URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2022, 08:03

O crimă aproape perfectă: Detalii șocante din cazul asasinatului la comandă pus la cale de soția bihoreanului din Șimian și de amanta ei (FOTO)

O crimă aproape perfectă: Detalii șocante din cazul asasinatului la comandă pus la cale de soția bihoreanului din Șimian și de amanta ei (FOTO) SENSIBILA. Venkli Tünde n-a avut „stomac” să participe la asasinarea soţului. Venkli István a fost ucis de Nagy Ioan şi de propria verișoară, Ruba Annamária, care l-au îngropat lângă o carieră de piatră de la marginea oraşului Valea lui Mihai. Până săptămâna trecută, copiii victimei au ştiut că tatăl lor i-a părăsit pentru... o amantă
O crimă aproape perfectă: Detalii șocante din cazul asasinatului la comandă pus la cale de soția bihoreanului din Șimian și de amanta ei (FOTO) BRAŞOAVE. Venkli Tünde (foto stânga) şi Ruba Annamária (dreapta) i-au dus de nas pe anchetatori vreme de o săptămână, pretinzând că Venkli István (mijloc) a murit accidental, lovindu-se cu capul de gresie după ce l-au împins fiindcă şi-ar fi atacat soţia. Cadavrul l-au adus în Oradea și l-au aruncat în Criş, pe Calea Clujului, au spus ele. Zile în şir, pompieri, poliţişti şi scafandri au verificat cursul râului, chiar şi în Ungaria (foto: Facebook)
O crimă aproape perfectă: Detalii șocante din cazul asasinatului la comandă pus la cale de soția bihoreanului din Șimian și de amanta ei (FOTO) (foto: Facebook)
O crimă aproape perfectă: Detalii șocante din cazul asasinatului la comandă pus la cale de soția bihoreanului din Șimian și de amanta ei (FOTO) (foto: Facebook)
O crimă aproape perfectă: Detalii șocante din cazul asasinatului la comandă pus la cale de soția bihoreanului din Șimian și de amanta ei (FOTO) (foto: Facebook)
O crimă aproape perfectă: Detalii șocante din cazul asasinatului la comandă pus la cale de soția bihoreanului din Șimian și de amanta ei (FOTO) (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat din Şimian, dat dispărut la sfârşitul anului trecut, a fost lichidat la comanda nevestei lesbiene şi a iubitei acesteia. Descoperirea şocantă a fost făcută săptămâna trecută de procurorii Parchetului Bihor, care l-au găsit îngropat pe un câmp, cu ţeasta crăpată şi înjunghiat de mai multe ori.

BIHOREANUL vă dezvăluie detaliile crimei executate de un ucigaş plătit din Valea lui Mihai şi plănuită de cele două femei cu atâta cruzime şi sânge rece, încât luni întregi şi-au păcălit nu doar rudele, ci şi pe anchetatori...

O dispariţie ciudată

Venkli István a fost dat dispărut de soţia sa, Tünde, pe 21 decembrie 2021. Femeia de 41 ani s-a prezentat la Postul de Poliţie din Şimian ca să anunţe că bărbatul cu care are doi copii, de 13 şi 18 ani, plecase de acasă în noaptea de 18/19 decembrie, iar de atunci n-a mai dat niciun semn. În aceeaşi zi, cazul a fost mediatizat de Poliţia Bihor, însă bărbatul de 45 ani, membru al unei formaţii de muzicanţi cunoscute în zonă, King Boys, intrase, parcă, în pământ.

Ce s-a întâmplat cu el s-a aflat joia trecută, la patru luni după dispariţie, când procurorii Parchetului Bihor au făcut un anunţ şocant: bărbatul fusese ucis la comanda propriei soţii şi a iubitei acesteia, Ruba Annamária, culmea, verişoară cu Venkli. Amândouă i-au plătit 40.000 lei unui infractor din Valea lui Mihai ca să ducă la îndeplinire planul...

Filmul unei crime

Soţii Venkli au avut o căsnicie zbuciumată. Cei doi au şi divorţat în urmă cu 10 ani, dar au continuat să locuiască împreună, iar apoi s-au recăsătorit. "De dragul copiilor", zic localnicii. Familia stătea în casa lăsată femeii de bunici (foto), unde aceasta avea şi un atelier de confecţionat pantofi.

O duceau bine. El câştiga bani frumoşi cu formaţia, iar ea avea permanent comenzi. Femeia (foto jos) muncea, de câţiva ani, cu verişoara lui István, Ruba Annamária.

Şi aceasta fusese căsătorită, chiar de două ori, dar după moartea celui de-al doilea bărbat îşi creştea singură băiatul.

(foto: Facebook)

Nimeni nu ştie cum s-a transformat relaţia dintre cele două femei într-una de amor. Cert e că despre cele două lesbiene ştia toată lumea în zonă, chiar şi rudele lui István, care spun că Anna nu voia să accepte că iubita sa era măritată, fiind geloasă pe vărul său, mai ales că acesta refuza ideea unui nou divorţ.

Conflictul s-a amplificat anul trecut în decembrie, când Anna (foto) şi-ar fi întărâtat iubita, susţinând că István i-ar fi făcut avansuri. În mintea celor două a încolţit planul de a-l ucide.

(foto: Facebook)

Preţul unei vieţi: 40.000 lei

Cum nu ar fi reuşit singure, au "angajat" un interlop din Valea lui Mihai, pe Nagy Ioan (foto), cunoscut recuperator, condamnat de mai multe ori pentru furturi şi bătăi. Anna îl cunoştea, ştia că avea nevoie de bani, aşa că nu i-a fost greu să-l convingă. Preţul a fost negociat la 40.000 lei, bani care urmau să-i fie plătiţi lui Nagy la sfârşit.

Iar omul s-a ţinut de cuvânt. Pe 18 decembrie, în jurul orei 22, Anna l-a chemat pe István la marginea unei păduri de lângă Şimian, în apropiere de Barantău, sub pretextul că i s-a stricat maşina şi are nevoie de ajutor. Când a ajuns, Nagy l-a lovit cu toporul în cap de două ori, cu atâta putere încât i-a crăpat ţeasta, după care l-a înjunghiat şi el, dar şi Anna, legiştii inventariind în total 11 lovituri de cuţit.

Cadavrul l-au împachetat într-o pătură, l-au urcat în maşina femeii şi l-au îngropat pe un câmp, lângă o fostă carieră de piatră. Imediat după crimă, Anna a ars telefonul lui István, şi-a spălat maşina, iar după câteva săptămâni a vândut-o, scăpând astfel de urme. Cele două femei şi-au plătit, apoi, în rate, datoria către asasinul de ocazie, din încasările făcute în atelier.

Căutări disperate

Vreme de 4 luni, cazul a fost tratat superficial de poliţiştii din Şimian, chit că rudele lui Venkli au tot postat mesaje pe Facebook şi au cerut inclusiv ajutorul presei din Ungaria, ca să preia anunţul privind dispariţia bărbatului. "Fratele meu nu avea niciun motiv să dispară, nu avea probleme", "era un om vesel, îi plăcea să cânte şi chiar în seara dinaintea dispariţiei a cântat la o petrecere", sunt câteva dintre mesajele surorilor sale, care criticau lipsa de implicare a poliţiştilor în găsirea lui.

Împreună cu consătenii, rudele au organizat mai multe căutări la care, spun sursele BIHOREANULUI, au participat şi Tünde şi Anna, ca să poată parcurge chiar ele zona în care era îngropat bărbatul, pentru a nu fi descoperit.

Pentru a alimenta ideea că István trăia, femeile au intrat de mai multe ori pe contul de messenger al acestuia, iar Anna i-a trimis şi un SMS mamei bărbatului, în numele acestuia, cum că era bine şi se va întoarce. Pentru asta, s-a dus în Carei, cu o cartelă şi un telefon cumpărat anume în acest scop, pe care apoi le-a ars.

Copiilor, Tünde le-a spus că tatăl lor precis a plecat la o femeie. În schimb, familia bărbatului ajunsese să creadă că István a căzut victimă unei reţele de trafic de persoane şi dus să muncească în beneficiul acestora, motiv pentru le-a cerut poliţiştilor să-l localizeze tehnic cumva. "Ni s-a spus că nu pot face nimic", a comentat pe Facebook, la sfârşitul lunii februarie, Ilona, sora lui István.

Verdict: crimă!

Cercetările şi-au schimbat cursul abia în aprilie, când poliţiştii din Valea lui Mihai au aflat de idila celor două femei şi au intuit că bărbatul a fost victima unei infracţiuni de care soţia şi iubita acesteia nu erau străine.

Audiate de procurorii Parchetului Bihor, femeile aveau pregătite povestea: István ar fi lovit-o pe Tünde şi Anna l-a împins, iar în cădere bărbatul s-a lovit cu capul de gresie şi a murit. S-au speriat, au zis ele, şi au vrut să scape de cadavru. Iniţial, ar fi vrut să-l arunce într-un lac de lângă Şimian, dar s-au temut că va seca şi va fi găsit, aşa că l-au adus în Oradea, unde l-au aruncat în Criş, în zona Voltaire.

Urmarea? Dosarul s-a transformat într-unul pentru "lovituri cauzatoare de moarte". Totodată, la solicitarea procurorilor, hidrotehnicienii de la Fughiu au micşorat debitul din Crişul Repede, iar pompierii şi poliţiştii, ajutaţi de scafandri, au verificat vreme de două zile tot cursul râului (foto), solicitând ajutor până şi în Ungaria.

Precipitate, cele două femei au făcut, însă, o greşeală, discutând pe telefon în timp ce una dintre ele era la sediul Parchetului, aşteptând să fie audiată, iar cealaltă pe malul Crişului, unde poliţiştii i-au cerut să indice locul unde s-au debarasat de cadavru. Prinse că au minţit, ambele au cedat: le-au povestit anchetatorilor despre planul crimei, iar în aceeaşi noapte Anna i-a condus la locul în care, împreună cu Nagy, îngropaseră victima.

Criminale în arest

Tot atunci, cadavrul a fost deshumat şi predat medicilor legişti pentru autopsiere, iar Nagy a fost ridicat de acasă. În urma interogatoriilor întinse până joi dimineaţă, bărbatul şi cele două femei au ajuns în arest, iar spre seară au fost conduşi toţi trei în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, care a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cazul lui Venkli Tünde, măsura a fost dispusă pentru instigare la violenţă în familie, sub forma omorului calificat, iar în cazul lui Ruba Annamária şi al lui Nagy Ioan, pentru omor calificat. Verdictul Tribunalului nu este definitiv, putând fi contestat în termen de 48 de ore de la comunicare, dar până sâmbătă n-a făcut-o niciunul dintre ei.

După patru luni în care l-au căutat cu disperare, duminica trecută, rudele şi cei doi copii ai lui Venkli István se pregăteau de înmormântare. Sărbătorile Pascale catolice au fost triste în Şimian...

În ziua în care a fost ucis, Venkli István a cântat la aniversarea fierarului din Valea lui Mihai. A fost ultima lui cântare (sursa video: Facebook)


UCIS DE-AI LUI
Crimă la "indigo"

Nicolae Cardoș, victimă ucisăO altă crimă mascată în dispariţie a fost comisă în urmă cu doi ani în Girişu de Criş. Victima, Nicolae Cardoş (foto), a fost dată dispărută pe 6 ianuarie 2020 de concubina sa, Gajdos Klára, cu care bărbatul trăia de peste 17 ani şi cu care avea o fată de 15 ani, pe care o creşteau împreună cu băiatul din prima căsătorie a femeii, Kis Attila.

Soarta bărbatului a fost desluşită după câteva zile. La comanda femeii, în seara de 4 ianuarie 2020, fiul acesteia şi Ionuţ Flonta, iubitul fetei, îl omorâseră în bătaie. Cadavrul l-au ascuns în portbagajul maşinii, iar după o zi l-au dus la marginea satului Berechiu, unde cei trei i-au stropit capul cu sodă caustică, pentru a-l face de nerecunoscut, iar în final l-au aruncat într-un canal colector, unde a fost găsit ulterior.

Fapta a ieşit la iveală pe 9 ianuarie 2020, când autorii au fost arestaţi, iar în acelaşi an, pe 15 iulie, condamnaţi. Gajdos Klára a primit 14 ani de închisoare pentru instigare la violenţă în familie prin omor şi profanare de cadavre, fiul ei, Kis Attila, tot 14 ani pentru aceleaşi fapte, iar Ionuţ Flonta, iubitul fiicei celor doi, care colaborase cu anchetatorii, a primit 6 ani şi 8 luni. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON