Conducerea Filarmonicii de Stat din Oradea a prezentat, miercuri, programul stagiunii 2015-2016, care va debuta pe 17 septembrie la Sala Enescu-Bartok. Potrivit directorului artistic Vasile Foica, în acest sezon se doreşte atât păstrarea unor concerte cu lucrări clasice, precum şi extinderea repertoriului cu lucrări în primă audiţie.
De altfel, în primul concert al noii stagiuni (17 septembrie, ora 19), orchestra Filarmonicii, sub bagheta lui Romeo Rîmbu, va interpreta o noutate pentru publicul orădean, şi anume suita simfonică "Planetele" de Gustav Holst. Concertul cuprinde şi Simfonia Spaniolă, de Edouard Lalo.
Stagiunea 2015-2016 programează şi alte premiere, precum "Concertul pentru vibrafon şi orchestră", de Ney Rosauro (5 noiembrie), "Simfonia a III-a" de George Chadwick (21 ianuarie). De asemenea, pe 7 aprilie, Filarmonica de Stat îi invită pe melomani la Duelul Flautelor, soliştii invitaţi fiind Matei Ioachimescu şi Eric Lamb (SUA).
În această toamnă, melomanii sunt invitaţi la un spectacol de operă deosebit, care va fi susţinut, atât pe 24 cât şi pe 25 octombrie, pe scena Teatrului Regina Maria. Anul acesta, Filarmonica a ales opera în două acte "Flautul fermecat", de Mozart, invitaţi fiind soliştii Florin Ganea, Cristina Oltean, Elise Efremov, Bede Robert, Jacek Batarowski şi Bianca Mihăiescu.
Şi în această stagiune Filarmonica programează un concert de Anul Nou, de data aceasta cu trei tenori invitaţi. De asemenea, melomanii vor fi invitaţi şi la festivale de toamnă şi primăvară cu muzică simfonică, respectiv la un concert de muzică de filme (3 şi 4 martie, dirijor Werner Gabor din Ungaria).
Între dirijorii care vor colabora în această stagiune cu Filarmonica Oradea se numără Ilarion Ionescu-Galaţi, Tiberiu Soare, Leonard Boga, Julian Smith (Ţara Galilor), Arthur Arnold (Olanda) şi Donald Lawrence Appert, din Statele Unite, care va şi prezenta în faţa publicului o piesă în primă audiţie absolută.
Directorul Filarmonicii, Todor Albert, a subliniat miercuri faptul că preţul biletelor şi abonamentelor a rămas neschimbat. Drept urmare, pentru un bilet melomanii vor plăti între 10 şi 25 de lei, în funcţie de locul în sală, respectiv între 200 şi 400 de lei pentru un abonament care include toate cele 38 de concerte ale stagiunii. Abonamentele se pot achita în patru rate. Elevii şi studenţii plătesc 10 lei pe bilet, respectiv 200 de lei pe abonament.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.