zile, fără s-o fi văzut niciun medic şi fără tratament prescris de un medic".

Atenţie, pacienţi tineri!

Atât medicii Spitalului Municipal, cât şi specialiştii în sănătate publică avertizează că de aproximativ o lună are loc un adevărat fenomen: persoanele infectate cu Covid, fie că se testează, fie că nu, se adresează medicilor după ce o vreme stau acasă ori chiar merg şi la serviciu.

"Pacienţii Covid nu mai sunt, cum erau anul trecut, neapărat persoane vârstnice şi bolnavi cronici luaţi în evidenţe. Tot mai mult este vorba despre persoane de 20 de ani, de 30 de ani, de 40 de ani. Tot mai mulţi ajung la noi în stare gravă, aşa că nu sunt internaţi pe secţiile de Infecţioase, Pneumologie sau altele, ci direct la ATI. Aşa se şi explică ocuparea completă a paturilor ATI", spune dr. Ovidiu Burtă, directorul medical al Spitalului Municipal din Oradea, unitatea anti-Covid a judeţului.

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, confirmă că acest lucru este specific perioadei numite "al III-lea val" al pandemiei. "Din păcate, unele persoane fac teste rapide, constată că rezultatul este pozitiv, dar nu toţi acţionează apoi în consecinţă. Unii anunţă medicul de familie şi DSP, alţii nu, cert e că în spital nu mai ajung cu forme uşoare, care să poată fi tratate pe secţii, ci cu forme grave şi severe de boală", spune dr. Rahotă.

ATI în suprasarcină

Consecinţa este că tratarea pacienţilor se face mult mai greu, iar structurile de Terapie Intensivă din Oradea sunt suprasolicitate.

De altfel, joi, 18 martie, toate cele 34 paturi de Terapie Intensivă existente în Spitalul Municipal erau ocupate, la fel cele 20 de paturi ale compartimentului ATI Covid din spitalul privat Pelican şi cele 15 paturi ATI Covid de la Spitalul Judeţean, care trebuiau să fie ţinute "în rezervă" pentru situaţii de criză. 

"Problema nu este capacitatea de spitalizare, ci faptul că, deşi sunt mai puţini pacienţi internaţi decât în cursul anului trecut, la ATI e plin", spune dr. Rahotă.

De altfel, în Spitalul Municipal din Oradea, în timp ce la ATI sunt ocupate toate paturile, pe celelalte secţii există 127 paturi libere din totalul de 379, aşadar există capacitate de tratare a pacienţilor Covid, condiţia fiind ca aceştia să ajungă în spital înainte să fie necesară îngrijirea în Terapie Intensivă.

Decese precoce

Potrivit medicilor, faptul că din ce în ce mai mulţi pacienţi sunt tineri care se prezintă târziu la spital a influenţat şi mortalitatea înregistrată în rândul pacienţilor. "Nu mai sunt neobişnuite decesele persoanelor cu Covid între 30 - 40 de ani, şi pe fondul unor alte boli de care acestea suferă", spune directoarea DSP Bihor.

În ultimele două săptămâni, în Spitalul Municipal au murit, de exemplu, o femeie de 46 ani (miercuri, 17 martie), una de 36 ani (vineri, 12 martie), o pacientă de 39 ani (miercurea trecută, pe 10 martie), o femeie de 32 ani şi un bărbat de 35 ani (pe 6 martie) etc.

Medicii afirmă că deşi toate persoanele tinere care au murit aveau şi alte afecţiuni cronice, unele cunoscute la internare, altele descoperite în urma investigaţiilor, decesele puteau fi evitate dacă nu ar fi existat infectarea cu coronavirusul sau dacă persoanele infectate s-ar fi prezentat la timp la spital.

UPDATE:

Apeluri fără răspuns

După apariţia materialului, un membru de familie al orădencei de 30 de ani a contactat redacţia BIHOREANUL susţinând că femeia nu a fost nici pe departe neglijentă în ceea ce priveşte starea ei de sănătate.

Situaţia a fost mai complexă. Concret, primul care s-a îmbolnăvit de Covid a fost soţul orădencei. DSP Bihor, susţine membrul de familie, n-a mai testat-o şi pe soţie, ci i-a emis o decizie de carantină.

Astfel, din 2 martie, femeia de 30 de ani a rămas în carantină alături de soţul ei. Ea a încercat în mai multe rânduri să-şi contacteze medicul de familie, căci simţea că s-a infectat şi ea, dar acesta nu a răspuns apelurilor. După mai multe zile, starea femeii s-a înrăutăţit. Atunci, orădeanca ar fi contactat şi DSP Bihor. "Acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru că s-ar putea să mai fie astfel de medici care nu au grijă de pacienţii lor", a declarat membrul familiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON