URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2021, 14:11

Nu, viitorul nu sună bine!

Nu, viitorul nu sună bine! foto generic, Adobe Stock
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puţine lucruri m-au scos din sărite şi m-au întristat mai tare decât o postare pe Facebook, de săptămâna trecută, a unui personaj public care se învârte pe la marginea politicii, prin zona aceea mlăştinoasă în care politichia se întâlneşte cu soră-sa mai mare, teologia. Personajul, al cărui nume nici măcar nu merită pomenit, nici măcar după canoanele jurnalisticii, are preocupări masive în domeniul religiei şi nu ratează nicio ocazie să se ataşeze ca un parazit de oportunitatea de a face o fotografie care să-l aducă în atenţia publicului.

În postarea cu pricina, personajul auto-sedus de propria-i imagine rânjeşte de lângă un băieţel candid pe care îl ţine prieteneşte după umăr, deşi, cu siguranţă că se cunoscuseră cu doar câteva minute înainte să facă poza. Textul care însoţeşte fotografia mi-a dat fiori şi mi-a ridicat tensiunea: "Vă salutăm din Păltiniş! Andrei are 6 ani şi e micul nostru toboşar-teolog. Ştie pe de rost psalmi, ectenii, rugăciuni. Viitorul sună bine".

M-am strecurat printre sutele de aprecieri ale fotografiei şi i-am răspuns public că viitorul nu sună deloc bine. Nu sună el bine în general, cu atât mai puţin pentru un băieţel care, deşi trăieşte într-un stat laic, a fost injectat de mic cu delir religios. Memoria copiilor la acea vârstă este fantastică (profesorii şi psihologii folosesc adesea comparaţia cu un burete care absoarbe orice) şi să o poluezi cu mizerii religioase mi se pare o batjocură din partea unor adulţi iresponsabili.

Un băieţel de 6 ani trebuie să alerge, să se joace cu mingea, să se dea cu bicicleta, să coloreze, să construiască castele din cuburi, să râdă toată ziua, să înveţe poezioare şi cântecele vesele menite să-i dezvolte mintea şi personalitatea, să-i hrănească optimismul contaminant care, din păcate, se va mai eroda cu timpul. El trebuie să-şi extindă limitele, să cunoască diversitatea fascinantă a lumii din jur, să fie curios şi curajos ca un explorator, nu temător că mâine i s-ar putea întâmpla ceva rău dacă păcătuieşte. Prietenii săi imaginari trebuie să vină din lumea desenelor animate, nu din întunecata Biblie cu poveştile sale înspăimântătoare.

Să crezi că viitorul sună bine pentru că acest copil a memorat nişte texte cu care n-ar fi trebuit să se întâlnească denotă o logică retrogradă de doi bani, conform căreia religia va aduce binele în viitor. Cât de trist şi de revoltător! Nu ne-au ajuns miile de ani de războaie şi arderi pe rug de când religia scurmă în minţile oamenilor, mai vrem şi pentru viitor!

Dar personajului politic nu-i pasă de toate astea. El şi-a făcut o fotografie şi a plecat mai departe. În urma sa a rămas un toboşar-teolog de 6 ani, despre care sper din suflet că va scăpa cândva din întunericul în care a fost băgat fără voia lui şi îşi va găsi singur calea către lumină...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON