URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2020, 13:46

Nou RECORD de îmbolnăviri Covid în Bihor, al treilea în această săptămână: 134 noi cazuri. S-au înregistrat şi trei decese

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amploarea crizei Covid devine tot mai greu de negat şi în Bihor. Potrivit celei mai recente raportări, în ultimele 24 de ore în Bihor au fost diagnosticate încă 134 persoane cu SARS-CoV-2, ceea ce este un nou record, al treilea în această săptămână.

Pentru prima oară, unul din patru teste efectuate în laboratoarele din judeţ confirmă infectarea la persoanele suspecte.

Peste 26% din teste, pozitive

Cele 134 noi cazuri raportate sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică pentru Bihor au urcat la 5.280 bilanţul îmbolnăvirilor înregistrate în judeţ de la începutul pandemiei şi până în prezent.

Numărul de noi îmbolnăviri este un nou record judeţean, după ce miercuri au fost raportate 126, iar joi 127 de cazuri noi.

Depistarea celor mai recente îmbolnăviri a avut loc după ce în cursul zilei de vineri în judeţ au fost efectuate teste PCR (253 la Spitalul Judeţean, 216 la Spitalul Municipal din Oradea şi 63 la Marghita), din care 19 au fost repetări ale analizelor pentru persoane confirmate anterior cu Covid. Acest lucru înseamnă că 26,12% din testele făcute au indicat infectarea cu virusul.

Şi din alte judeţe

Bihorenii diagnosticaţi sunt din Oradea (62 persoane, din care 5 rezidenţi ai unui centru pentru vârstnici), Aleşd, Săcueni, Girişu de Criş, Tinca, Săcădat, Şuncuiuş, Bratca (inclusiv la un centru pentru bătrâni), Nojorid, Budureasa, Paleu, Sântandrei, Cociuba Mare, Şoimi, Beiuş, Sânmartin, Salonta, Ciumeghiu, Marghita, Diosig, Suplacu de Barcău, Tarcea, Sâniob, Ineu, Criştioru de Jos, Pocola, Spinuş şi Ştei.

Alte 49 persoane depistate Covid pozitive în Bihor sunt din alte judeţe. O parte din acestea sunt din Satu Mare şi Sălaj, apelând pentru testare la serviciile laboratorului din Marghita, dar şi la cele din Oradea. De asemenea, o persoană este cetăţean străin rezident în Oradea.

În sfârşit, şi vindecări

După ce timp de trei zile bilanţul vindecărilor a stagnat în Bihor, sâmbătă acesta a ajuns la 3.668, ceea ce înseamnă că în ultimele 24 de ore au fost declarate vindecate încă 71 persoane.

A crescut, însă, şi numărul total al deceselor, la 182, după ce în ultimele 24 de ore au încetat din viaţă încă trei pacienţi ai Spitalului Municipal din Oradea.

Sâmbătă dimineaţă, în unitatea anti-Covid erau internate 367 persoane (cu 34 mai multe decât în ziua precedentă), din care 25 la ATI (un pacient fiind din alt judeţ), iar în tot Bihorul erau înregistrate 1.500 cazuri active.

Rata infectărilor: aproape 2 din 1.000 de bihoreni

Incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 pe ultimele 14 zile a crescut semnificativ în Bihor, sâmbătă ajungând la 1,97 după ce în ziua precedentă fusese de 1,8.

Dintre judeţele vecine, doar Satu Mare are o rată de infectare mai mică, de 1,2 cazuri la mia de locuitori (cu menţiunea că la teste puţine). În Alba rata de infectare este de 3,67, în Cluj de 3,33, în Sălaj de 2,93, iar în Arad de 2,23.

Controale şi amenzi

Echipele mixte de polițiști și jandarmi din Bihor au executat şi în ultimele 24 de ore mai multe misiuni pentru combaterea răspândirii noului coronavirus.

Conform informaţiilor furnizate de Prefectura Bihor, poliţiştii şi jandarmii au verificat 2467 persoane carantinate și 643 persoane izolate la domiciliu, făcând de asemenea controale privind respectarea măsurilor de protecție individuală în 104 societăți comerciale și 206 mijloace de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 120 de sancțiuni contravenționale, din care 34 cu avertisment scris și 86 cu amenzi în valoare de 20.800 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. În aceste misiuni au fost implicați 219 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 48 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 16 în patrule mixte, aplicând 12 sancțiuni contravenționale din care 10 cu avertisment scris și 2 cu amenzi în valoare de 1.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Situaţia în ţară

La nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă 4.761 noi îmbolnăviri şi 73 decese, astfel încât bilanţul cazurilor Covid de la începutul pandemiei a ajuns la 205.793, iar al deceselor la 6.318.

În unitățile sanitare de profil din întreaga ţară erau internate 10.307 persoane cu Covid, dintre care 787 în secţii de Terapie Intensivă.  

Pe teritoriul României, 37.650 persoane confirmate cu SARS-CoV-2 erau în izolare la domiciliu, iar 23.178 în izolare instituționalizată. De asemenea, 51.139 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată 51  persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON