URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iunie 2021, 14:11

Nu, viitorul nu sună bine!

Nu, viitorul nu sună bine! foto generic, Adobe Stock
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puţine lucruri m-au scos din sărite şi m-au întristat mai tare decât o postare pe Facebook, de săptămâna trecută, a unui personaj public care se învârte pe la marginea politicii, prin zona aceea mlăştinoasă în care politichia se întâlneşte cu soră-sa mai mare, teologia. Personajul, al cărui nume nici măcar nu merită pomenit, nici măcar după canoanele jurnalisticii, are preocupări masive în domeniul religiei şi nu ratează nicio ocazie să se ataşeze ca un parazit de oportunitatea de a face o fotografie care să-l aducă în atenţia publicului.

În postarea cu pricina, personajul auto-sedus de propria-i imagine rânjeşte de lângă un băieţel candid pe care îl ţine prieteneşte după umăr, deşi, cu siguranţă că se cunoscuseră cu doar câteva minute înainte să facă poza. Textul care însoţeşte fotografia mi-a dat fiori şi mi-a ridicat tensiunea: "Vă salutăm din Păltiniş! Andrei are 6 ani şi e micul nostru toboşar-teolog. Ştie pe de rost psalmi, ectenii, rugăciuni. Viitorul sună bine".

M-am strecurat printre sutele de aprecieri ale fotografiei şi i-am răspuns public că viitorul nu sună deloc bine. Nu sună el bine în general, cu atât mai puţin pentru un băieţel care, deşi trăieşte într-un stat laic, a fost injectat de mic cu delir religios. Memoria copiilor la acea vârstă este fantastică (profesorii şi psihologii folosesc adesea comparaţia cu un burete care absoarbe orice) şi să o poluezi cu mizerii religioase mi se pare o batjocură din partea unor adulţi iresponsabili.

Un băieţel de 6 ani trebuie să alerge, să se joace cu mingea, să se dea cu bicicleta, să coloreze, să construiască castele din cuburi, să râdă toată ziua, să înveţe poezioare şi cântecele vesele menite să-i dezvolte mintea şi personalitatea, să-i hrănească optimismul contaminant care, din păcate, se va mai eroda cu timpul. El trebuie să-şi extindă limitele, să cunoască diversitatea fascinantă a lumii din jur, să fie curios şi curajos ca un explorator, nu temător că mâine i s-ar putea întâmpla ceva rău dacă păcătuieşte. Prietenii săi imaginari trebuie să vină din lumea desenelor animate, nu din întunecata Biblie cu poveştile sale înspăimântătoare.

Să crezi că viitorul sună bine pentru că acest copil a memorat nişte texte cu care n-ar fi trebuit să se întâlnească denotă o logică retrogradă de doi bani, conform căreia religia va aduce binele în viitor. Cât de trist şi de revoltător! Nu ne-au ajuns miile de ani de războaie şi arderi pe rug de când religia scurmă în minţile oamenilor, mai vrem şi pentru viitor!

Dar personajului politic nu-i pasă de toate astea. El şi-a făcut o fotografie şi a plecat mai departe. În urma sa a rămas un toboşar-teolog de 6 ani, despre care sper din suflet că va scăpa cândva din întunericul în care a fost băgat fără voia lui şi îşi va găsi singur calea către lumină...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON