URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2018, 11:57

Noutăţi la Spitalul Municipal: Secţia de Neuropsihiatrie infantilă va avea compartiment pentru minorii dependenţi de droguri şi alcool

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Medical al Spitalului Municipal a votat în unanimitate, marţi, un set de 26 de propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii, toate înaintate de noul manager, Dacian Foncea, aflat în funcţie de trei luni.

Economie şi tratament corect

Una dintre cele mai importante este înfiinţarea unui compartiment de adicţii cu 3 paturi în cadrul Secţiei de Neuropsihiatrie infantilă, pentru adolescenţii şi copiii dependenţi de consumul de droguri şi alcool.

„Conform propunerii pe care am făcut-o şi hotărârii Consiliului Medical, Secţia de Neuropsihiatrie va avea 10 paturi în loc de 7, ca în prezent, din care 3 vor fi pentru minorii cu adicţii. De asemenea, pentru creşterea siguranţei pacienţilor, această secţie va fi mutată de la etajul VI al spitalului la parter, în locul aparatului administrativ”, a explicat BIHOREANULUI managerul Dacian Foncea.

Prin înfiinţarea compartimentului de adicţii pentru minori va fi respectat şi circuitul acestor pacienţi. „Până acum, pacientul minor cu adicţii era adus la ATI în starea psihoacută (n.r. – de criză) şi era ţinut la ATI până la o săptămână în starea acută, pentru ca ulterior să fie mutat pentru tratamentul de recuperare la Spitatul de Psihiatrie din Nucet. După înfiinţarea compartimentului de adicţii, la ATI pacientul minor va fi ţinut doar o zi în starea psihoacută, după care va fi mutat în starea acută în acest compartiment din cadrul Secţiei de Neuropsihiatrie infantilă, aşa cum este normal, ceea ce va duce atât la economisirea unor fonduri, cât şi – mai ales – la corecta îngrijire a bolnavului, prin acordarea tratamentului de specialitate în starea acută, înainte de începerea tratamentului de recuperare”, spune Foncea.

Extindere la Oncologie şi Paliaţie

Din setul de hotărâri adoptate de Consiliul Medical al Spitalului Municipal din Oradea face parte şi una privind „activarea” de îndată a 17 paturi nefolosite la Secţia de Oncologie. „Până în prezent, 17 paturi erau ţinute în conservare, în condiţiile în care anual avem 3.000 de cazuri oncologice noi, le activăm imediat, pentru ca pacienţii care necesită tratament în regim spitalicesc să beneficieze de îngrijirile necesare în cadrul unităţii”, spune Dacian Foncea.

De asemenea, compartimentul de paliaţie – primul înfiinţat în România într-un spital public, la fostul Spital de Pneumoftiziologie cu mai bine de un deceniu în urmă, când acesta era condus tot de Foncea – va fi extins de la 6 la 10 paturi, urmând să funcţioneze într-un spaţiu care va fi modernizat şi asigurat cu circuite separate, inclusiv lift separat.

„Cu ani în urmă, am înfiinţat compartimentul de Paliaţie într-un spaţiu disponibil la acea vreme, într-o fostă sală de sport din strada Izvorului, dar de atunci nu s-a făcut nicio recondiţionare, astfel încât funcţionează în condiţii indecente. Vom asigura, tot pe strada Izvorului, un spaţiu modernizat, iar capacitatea va fi crescută la 10 paturi, pentru că şi cerinţele sunt tot mai mari”, a spus managerul Spitalului Municipal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON