URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2021, 15:53

Peste 100.000 de dosare au fost anul trecut pe rolul Curţii de Apel Oradea şi al instanţelor arondate. Cu cine se judecă cel mai des bihorenii

Peste 100.000 de cauze s-au aflat anul trecut pe rolul Curţii de Apel Oradea şi a instanţele arondate din Bihor şi Satu Mare, cele mai aglomerate instanţe fiind judecătoriile, unde magistraţii au contabilizat peste 73.000 de procese. Din numărul total al dosarelor, 71.425 au fost soluţionate.

În top: litigiile cu autorităţile

Potrivit unui comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea, judecătorul Claudia Rus, raportul de activitate pe anul trecut a fost dezbătut vineri, în cadrul Adunării Generale a judecătorilor Curții.

Datele statistice arată că volumul de activitate în 2020 a fost mai mic cu 7,65% faţă de anul precedent. Concret, Curtea de Apel Oradea şi instanţele din circumscripţia acesteia au avut pe rol un număr total de 100.873 dosare, din care au soluţionat 71.745 dosare, valoare cu 10,08% mai mică față de anul 2019. Scăderea se datorează în principal desfășurării activității de judecată în condițiile restricțiilor impuse de pandemia de Covid 19.

Din totalul de 100.873 dosare, 6.337 dosare au reprezentat volumul de activitate al Curții de Apel, 20.988 dosare au fost la nivelul tribunalelor, iar la nivelul judecătoriilor s-a înregistrat un volum de 73.548 dosare.

Pentru ce merg la judecată oamenii? Anul trecut, cele mai multe procese derulate au fost în materia contenciosului administrativ şi fiscal, adică litigii pornite de persoane fizice sau juridice care se consideră lezate de acte administrative sau refuzul nejustificat al unor autorităţi publice de a le soluţiona cererile, topul fiind continuat apoi de procesele penale, cele în materia asigurărilor sociale, litigiile de muncă şi, în final, de procesele civile. 

Curtea de Apel, "foarte eficientă"

În cazul Curţii de Apel Oradea, cea mai înaltă instanţă din judeţ, un judecător a avut de soluţionat, în medie, 401,6 dosare în 2020, în ușoară creștere față de anul precedent, când încărcătura a fost de 378,9 dosare, iar rezultatele obţinute de magistraţi au plasat instanța în gradul de performanță "Foarte eficient". 

"La indicatorul durata medie de soluționare a dosarelor a fost atins gradul foarte eficient, fiind înregistrată o durată medie de soluționare de 3 luni în materie penală și de 4,4 luni în materie non penală, iar la indicatorul ponderea dosarelor închise într-un an s-a înregistrat gradul foarte eficient, fiind soluționate în termen de un an de la înregistrare un procent de 97,3%, respectiv un număr de 4.595 dosare din totalul de 4.722 dosare soluționate în anul 2020", se menţionează în comunicatul instanţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON